- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την παρακάτω συνταγή μας έδωσε ο σεφ του White Owl Café, το all day στέκι στην Πάρνηθα (που παρεμπιπτόντως φημίζεται για τα γλυκά του). Είναι μια έξυπνη ιδέα για να εκμεταλλευτούμε το πασχαλινό τσουρέκι που αυτές τις μέρες έχουμε όλοι στα σπίτια μας μετατρέποντάς το σε ένα άκρως λαχταριστό γλυκό!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία:
Κόβουμε το τσουρέκι μας σε 10 φέτες με πάχος 2-3 εκατοστά και τις βάζουμε σε 1 ταψί. Μπορούμε να κόψουμε τις φέτες μας με κλίση αν θέλουμε να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια και πιο ωραία παρουσίαση.
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά.
- Φέρνουμε σε βρασμό και σιροπιάζουμε τις φέτες τσουρεκιού με προσοχή ρίχνοντας σιγά σιγά το σιρόπι για να μη χαλάσουμε τις φέτες μας.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα:
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μισή ποσότητα ζάχαρης (100γρ.) μαζί με τη μαστίχα.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τη μαστίχα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στο μεταξύ σε μία μεγάλη λεκάνη -κατά προτίμηση όχι πλαστική- χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και το κορν φλάουρ μέχρι το τελευταίο να διαλυθεί καλά.
- Προσθέτουμε στη λεκάνη πολύ σιγά και προσεκτικά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει.
- Όταν αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε από τη φωτιά χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Αν δεν έχει βράσει ακόμα επιστρέφουμε άλλο λίγο στη φωτιά (σε αυτό το σημείο αν σας έχει σβολιάσει ελαφρώς η κρέμα δε πειράζει, θα τη διορθώσουμε στη πορεία. Το σημαντικότερο είναι να μην σας πιάσει στη κατσαρόλα γιατί η μυρωδιά θα περάσει σε όλη τη κρέμα).
- Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο και την αφήνουμε να λειάνει με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορούμε να την παγώσουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο, σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και να στήσουμε τα εκμέκ μας. Αν δεν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής, τη βάζουμε σε ένα σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη πριν τη βάλουμε στο ψυγείο, ώστε να μην ξεραθεί η επιφάνεια της. Μπορεί να διατηρηθεί για 4 μέρες στο ψυγείο και αν έχει χάσει τη κρεμώδη υφή της επανέρχεται με ένα αφράτεμα στο μίξερ.
Για τη σαντιγί:
Τη σαντιγί καλύτερα να τη φτιάξουμε εκείνη την ώρα. Χτυπάμε τα υλικά μας στη γρήγορη ταχύτητα του μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μία λεία πηχτή κρέμα που να στέκεται στο σύρμα. Δε χτυπάμε παραπάνω από όσο πρέπει γιατί θα μας κόψει.
Σερβίρισμα:
Σε μία φέτα σιροπιασμένο τσουρέκι, απλώνουμε με κορνέ ή με ένα κουτάλι την κρέμα μαστίχας. Γαρνίρουμε με σαντιγί, καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, αν έχουμε.
Καλή Όρεξη!