- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
O πανηγυριώτικος χαλβάς
Ο χαλβάς της γιορτής με τη συνταγή της πηλιορίτισσας γιαγιάς Αλκμήνης
Ελένη Ψυχούλη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πανηγυριώτικος χαλβάς που γίνεται άλλοτε με βούτυρο και άλλοτε με λάδι, ανάλογα αν η γιορτή νηστεύει ή όχι, είναι ο χαλβάς της γιορτής, μια συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Για να γίνει, χρειάζεται ειδικούς τεχνίτες, σκεύη και μαεστρία. Μπορείς, όμως, να τον φτιάξεις και στο σπίτι, με τη συνταγή της πηλιορίτισσας γιαγιάς Αλκμήνης που μου την εμπιστεύτηκε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το νισεστέ, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα μας να γίνει μια λεία κρέμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη που κρατήσαμε και το καραμελλώνουμε ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.
- Προσθέτουμε την καραμέλλα στην κρέμα του νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα να πάρει ωραίο σχήμα, μέχρι να κρυώσει.
*Προαιρετικά, προσθέτουμε 1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα ή καρύδια στο τελικό μείγμα.