ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστουγεννιάτικο κέικ με τζίντζερ

Ας φροντίσουμε τα γλυκά που φτιάχνουμε σπίτι να προσθέτουν στο σώμα μας θρεπτικά στοιχεία.

124741-279875.jpg
Κορίνα Καραδήμου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334831-695354.jpg

Ως γνωστόν, τα Χριστούγεννα είναι εκείνες οι μέρες που θα κάνουμε τις περισσότερες ατασθαλίες! Γλυκά, σοκολατάκια, πίτες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες που κερνάνε όλοι απλόχερα σε όποιο σπίτι κι αν βρεθείς. Κι επειδή μέρες που είναι, είναι πολύ δύσκολο να πούμε όχι στα γλυκά, τουλάχιστον ας φροντίσουμε αυτά που τρώμε στο σπίτι μας να προσθέτουν στο σώμα μας θρεπτικά στοιχεία και όχι να του απομακρύνουν! Η συνταγή αυτή για τζιντζερό-μπανανό-ψωμο ή αλλιώς κέικ με τζίντζερ είναι τόσο νόστιμη αλλά και τόσο θρεπτική, που θα εξαφανίζεται με το που το βγάζετε από το φούρνο! Τη σπιρτάδα στη γεύση του την οφείλει στις 3 μορφές τζίντζερ που έχει μέσα: φρέσκο, σε σκόνη, και αποξηραμένο (θα το βρείτε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς). Το τζίντζερ χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες στο στομάχι, μιας και το τζίντζερ είναι το φάρμακο της φύσης για τις ναυτίες. Ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει τις πολυάριθμες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ό,τι δηλαδή χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια των γιορτών που θα φάμε και θα πιούμε λίγο παραπάνω. Η βάση από αλεύρι φαγόπυρου και αλεύρι αμυγδάλου το κάνουν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ιδανικό για όσους αποφεύγουν ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η κανέλα, το γαρύφαλλο, οι σταφίδες και τα καρύδια θα σας σπάσουν τη μύτη όσο περιμένετε και θα κάνουν όλο το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα! Ενώ οι μπανάνες, οι σταφίδες και το αποξηραμένο τζίντζερ του δίνουν μια φυσική γλυκύτητα, τέτοια ώστε να χρειάζεται να προσθέσεις πολύ λίγο έξτρα γλυκαντικό. Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι σφενδάμου, αλλά μπορείτε να βάλετε και μέλι, σιρόπι αγαύης, πετιμέζι ή όποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό έχετε εύκαιρο.  


Ξέρεις ότι είναι έτοιμο όταν βάζεις μέσα στη ζύμη ένα μαχαίρι και βγαίνει στεγνό.
  • Στεγνά: 1 κούπα αλεύρι φαγόπυρου
  • 1 και1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κούπα αμυγδαλόψιχα (αμύγδαλα χτυπημένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι)
  • 10 κομμάτια αποξηραμένο τζίντζερ, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • Μια χούφτα καρύδια, σπασμένα σε μικρά κομματάκια
  • Μια χούφτα σταφίδες
  • Υγρά: 2 κουταλιές της σούπας σπόρους τσία ή λιναρόσπορο, αλεσμένα σε σκόνη
  • 3 μπανάνες
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου
  • ½ κούπα σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • Λίγο έξτρα αποξηραμένο τζίντζερ και καρύδια για το γαρνίρισμα
  • Medium
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μπολ, κόβεις τις μπανάνες σε μικρά κομματάκια και πολτοποιείς με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύεις. Βάζεις τους σπόρους τσία ή το λιναρόσπορο σε σκόνη μέσα στο γάλα αμυγδάλου και αφήνεις για δύο λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Λιώνεις το λάδι καρύδας σε ένα μπρικάκι. Ανακατεύεις όλα τα υγρά υλικά μαζί. Προσθέτεις τα υγρά υλικά και τις μπανάνες μέσα στα στεγνά υλικά και ανακατεύεις. Απλώνεις λαδόκολλα σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ. Απλώνεις τη ζύμη και ψήνεις στο φούρνο, γαρνίρεις με το έξτρα αποξηραμένο τζίντζερ και τα καρύδια, και ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά. Ξέρεις ότι είναι έτοιμο όταν βάζεις μέσα στη ζύμη ένα μαχαίρι και βγαίνει στεγνό.

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή μπορείτε να με ψηφίσετε στα βραβεία food blogging του Βήμα gourmet. Επίσης θα βρείτε πολλές, πρωτότυπες θρεπτικές συνταγές για τα Χριστούγεννα στο μπλογκ μου www.thesauchalife.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ