- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τζεβρεμές είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης που γίνεται με μυζήθρα. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να το φτιάχνουν μέσα στις Απόκριες, μια που αυτή την περίοδο βρίσκεις ολόφρεσκη μυζήθρα. Είναι εύκολο, νοστιμότατο, και ιδανικό για να το σερβίρεις την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, γνωστή και ως «τυρινή» μια που είναι η τελευταία Κυριακή κατά την οποία επιτρέπεται να καταναλώσουμε τυρί πριν τη Σαρακοστή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και 5-6 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ.
- Όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα χαράζουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 10 cm από την πλατιά πλευρά του φύλου.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινελάκι πιτσιλάμε ένα-ένα τα φύλλα πριν τοποθετήσουμε τη γέμιση. Με αυτόν τον τρόπο οι τζεβρεμέδες μας, γίνονται τραγανοί.
- Απλώνουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, αφού πρώτα πιάσουμε τα πλάγια του φύλλου και τα κλείσουμε μέσα στο ρολάρισμα μας, έτσι ώστε να μην αδειάσει από τα πλάγια.
- Τοποθετούμε τους τζεβρεμέδες σε ένα ταψί που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά και τους περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά για να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στους τζβρεμέδες και τους αφήνουμε να ρουφήξουν το σιρόπι.
- Σερβίρονται χλιαροί!