- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα αυγά που βάφονται, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, όλες εκείνες οι νόστιμες «δουλειές» που κορυφώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα και δίνουν τον τόνο της γιορτής... Το πασχοκούλουρο είναι ένα πεντανόστιμο τσουρέκι σε μορφή κουλούρας και στην Κρήτη στολίζουν με αυτό το αναστάσιμο τραπέζι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
- Τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη, να γίνουν ένα.
- Ύστερα, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαστίχα και τη ζάχαρη, μαζί με το βούτυρο, το γάλα και το νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε στους 300ο C (δηλαδή χλιαρό αποτέλεσμα) και έπειτα τα ρίχνουμε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.
- Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ.
- Βγάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια. Τα σκεπάζουμε πάλι με μία πετσέτα και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Κατόπιν, πλέκουμε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνουμε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει κουλούρα το τσουρέκι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Βάζουμε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι από κάτω που έχει νερό. Το αφήνουμε περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Πριν το φουρνίσουμε αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στο φούρνο στους 150ο C για 40 λεπτά.