ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστέλι απ’ τα χέρια σου

Η συνταγή της μαμάς

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316789-624872.jpg

Την προηγούμενη Κυριακή κατέφτασε σπίτι η Ελληνίδα μάνα για ανεφοδιασμό. Ταπεράκια, φρουτάκια, κατσαρόλες και τα σχετικά, σε ποσότητες που φτάνουν να ταΐσουν όλη την πολυκατοικία. Όπως πασχίζω να στριμώξω τις προμήθειες του κράτους μέσα στην 5 τ. μ κουζίνα, γλιστράει ένα ταψάκι στο πάτωμα. «Σιγά παιδάκι μου, το παστέλι!» Ναι, η αθεόφοβη έφερε (και) παστέλι. Το πιο νόστιμο που έχω φάει και το πιο εύκολο -γρήγορο-υγιεινό γλύκισμα που μπορείς να φτιάξεις. Ακολουθεί η συνταγή κατευθείαν από τα κιτάπια της μητέρας-μανούλας- μαμάς.

Υλικά συνταγής
  • 3 κούπες σουσάμι
  • 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 5 κ. σ. μέλι
  • 1 1/2 κούπα αμύγδαλα, με τη φλούδα τους καβουρντισμένα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι (προαιρετικά)
  • Easy
  • 30
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι για 3-4 λεπτά.
  2. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το μέλι και τη ζάχαρη.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην μας κολλήσει, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά, σε χαμηλή φωτιά
  5. Σε ένα ρηχό ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα.
  6. Απλώνουμε το μείγμα και με μία βρεγμένη κουτάλα το πατάμε καλά μέχρι να γίνει επίπεδο.
  7. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο και χαράζουμε τα κομμάτια στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε.
  8. Αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να κόψουμε τα κομμάτια. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ