ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Cheesecake με γεύση… μελομακάρονο

Μια ωραία ιδέα για να αξιοποιήσεις τα μελομακάρονα που περίσσεψαν (αν περίσσεψαν)

ioanna-stamoulou.jpg
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cheesecake με γεύση… μελομακάρονο

Σε κάποια σπίτια, λέει, περισσεύουν μελομακάρονα… Σε ποια καλέ, πείτε και σε μένα να μάθω. Μην τα πιστεύετε, αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Ίσως κάποια να μείνουν λίγο παραπάνω στην πιατέλα ή στο κουτί. Σιγά το πράγμα. Αυτά θα τα μοιραστούμε μισά μισά με ένα cheesecake και δεν θα μείνει ψίχουλο. Θα αρωματίσουμε την κρέμα με όλα τα αρώματα του μελομακάρονου, δηλαδή με μέλι, κανέλα, πορτοκάλι, κονιάκ και γαρίφαλο, τα μελομακάρονα θα τα λιώσουμε και θα τα κάνουμε βάση του cheesecake, θα στολίσουμε από πάνω με λιωμένη σοκολάτα και θα σερβίρουμε την υπερπαραγωγή μας σαν επιδόρπιο! Δείτε αναλυτικά τι εννοώ:

Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 18-20εκ.

Για τη βάση:

  • 4-5 μελομακάρονα πατημένα με ένα πιρούνι

Για την κρέμα του τυριού:

  • 400γρ. τυρί κρέμα  
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. περίπου ζαχαρούχο γάλα (το μισό κουτί)
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 βανιλίνη
  • 4 ζελατίνες μικρές
  • 3-4 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ

Για την επικάλυψη:

  • 50γρ. κουβερτούρα
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • Easy
  • 120+
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανοίγουμε τη φόρμα με τον αποσπώμενο πάτο, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, σκεπάζουμε με το πάνω μέρος και το μαγκώνουμε με τη σούστα. Ρίχνουμε μέσα τα λιωμένα μελομακάρονα πιέζοντάς τα με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνουν μια συμπαγής βάση.
  2. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 8-10 λεπτά να φουσκώσουν, τις στύβουμε με το χέρι και τις ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού. Τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και  προσθέτουμε και το κονιάκ.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το τυρί, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μέλι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τέλος το μείγμα της ζελατίνης που στο μεταξύ έχει κρυώσει.
  4. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει καλά το μείγμα, το αδειάζουμε μέσα στη φόρμα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς.
  5. Πριν σερβίρουμε λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή μέσα σε ένα τηγανάκι πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά και την ανακατεύουμε με το βούτυρο να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, την παίρνουμε λίγη λίγη με ένα κουταλάκι και τη ρίχνουμε πάνω στο γλυκό δημιουργώντας ακανόνιστα σχέδια.
  6. Το αφήνουμε πάλι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και σερβίρουμε μεταφέροντας το γλυκό σε πιατέλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ