Τριφτή αχλαδόπιτα κραμπλ άντε γεια! Ήρθε η ώρα για ένα εκπληκτικά νόστιμο τραγανό αχλάδι κραμπλ με καραμέλα. Ένα γλυκό γεμάτο ζουμερά αχλάδια που τώρα είναι η εποχή τους, με την τέλεια ποσότητα τραγανού κράμπλ από πάνω. Ναι, και παγωτό βανίλια να το συνοδεύει. Δοκιμάστε το και ξεχάστε ό,τι ξέρατε!
![Καραμελωμένα αχλάδια κραμπλ Καραμελωμένα αχλάδια κραμπλ](/images/w734/jpg/files/2022-11-04/pexels-roman-odintsov-6148261.jpg)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι 30 εκ. που να μπορεί να μπει και στο φούρνο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό και το βούτυρο.
- Πασπαλίστε τη ζάχαρη σε μια ομοιόμορφη στρώση στον πάτο του τηγανιού (προσπαθήστε να αποφύγετε να πάει η ζάχαρη στα πλαϊνά του τηγανιού).
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βράστε τη ζάχαρη χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κουνήσετε προσεκτικά το τηγάνι ώστε να καραμελώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη. Μόλις η καραμέλα πάρει ένα όμορφο βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα (μετά περίπου από 6 με 8 λεπτά), κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Αφήστε ένα λεπτό το μίγμα να κρυώσει, προσθέστε το cream cheese κι ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε τη βανίλια και το αλάτι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αχλάδια, το τζίντζερ, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα, το κορν φλάουερ και το χοντρό αλάτι.
Για το κραμπλ:
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη με το αλεύρι, τα αμύγδαλα τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να τρίβουν. Θα έχετε μια ζύμη που θα μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
Σύνθεση
- Ανακατέψτε το μίγμα των αχλαδιών με την καραμέλα.
- Πασπαλίστε από πάνω την ψιχουλιαστή (κραμπλ) ζύμη ομοιόμορφα. Προσοχή, μην πιέζετε τα κομματάκια της ζύμης στην επιφάνεια, απλά ρίξτε τα πεταχτά από πάνω. Πρέπει η επιφάνεια του γλυκού να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40’, μέχρι να δείτε την καραμέλα να κάνει φουσκάλες στο κέντρο, τα φρούτα να έχουν μαλακώσει και το κραμπλ να έχει πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
- Αφήστε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε. Ναι, με παγωτό βανίλια! Κόλαση.