Το απόλυτο εκμέκ κανταΐφι...
Σιροπιαστή βάση, λεία κρέμα και αφράτη σαντιγί... Πώς να αντισταθείς;
Κρεμώδες και ταυτόχρονα σιροπιαστό, με πλούσια σαντιγί να το στολίζει και πασπαλισμένο με μπόλικο φιστίκι. Υπάρχει λόγος που το εκμέκ κανταΐφι έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των απανταχού γλυκατζήδων... Ο βραβευμένος chef Γιώργος Τσούλης, (φέτος τον βλέπουμε στην εκπομπή Pop Up στον ALPHA TV) μας δίνει τη συνταγή του.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το κανταΐφι: Ξάνουμε το κανταΐφι (ανοίγουμε δηλαδή το κανταΐφι με τα δάχτυλα να αφρατέψει και να μην είναι κολλημένες οι κλωστές μεταξύ τους), το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 25Χ25 εκ. και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Κατόπιν, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Μόλις λιώσει, το αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 30 περίπου λεπτά.
- Για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά. Αφού είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Έπειτα, αφαιρούμε το κανταΐφι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Για την κρέμα: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το γάλα μαζί με τα 75γρ. ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε. Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μπολ το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε κι έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα το κορν φλάουρ μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Κατόπιν, αφού ζεσταθεί το μείγμα με το γάλα, το μεταφέρουμε με μία κουτάλα σιγά-σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά.
- Μόλις πάρει θερμοκρασία το μείγμα με τα αυγά, προσθέτουμε στο μπολ και την υπόλοιπη ποσότητα, ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αμέσως μετά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί.
- Τέλος, περιχύνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από το κανταΐφι, σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη, η οποία ακουμπάει πάνω της και μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει και να σφίξει η κρέμα για περίπου 1,5-2 ώρες.
- Για τη σαντιγί: Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε σιγά-σιγά σε δόσεις τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει.
- Σύνθεση: Αδειάζουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα (αφού έχει κρυώσει πολύ καλά), την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
#tsoulotip: 1. Η οξύτητα του λεμονιού στην κρέμα τονίζει περισσότερο τις γεύσεις του γλυκού. 2. Μπορούμε να κάνουμε σοκολατένιο το εκμέκ, αφαιρώντας 20 γρ. κορν φλάουρ και προσθέτοντας 20 γρ. κακάο. 3. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη στη σαντιγί και αφήνουμε την κρέμα γάλακτος να φουσκώσει πρώτα, ώστε να αφρατέψει καλά.
Βρείτε περισσότερα στη σελίδα του https://www.giorgostsoulis.com/