Πώς να φτιάξεις granola
Ό,τι πιο υγιεινό σε σνακ, αν τη συνδυάσεις με γιαούρτι ή γάλα έχεις ένα φουλ θρεπτικό πρωινό
Η granola είναι ένα θρεπτικό μείγμα με βάση τη βρώμη. Σίγουρα θα την έχεις πετύχει σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου με υγιεινά γεύματα ή ακόμη και συσκευασμένη στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Γίνεται, όμως, τόσο εύκολα που άνετα μπορείς να τη φτιάξεις και μόνος σου. Έχει πλούσια περιεκτικότητά σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συνήθως καταναλώνεται μαζί με γιαούρτι, γάλα ή φρούτα ως ένα πλούσιο, χορταστικό πρωινό. Η παρακάτω συνταγή ωστόσο, είναι τόσο νόστιμη που μπορείς να την καταναλώσεις και σκέτη, ως ένα θρεπτικότατο σνακ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το σησαμέλαιο (ή το ηλιέλαιο) και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να αραιώσει το μέλι, περίπου 5-7 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια και τη βρώμη. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, μέχρι να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά στοιχεία.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψί (μετρίου μεγέθους) και απλώνουμε το μείγμα με τη βρώμη, με τη βοήθεια ενός πλάστη, μέχρι το μείγμα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η βρώμη.
- Βγάζουμε από τον φούρνο την granola και την αφήνουμε 40-45 λεπτά μέχρι να κρυώσει τελείως.
- Μόλις κρυώσει, τη σπάμε σε κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε.
- Αποθηκεύουμε την granola σε ένα γυάλινο βάζο ή σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.