- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τραγανά απέξω, ζουμερά και γεμιστά από μέσα, με θυμαρίσιο μέλι… Αν σας τέλειωσε η πρώτη παρτίδα με τα μελομακάρονα, η δεύτερη πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυτή η συνταγή!
Κρητικά μελομακάρονα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας γιατί θέλουμε χλιαρό σιρόπι, καυτά μελομακάρονα. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και αφού πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε και το μέλι μας. Βράζουμε για 4 λεπτά.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μπέικιν την κανέλα και το γαρύφαλλο, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία και απαλή ζύμη.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά το καρύδι με την κανέλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Παίρνουμε από τη ζύμη ένα κομμάτι σαν μεγάλο καρύδι, το ανοίγουμε στην παλάμη και βάζουμε λίγη γέμιση. Κλείνουμε το ζυμάρι μας και πλάθουμε. Πιέζουμε ελαφρά πάνω σε ένα τρίφτη τυριού ή τα τσιμπάμε με ένα πιρούνι ή σε ένα κρυστάλλινο μπολ με σκαλίσματα για να δημιουργηθεί το σχέδιο. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Με το που τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτά και τα τραβάμε αμέσως ακουμπώντας τα πάνω στη λαδόκολλα για να τραβήξουν. Αν υπάρχει σίτα, βάλτε τα πάνω στη σίτα.
- Καβουρντίζουμε το σουσάμι μας και το βάζουμε στο μούλτι. Το ανακατεύουμε με ό,τι μας έχει περισσέψει από τη γέμιση και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα. Αφού πρώτα τους ρίξουμε και σκέτο μέλι, έτσι ώστε να κολλήσουν τα καρύδια και το σουσάμι επάνω.