ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για τα τέλεια τουλουμπάκια

Το παραδοσιακό σιροπιαστό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουλουμπάκια

Τα τουλουμπάκια είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές των γλυκατζήδων. Τραγανά απ’ έξω, μαλακά στο εσωτερικό τους, περιχυμένα με πλούσιο σιρόπι… πώς να τους αντισταθείς;

Τουλουμπάκια

Υλικά για το σιρόπι:

  • 800ml νερό
  • 1250γρ. ζάχαρη
  • Μισό λεμόνι
  • 2 σφηνάκια κονιάκ (προαιρετικά)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 500γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες (κάψουλα)
  • 100γρ. βούτυρο
  • 5 αυγά μεγάλα
  • Easy
  • 60
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζουμε για 6-7 λεπτά. Στα 5 λεπτά προσθέτουμε το κονιάκ.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το νερό και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και αρχίσει η βράση, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά περίπου.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει η ζύμη μας και τη βάζουμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με το φτερό.
  4. Βάζουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να τα απορροφήσει η ζύμη μας.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη να ηρεμήσει λίγο κι έπειτα τη βάζουμε σε ένα κορνέ με 12αρα μύτη. Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι ή σε μία φριτέζα με πολύ ηλιέλαιο.
  6. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (θα χρειαστούν περίπου 4-5 λεπτά). Δοκιμάστε ένα να δείτε αν είναι μέχρι μέσα ψημένο.
  7. Τα βγάζουμε από το λάδι και τα ρίχνουμε αμέσως στο σιρόπι για 20-25 δευτερόλεπτα να σιροπιαστούν καλά.
  8. Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και περιμένουμε να κρυώσουν για να τα προσφέρουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ