- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όπως όλες οι σύνοδοι (έτσι κι αυτή που έχουμε τώρα με τη Σελήνη και τον Ήλιο στο ίδιο ζώδιο) εκφράζουν το τέλος ενός κύκλου και το πέρασμα στον επόμενο. Ο Αιγόκερως είναι το τρίτο γήινο ζώδιο που συμβολίζει την υπεύθυνη διαχείριση των δυνατοτήτων μας, των πόρων μας και των συλλογικών δομών. Πως μοιραζόμαστε και πως διαχειριζόμαστε τους πόρους της γης; Ποια είναι η σχέση μας με τη φύση, το νερό, το πετρέλαιο, τα ορυκτά; Τι σχέση έχουμε με την ιδιοκτησία, την κυβέρνηση, τις εταιρίες, τους θεσμούς;
Σαν δέκατο ζώδιο στο ζωδιακό κύκλο της εξέλιξης ο Αιγόκερως εκπροσωπεί το στάδιο εκείνο όπου αντιμετωπίζουμε και ελέγχουμε τις προκλήσεις του φυσικού κόσμου. Το πνεύμα είναι απεριόριστο, η ύλη όχι. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τα όρια και τους περιορισμούς- τους δικούς μας και των άλλων. Πιεζόμαστε να αποκτήσουμε ωριμότητα, αυτονομία, ακεραιότητα. Να αναλάβουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα- να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας. Μαθαίνουμε πώς να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας όπως ΚΑΙ συγγραφέας, κριτής, και μάνατζερ του εαυτού μας ξεφεύγοντας, ή φιλτράροντας τις επιταγές της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου που ζούμε. Μαθαίνουμε πώς να είμαστε ενήλικοι με δύο λόγια.
Εκτός από τον Ήλιο και την Σελήνη στον Αιγόκερω βρίσκονται επίσης και ο Ερμής και ο Πλούτωνας και η Αφροδίτη δίνοντας έμφαση στη σημασία της αναθεώρησης και της μεταμόρφωσης της σχέσης μας με το φυσικό κόσμο. Ο Πλούτωνας εκπροσωπεί την υψηλότερη οκτάβα του Άρη. Ο Άρης αντιπροσωπεύει την προσωπική θέληση και επιθυμία. Ο Πλούτωνας συμβολίζει τη θεϊκή, ή τη συλλογική θέληση και επιθυμία. Ο Άρης στον Υδροχόο δίνει την ικανότητα να δούμε τα σχέδια και τους στόχους μας από μια αντικειμενική οπτική γωνία, να υπερασπιστούμε δίκαιους σκοπούς, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής με ασυνήθιστους και αντισυμβατικούς τρόπους.
Η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα και σε τετράγωνο με τον Ουρανό θυμίζει μια φράση που είπε ο JFK: «Αυτοί που κάνουν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπότρεπτη». Όλες οι σημαντικές σχέσεις μας- συντροφικές, φιλικές, επαγγελματικές- μπαίνουν στο μικροσκόπιο με αυτή τη νέα Σελήνη. Ο Αιγόκερως είναι ακεραιότητα και αν οι σχέσεις μας τρεμοπαίζουν, ή δεν βρίσκονται σε σταθερό έδαφος τότε η γη αρχίζει να τρέμει.
Επίσης αυτές οι όψεις πιέζουν για βαθιές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο- για μεταμόρφωση καλύτερα- πέρα από τα προσωπικά οφέλη του καθένα μας με κοινούς στόχους που υπηρετούν τις ανάγκες όλων μας. Ο Πλούτωνας είναι ο μυθικός Θεός του Κάτω Κόσμου, ο Άδης και σχετίζεται με τη δύναμη όπως και με τη δύναμη του φόβου, τη δύναμη της σκιάς και τον πλούτο που κερδίζεται όταν σκάβουμε βαθιά στο υποσυνείδητό μας. Ο Αιγόκερως είναι Νόμος και Τάξη. Η μακριά πορεία του Πλούτωνα σε αυτό το ζώδιο αντικατοπτρίζει την κατάρρευση της Πλουτοκρατίας, στης οποίας τα χέρια έχει περάσει η εξουσία και το πέρασμα σε μια κοινωνική πραγματικότητα που θα έχει κέντρο την καρδιά κι όχι τη συσσώρευση του πλούτου. Ο Πλούτωνας αποκαλύπτει και καυτηριάζει τη σκοτεινή πλευρά σε οτιδήποτε αγγίζει αναγκάζοντάς μας να αφήσουμε πίσω μας ότι δεν εξυπηρετεί πια την εξέλιξή μας- στην περίπτωση της Αφροδίτης τη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων, των οικονομικών δοσοληψιών, της εξουσίας που διαμορφώνει τις κάθε είδους σχέσεις.
O Aιγόκερως ενδιαφέρεται για την εξέλιξη που κάθε στάδιό της διασφαλίζεται με κόπο, αγώνα, υπομονή και επιμονή. Ο Κρόνος είναι Δάσκαλος κι αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους περιορισμούς αλλά και την ικανοποίηση που προσφέρει ότι κατακτιέται με ιδρώτα, αποφασιστικότητα και προσπάθεια. Μαθαίνουμε και βιώνουμε τα αποτελέσματα των επιλογών μας. Γύρω από τη νέα Σελήνη χρειαζόμαστε χρόνο για να σκεφθούμε που βρισκόμαστε ψυχικά, πνευματικά, συναισθηματικά και υλικά ώστε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.
Αυτή η νέα Σελήνη μάς καλεί να σκεφτούμε τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας, τι είναι αυτό από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε επειδή εμποδίζει την πορεία μας και τι ευχόμαστε να έρθει στη ζωή μας. Αυτές οι σημαντικές εποχές που ζούμε χρειάζονται ευφάνταστες και πολύ προσωπικές απαντήσεις. Άρα: «Μην πάρεις το γνωστό δρόμο, αλλά πήγαινε εκεί που δεν υπάρχει δρόμος δημιουργώντας το δικό σου»- Ralph Waldo Emerson.(1803 –1882). Αμερικανός φιλόσοφος (κύριος εκπρόσωπος του υπερβατισμού στις ΗΠΑ.), δοκιμιογράφος και ποιητής.