ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Ο Executive Chef Vasilis Lorentzos μας δίνει τη συνταγή

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Υλικά
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 200 ml. γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος εκτός ψυγείου
  • 3 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 60 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 50 γρ. ηλιέλαιο, για να βρέχουμε τα χέρια όταν ζυμώνουμε και πλάθουμε
  • Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι
  • Λίγο μαχλέπι – κακουλέ και βανίλια για άρωμα
  • Λίγο μαστίχα
  • Medium
  • €€
  • 6 ώρες
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα. Ρίχνουμε και 5 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε 20 λεπτά.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  3. Ρίχνουμε μέσα τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας και κατόπιν τα αρωματικά και το ξύσμα.
  4. Ανακατεύουμε το μείγμα της μαγιάς με το αλεύρι, το χυμό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια αραιή ζύμη. Την αφήνουμε 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί σκεπασμένη κάπου ζεστά.
  5. Την πλάθουμε πάλι με λαδωμένα χέρια για 2 λεπτά, σα να την διπλώνουμε, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και βάζουμε μέσα ένα κέρμα.
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο και με μια λωρίδα λαδόκολλα στα πλαϊνά. Την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 2 ώρες ακόμα
  7. Μεταφέρουμε την φόρμα και ψήνουμε προσεκτικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς ή για 45 λεπτά στους 160 βαθμούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ