- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η μπεσαμέλ είναι μία από τις βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, αλλά και απαραίτητο συστατικό σε αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παράδοσης. Ποιος μπορεί να φανταστεί τον μουσακά, το παστίτσιο ή τα παπουτσάκια χωρίς μία πλούσια στρώση μπεσαμέλ από πάνω τους; Πολλοί πιστεύουν ότι η μπεσαμέλ είναι δύσκολη στην παρασκευή της, στην πραγματικότητα, όμως, έχει δύο βασικά μυστικά, που αν τα ακολουθήσεις κατά γράμμα η επιτυχία είναι εγγυημένη: 1. Η ποσότητα βουτύρου και αλευριού που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια με ακρίβεια γραμμαρίου. 2. Το μυστικό για να μη σβολιάσει ποτέ η μπεσαμέλ είναι ένα: ανακάτεμα, ανακάτεμα, ανακάτεμα!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
- Στη συνέχεια, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να σπάσουν όλοι οι σβόλοι που θα δημιουργηθούν.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει μία βράση. Από τη στιγμή που θα αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Tip: Το μυστικό για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ είναι το συνεχές ανακάτεμα έτσι ώστε να σπάσουν όλοι οι σβόλοι!