- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ με τον Στέλιο Παρλιάρο
Στέλιος Παρλιάρος
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος θα είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από το βούτυρο, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για βουτυρένιους κουραμπιέδες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κουραμπιέδες:
- Για να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ, κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, χωρίς να το ανακατέψουμε.
- Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα.
- Αφήνουμε το καθαρό βούτυρο στο ψυγείο ώστε να σταθεροποιηθεί πολύ καλά. (Η διαδιακασιά του κλαριφιέ δεν είναι απαραίτητη, αλλά σίγουρα δίνει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.)
- Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο τα χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε τον λοβό της βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά έως ότου η ζύμη να πλάθεται.
- Πλάθουμε μπαλάκια των 15 γρ. σε στρογγυλούς κουραμπιέδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20-25 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Τέλος, πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
Καραμελωμένα αμύγδαλα:
- Βρέχουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, δυναμώνουμε τη φωτιά, αδειάζουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν καλά.
- Τέλος, απλώνουμε σε μία λαδόκολλα τα καραμελωμένα αμύγδαλα και αφήνουμε να κρυώσουν.