ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανοιξιάτικη Κουλούρα με κρέμα Dulce de Leche και φρέσκες φράουλες

Ο σεφ Λάζαρος Καπαγεώρογλου μας δίνει τη συνταγή για το τέλειο ανοιξιάτικο γλυκό

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιξιάτικη Κουλούρα με κρέμα Dulce de Leche και φρέσκες φράουλες
Φωτογραφία: Veronika Studer

*Γράφει ο Λάζαρος Καπαγεώρογλου

Τα σουδάκια, τα εκλέρ, καθώς και τα αγαπημένα προφιτερόλ τα ξέρουμε όλοι… Την ίδια απολαυστική ζύμη θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την παρακάτω συνταγή! Αυτή η ανοιξιάτικη κουλούρα από φρέσκια ζύμη Choux θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε βάλει αμέσως σε ανοιξιάτικο mood! Γεμιστή με υπέροχη κρέμα από Dulce de leche και φρέσκιες φράουλες είναι ένα όνειρο... Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

*Ο Λάζαρος Καπαγεώρογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια ζει στη Ζυρίχη, όπου εργάζεται ως private chef και food blogger, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα μαγειρικής. Τον Σεπτέμβριο εξέδωσε και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής “Laz uns Κochen”, που κυκλοφορεί στα γερμανικά στην Ελβετία, στην Αυστρία και στη Γερμανία. Η συνταγή που ακολουθεί είναι από εκεί, και ο Λάζαρος είχε την ευγένεια να μας την παραχωρήσει μεταφρασμένη, αποκλειστικά για την ATHENS VOICE. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Ανοιξιάτικη Κουλούρα με κρέμα Dulce de Leche και φρέσκες φράουλες

Υλικά για 2 μεγάλες ή 8 μέτριες κουλούρες:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 100ml γάλα
  • 100ml νερό
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 μέτρια αυγά
  • 150 γρ. αλεύρι

Υλικά για την επάλειψη της ζύμης:

  • 1 κρόκο αυγού 
  • 1 κ. σ. γάλα
  • 1 κ. σ . φιλέ αμυγδάλου

Υλικά για την κρέμα:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 500 γρ. μασκαρπόνε 
  • 450 ml dulce de leche
  • 1 κ. γλ. πάστα βανίλιας
  • Φράουλες και άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα 
  • Easy
  • 35
  • Autumn
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.
  2. Λίγο πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τη ζύμη σε μέτρια θερμοκρασία για 2  ακόμη λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μίξερ.
  3. Ανακατεύουμε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά, έτσι ώστε να κρυώσει λίγο πριν ρίξουμε τα αυγά (για να μην κόψουν). Τα αυγά τα αδειάζουμε πρώτα σε ένα μπολ, κι έπειτα τα προσθέτουμε στη ζύμη ένα-ένα. Σε αυτό το σημείο η ταχύτητα του μίξερ πρέπει να είναι στο μάξιμουμ. Χτυπάμε μέχρι να δούμε τη ζύμη να ομογενοποιείται.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200°C.
  5. Με μια σπάτουλα τοποθετούμε τη ζύμη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής που έχει στόμιο με δόντια.
  6. Σε ένα ταψί, όπου έχουμε προηγουμένως απλώσει μια λαδόκολλα, σχεδιάζουμε με ένα μολύβι κύκλους (φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους) για τις κουλούρες μας. Αναποδογυρίζουμε τη λαδόκολλα (για να μην λερωθεί ή ζύμη). Πάνω στον κύκλο σχεδιάζουμε προσεχτικά την πρώτη κουλούρα και εσωτερικά μία δεύτερη. Αυτή είναι η βάση της κουλούρας. Από πάνω στρώνουμε ανάμεσα στη διπλή κουλούρα, ακόμα μία τελευταία. 
  7. Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη μια κουταλιά γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τις κουλούρες. Πασπαλίζουμε με το φίλε αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά (αν είναι μέτριες οι κουλούρες) ή 35 λεπτά (αν είναι μεγάλες) μέχρι να πάρουν ένα χρυσάφι χρώμα. Προσοχή: Δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
  8. Απομακρύνουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις κουλούρες σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα:

  1. Χτυπάμε πρώτα την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει λίγο, κι έπειτα προσθέτουμε τη βανίλια, το μασκαρπόνε και το dulce de leche. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  2. Την τοποθετούμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει μέχρι να κρυώσουν εντελώς οι κουλούρες.
  3. Γεμίζουμε τις κουλούρες Choux με την κρέμα και σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες.
  4. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ