Τα έθιμα μας είναι η κληρονομία που έχουμε πάρει από τους δικούς μας και εμείς με τη σειρά μας αφήνουμε στα παιδιά μας. Γι’ αυτό να φτιάξετε με τα πιτσιρίκια σας αυτά τα πολύ νόστιμα Λαζαράκια, τα οποία και νηστίσιμα είναι αλλά και μια νοστιμιά έχουν που δεν περιγράφεται. Τα φτιάχνουμε το Σαββάτο του Λαζάρου και λέμε και το: «Λαζαράκια αν δεν φτιάξεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις!»
Στα Λαζαράκια μας, δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς βλέπουμε τον Λάζαρο στις εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσους «λαζάρους» φτιάχνει και στη θέση των ματιών βάζουμε δυο γαρίφαλα. Στόμα δεν έχει, γιατί ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του δεν ξαναμίλησε ποτέ.
Συνταγή για παραδοσιακά Λαζαράκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπρίκι βράζουμε 2-3 ξυλαράκια κανέλας με 300 ml νερό για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλό μας μέσα στο νερό.
- Το αδειάζουμε σε μία λεκάνη και βάζουμε τη μαγιά 3-4 κ.σ. και αλεύρι από το αλεύρι που έχουμε στα υλικά μας, μέχρι να κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά στοιχεία, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και σιγά-σιγά το αλεύρι. Δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ όπως το τσουρέκι.
- Το σκεπάζουμε για 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι και πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια που τα γεμίζουμε με καρύδια και σταφίδες.
- Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι και το τυλίγουμε χιαστή. Καρφώνουμε ματάκια από γαρύφαλλα και αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστούν.
- Φουρνίζουμε ένα-ένα το ταψάκι για 40 λεπτά τα μεγάλα και μισή ώρα περίπου τα μικρά.
- Όταν τα βγάλουμε διαλύουμε λίγο μέλι με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια μας να γυαλίσουν.