- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Λεμονιά με τα λεμόνια και τα τρυφερά σου κλώνια,
ρίξε σκάλα να πατήσω, ν' ανεβώ να σε φιλήσω,
για να κόψω ένα λεμόνι, απ' τα τρυφερά σου κλώνη,
να το βάλω στην κανάτα, να το πιει μια μαυρομάτα.
Δεν ξέρω αν είσαι μαυρομάτα/ ης, γαλανομάτα/ ης, ξέρω ότι θα δροσιστείς πολύ και θα νιώσεις ευεξία με μια παγωμένη λεμονάδα, από τα χεράκια σου. Το ίδιο ισχύει γι αυτούς που θα κεράσεις. Μη μουρμουράς που θα σου πω ότι η συνταγή είναι «με το μάτι», όμως κι εγώ έτσι την έμαθα κι εσύ θα με ευγνωμονείς μόλις την κάνεις μια και δεν υπάρχει πιο εύκολη και πιο γρήγορη συνταγή, όλο γεύση, χυμό και άρωμα.
*Αν θέλεις να την τονίσεις με έθνικ πινελιά τρίψε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε κάθε ποτήρι.
**Μάθε ότι το λεμόνι προέρχεται από διασταύρωση κίτρου με μανταρίνι. Ο Ρωμαίος φιλόσοφος Πλίνιος το αναφέρει ως το πιο γνωστό εσπεριδοειδές της Μεσογείου. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει : Βιταμίνη C ,Βιταμίνες Β6, Β1, Β2, Β3, Υδατάνθρακες, Μεταλλικά άλατα, Κάλιο, Φώσφορο, Ασβέστιο, Νάτριο, Μαγνήσιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Παίρνεις λεμόνια ακέρωτα φρέσκα και ελληνικά, ή ακόμη καλύτερα επισκέπτεσαι ένα περιβόλι κι αρχίζεις να κόβεις.
- Παίρνεις ένα μπουκάλι ή δύο ή τρία, όσο δεν βαριέσαι να στύβεις. Γεμίζεις το μπουκάλι με χυμό μέχρι λίγο πριν τη μέση και με το μάτι προσθέτεις ζάχαρη ίση σε όγκο με τον χυμό του λεμονιού.
- Κλείνεις το μπουκάλι κι αρχίζεις να το κουνάς πάνω κάτω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Διατηρείς τη λεμονάδα στο ψυγείο και τη σερβίρεις ως εξής: βάζεις σ´ ένα ποτήρι περίπου ως τη μέση χυμό, προσθέτεις παγάκια και νερό μέχρι επάνω, ανακατεύεις, προσθέτεις και δυο φύλλα δυόσμου.