- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τριφτή αχλαδόπιτα κραμπλ άντε γεια! Ήρθε η ώρα για ένα εκπληκτικά νόστιμο τραγανό αχλάδι κραμπλ με καραμέλα. Ένα γλυκό γεμάτο ζουμερά αχλάδια που τώρα είναι η εποχή τους, με την τέλεια ποσότητα τραγανού κράμπλ από πάνω. Ναι, και παγωτό βανίλια να το συνοδεύει. Δοκιμάστε το και ξεχάστε ό,τι ξέρατε!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι 30 εκ. που να μπορεί να μπει και στο φούρνο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό και το βούτυρο.
- Πασπαλίστε τη ζάχαρη σε μια ομοιόμορφη στρώση στον πάτο του τηγανιού (προσπαθήστε να αποφύγετε να πάει η ζάχαρη στα πλαϊνά του τηγανιού).
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βράστε τη ζάχαρη χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κουνήσετε προσεκτικά το τηγάνι ώστε να καραμελώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη. Μόλις η καραμέλα πάρει ένα όμορφο βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα (μετά περίπου από 6 με 8 λεπτά), κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Αφήστε ένα λεπτό το μίγμα να κρυώσει, προσθέστε το cream cheese κι ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε τη βανίλια και το αλάτι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αχλάδια, το τζίντζερ, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα, το κορν φλάουερ και το χοντρό αλάτι.
Για το κραμπλ:
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη με το αλεύρι, τα αμύγδαλα τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να τρίβουν. Θα έχετε μια ζύμη που θα μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
Σύνθεση
- Ανακατέψτε το μίγμα των αχλαδιών με την καραμέλα.
- Πασπαλίστε από πάνω την ψιχουλιαστή (κραμπλ) ζύμη ομοιόμορφα. Προσοχή, μην πιέζετε τα κομματάκια της ζύμης στην επιφάνεια, απλά ρίξτε τα πεταχτά από πάνω. Πρέπει η επιφάνεια του γλυκού να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40’, μέχρι να δείτε την καραμέλα να κάνει φουσκάλες στο κέντρο, τα φρούτα να έχουν μαλακώσει και το κραμπλ να έχει πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
- Αφήστε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε. Ναι, με παγωτό βανίλια! Κόλαση.