- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Καρυδόπιτα στη φόρμα του κέικ!
Η τέλεια συνταγή για να πετύχεις το αγαπημένο ελληνικό γλυκό
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η συγκεκριμένη καρυδόπιτα είναι ψημένη σε φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση κι έχει υπέροχη εμφάνιση, όμως εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε και σε ταψί, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το αυτό, δηλαδή ένα γλυκό σκέτος «αφρός». Μην σας τρομάζουν τα πολλά αβγά, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες και όλα θα πάνε κατ΄ευχήν!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις. Προσαρμόζουμε το σύρμα στο μίξερ και χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να πήξει και να φουσκώσει καλά. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ, τα προσθέτουμε και χτυπάμε λίγο ακόμα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ.
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε τρίτο μπολ μπολ τη φρυγανιά με τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του καρυδιού στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μην φύγει ο αέρας.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Όταν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε 2 λεπτά ακόμη κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν ξεφουρνίσουμε την καρυδόπιτα αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά και την περιχύνουμε μέσα στη φόρμα με κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το κουταλιά κουταλιά σε δύο-τρεις δόσεις, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφάει.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για μερικές ώρες και να απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι πριν το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.