ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λικέρ βοτάνων, το γιατρικό της Κρητικιάς

Το καλύτερο «καύσιμο» για τις κρύες νύχτες του χειμώνα

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
liker.jpg

Δυνατό, αρωματικό, όλα του μυρίζουν Κρήτη. Γίνεται πολύ εύκολα, αρέσει πολύ και στο νησί το θεωρούμε γιατροσόφι. Φτιάξτε μπόλικο για να κεράσετε τους φίλους και για να έχετε ένα ισχυρό «θερμαντικό» στο μπαρ σας.

  • 1 λίτρο τσικουδιά
  • 50 γρ. βότανα της Κρήτης (έρωντα-φασκόμηλο-μαλοτήρα-ματζουράνα)
  • 1 λίτρο νερό που έχουμε βράσει μέσα μείγμα βοτάνων γύρω στα 20 γραμμάρια
  • 400 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 200 γρ. μέλι
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • Easy
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε τα βότανα, την κανέλα και την τσικουδιά στο γυάλινο δοχείο. Κλείνουμε και φυλάμε το δοχείο για τέσσερις μέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  2. Όταν περάσουν οι 4 ημέρες, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό που έχουμε βράσει τα βοτάνια, το μέλι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Μετά από 2-3 λεπτά βρασμού σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει εντελώς.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιρόπι στο αλκοόλ με τα βότανα και ανακατεύουμε.
  5. Αφήνουμε μακριά από τον ήλιο για 5 ημέρες το δοχείο με το λικέρ. Μετά από 5 μέρες φιλτράρουμε (με χάρτινα φίλτρα) και βάζουμε σε μπουκάλια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ