ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχοκούλουρο Κρήτης

Στην Κρήτη στολίζουν με αυτό το αναστάσιμο τραπέζι

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πασχοκούλουρο Κρήτης

Τα αυγά που βάφονται, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, όλες εκείνες οι νόστιμες «δουλειές» που κορυφώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα και δίνουν τον τόνο της γιορτής... Το πασχοκούλουρο είναι ένα πεντανόστιμο τσουρέκι σε μορφή κουλούρας και στην Κρήτη στολίζουν με αυτό το αναστάσιμο τραπέζι.

  • 325 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 20 γρ. μαγιά
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 60 ml γάλα αγελαδινό
  • 50 ml νερό
  • Ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 1 αβγό
  • 2 γρ. μαχλέπι
  • 1.5 γρ. αλάτι
  • 1.5 γρ. μαστίχα
  • 1 πασχαλινό αβγό (κόκκινο)

Για επάλειψη:

  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο (για επάλειψη)
  • Φιλέ αμυγδάλου
  • Medium
  • 120+
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
  2. Τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη, να γίνουν ένα.
  3. Ύστερα, ρίχνουμε το μείγμα με τη μαστίχα και τη ζάχαρη, μαζί με το βούτυρο, το γάλα και το νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε στους 300ο C (δηλαδή χλιαρό αποτέλεσμα) και έπειτα τα ρίχνουμε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.
  4. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια. Τα σκεπάζουμε πάλι  με μία πετσέτα και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
  7. Κατόπιν, πλέκουμε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνουμε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει κουλούρα το τσουρέκι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  8. Βάζουμε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι από κάτω που έχει νερό. Το αφήνουμε περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  9. Πριν το φουρνίσουμε αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στο φούρνο στους 150ο C για 40 λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ