Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφράτο, μυρωδάτο, βουτυρένιο… Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία φέτα καυτού τσουρεκιού! Τι λες, λοιπόν, αυτό το Πάσχα να φτιάξεις το δικό σου τσουρέκι; Αν ναι, παρακάτω θα βρεις την τέλεια συνταγή.
Συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.
- Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ζυμώνουμε, μόνο διπλώνουμε).
- Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.
- Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα. Και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε πλεξούδες τις οποίες βάζουμε στο ταψί και τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσως και παραπάνω να ανέβουν.
- Προθερμαίνουμε τοn φούρνο στους 170°C και πριν τα φουρνίσουμε, τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή σουσάμι ή ζάχαρη.
- Ψήνουμε στους 170°C για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.