Cosmic Telegram

Stardust Notes 04.12.14

Πανσέληνος στις 6 Δεκεμβρίου

Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κολυμπάμε συνεχώς σε ένα ρεύμα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Σε ένα μήκος 93 εκατ. μιλίων ο Ήλιος εκπέμπει ακτίνες Γάμα, ακτίνες Χ και ραδιοσυχνότητες όπως και κύματα ήχου και βαρύτητας. Μερικά από αυτά τα ιονισμένα σωματίδια φτάνουν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης, κάνουν γκελ και ταξιδεύουν άλλα 250 χιλιάδες μίλια μέχρι τη Γη ως σεληνόφως. Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου βρισκόμαστε στη μέγιστη έκθεσή μας και από τις εκπομπές του Ηλίου και από την αντανάκλαση της Σελήνης στην ηλιακή ακτινοβολία. Αφού το ανθρώπινο σώμα είναι σύνθεση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων επηρεαζόμαστε άμεσα από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.

Η καταλυτική επιρροή της Πανσελήνου εντείνεται από διάφορα αστρολογικά γεγονότα, όπως το τετράγωνο του Ουρανού με τον Πλούτωνα που γίνεται ακριβές στις 15 Δεκεμβρίου στις 12ο Κριού/ Αιγόκερου. Είναι το έκτο στη σειρά τετράγωνο μεταξύ αυτών των βαρέων βαρών πλανητών - να θυμίσω ότι αυτές οι δύσκολες όψεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2015: τότε θα είναι και το έβδομο τετράγωνο μεταξύ τους. Αν αναλογιστούμε (κυρίως όσοι ανήκουν στα παρορμητικά ζώδια - Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί, Αιγόκεροι, ή έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά), αλλά και όλοι μας, τι έχει συμβεί, συμβαίνει (και θα συμβεί) σ΄ αυτά τα χρόνια σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε έναν κόσμο σε αναβρασμό, σε κατάσταση ρευστότητας και διαρκούς αλλαγής. Σε έναν κόσμο ανησυχίας υπό διαρκή πίεση.

Ο Ουρανός εκπροσωπεί το αρχέτυπο τους χάους και της δημιουργίας, συμβολίζει τη σύλληψη και δυνατότητα νέων φορμών και ιδεών και την ανάγκη για μια νέα πραγματικότητα. Ο Πλούτωνας είναι control freak. To τετράγωνο που σχηματίζεται μεταξύ τους συνδέεται με ένταση, σύγκρουση και έντονη πίεση για αλλαγή - για βαθιές αλλαγές. Ο μεγάλος ανθρωπιστής αστρολόγος Dane Rydhyar χαρακτηρίζει τέτοιου είδους τετράγωνα ως «κρίση εν δράσει» που προκαλούν «δυναμική δραστηριότητα». Με άλλα λόγια, καλούμαστε να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα - προσωπικά και κοινωνικά, εδώ και παντού στον κόσμο.

Η κοινή δράση των δύο αυτών πλανητών συμπίπτει με πολλά γεγονότα. Η ζωή γίνεται περιπετειώδης, ταραγμένη, έντονη. Είναι αυτές τις περιόδους που χρειαζόμαστε ψυχραιμία, διαύγεια, λογική, αντικειμενικότητα. Χρειαζόμαστε απόσταση για να μην παρασυρθούμε από βεβιασμένες κινήσεις, συναισθηματικές υπερβολές, ή λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις.

Η ένταση σε συνδυασμό με την πίεση αποτελούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Ο Πλούτωνας στον πατριαρχικό Αιγόκερω, φύλακα των ιεραρχιών, των κυβερνήσεων και των κοινωνικών δομών, συγκρούεται με τον Ουρανό στον θερμοκέφαλο, οξύθυμο, παρορμητικό Κριό, που είναι ο υπερασπιστής της αυτονομίας, της ατομικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων. Σα να συναντιούνται η Θάτσερ με τη Μαντόνα για τσάι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο που δεν θα αφήσει τίποτα ίδιο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο αλλά ούτε και σε προσωπικό. Πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία μεταμόρφωσης που μπορεί να μην έχουμε ακόμα χειροπιαστά αποτελέσματα αλλά υπογείως ο νέος κόσμος σχηματίζεται.

Αυτή η Πανσέληνος με τον Ερμή δίπλα στον Ήλιο δεν θα είναι βαρετή, αφού έχει κινητικότητα, επικοινωνία και μια αύρα απρόβλεπτου. Ό,τι έχει κολλήσει μπορεί να αρχίσει να κινείται ή να ξεκολλήσει. Αν τα αισθήματα έχουν καταπιεστεί για καιρό τώρα είναι πιθανό να αρχίσουν να ρέουν. Άφησέ τα. Ο Ερμής βοηθάει επίσης να εξετάσουμε τι αισθανόμαστε, πώς είμαστε συναισθηματικά και ύστερα με αντικειμενικότητα να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τις σχέσεις μεταξύ μας. Εξάλλου το τρίγωνο Αφροδίτης και Δία (σε Τοξότη/ Λέοντα) ενθαρρύνει τη φιλικότητα και την αισιοδοξία. Είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε φίλους και αγαπημένους. Προσκάλεσε και μη διστάζεις να δεχτείς προσκλήσεις που μπορεί να έχουν και κάποιου είδους ευκαιρία.

Και κάτι ακόμα που χρειάζεται προσοχή: η Πανσέληνος τετραγωνίζεται από τον Χείρωνα στους Ιχθύς. Ο Χείρωνας στους Ιχθύς θεωρεί ότι το να υποφέρεις είναι ευγενική επιδίωξη, με αποτέλεσμα ο πόνος να εξιδανικεύεται και να εξυμνείται. Όμως χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο πόνος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα σύμπτωμα που υπάρχει για να δίνουμε τέλος στον πόνο.

Η Πανσέληνος στους Διδύμους έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι συνδεόμαστε με όσους μοιραζόμαστε τα όνειρα και τις ιδέες μας για τον κόσμο. Με όσους συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, τους φόβους, τα αισθήματα, την περιπέτεια, το νόημα της ζωής.

Θυμήσου: «Μόνο αυτοί που ρισκάρουν να πάνε πολύ μακριά μπορούν να ανακαλύψουν πόσο μακριά μπορεί κάποιος να πάει» - T. S Eliot.