Cosmic Telegram

Έκλειψη Σελήνης στους Διδύμους

Build it and they will come

332173-688521.jpg
Ευαγγελία Τσαβδάρη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκλειψη Σελήνης στους Διδύμους: Τι σημαίνει και πώς θα μας επηρεάσει
© Melanie Dretvic on Unsplash

Έκλειψη Σελήνης στους Διδύμους: Τι σημαίνει και πώς θα μας επηρεάσει

Σε μία από αυτές τις ταινίες της δεκαετίας του ’80 που τελείωναν και άφηναν μία πολύ ωραία αίσθηση, ελληνικός τίτλος «Ο ξυπόλητος Τζο» −ο αγγλικός τίτλος «Field of Dreams» μακράν προτιμότερος−, ο πρωταγωνιστής, ένας αγρότης με οικονομικά προβλήματα έχει ένα όραμα όπου ένας τύπος του λέει να θερίσει τα χωράφια του και να φτιάξει ένα γήπεδο για μπέιζμπολ κι πως αν το κάνει θα εμφανίζεται και θα παίζει εκεί η ντρίμτιμ του μπέιζμπολ (που είναι στον Παράδεισο, είπαμε, ταινία είναι) και έτσι με τα εισιτήρια που θα κόβει θα λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Η κεντρική φράση της ταινίας είναι «Build it and they will come», «Φτιάξε το και θα έρθουν», είναι κι ο λόγος για αυτόν τον πρόλογο καθώς φαίνεται πως κάτι παρόμοιο ζητά από εμάς η έκλειψη Σελήνης της 5ης Ιουνίου 2020 στην 16η μοίρα των Διδύμων. Ο ωροσκόπος του χάρτη της για συντεταγμένες Αθήνας είναι στην 7η μοίρα του Αιγόκερου.

Σε μια έκλειψη Σελήνης, οι πιθανότητες που συγκεντρώνονται στις ενέργειες του Ηλίου και του ζωδίου που εκφράζει, εν προκειμένω των Διδύμων, φτάνουν σε ένα ζενίθ και υπάρχει η δυνατότητα να γειωθούν με μεγάλη αμεσότητα. Μέσα από αυτόν τον Ήλιο εκφράζεται μια διευρυμένη γκάμα επιλογών και πιθανοτήτων, η δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και διαφορετικές προσεγγίσεις και η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται. Αφορά δε κυρίως την εργασιακή καθημερινότητα, την ζωή κι επαφές της ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων πρακτικών θεμάτων και της υγείας.

Η χρηματοδότηση από τράπεζες, οργανισμούς ή η στήριξη από τον σύντροφο και τους εταίρους προσφέρει γκάμα σε επαγγελματικό επίπεδο και σε πρακτικά ζητήματα. Μέσα στην ποικιλία των επιλογών βρίσκεται και η σωστή, είτε αφορά τη δουλειά μας, είτε το πώς ρυθμίζουμε την καθημερινή οικογενειακή ζωή, είτε το πώς φροντίζουμε την υγεία μας. Αυτή την ορθή επιλογή είναι κάπως δύσκολο να την κάνουμε, επειδή συνήθως όταν δεν στριμωχνόμαστε από τις περιστάσεις προτιμούμε να μη δεσμευτούμε, να μην αναλάβουμε υποχρεώσεις και να σκεφτούμε κυρίως την ευκολία μας. Όταν δεν επιλέγουμε κάτι με την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται, είναι γιατί είναι πιο εύκολο να παραπαίουμε από το ένα στο άλλο, να είμαστε ασταθείς και ασυνεπείς, αλλά καθόλου ζορισμένοι.

Οι αναλύσεις και οι επιλογές που γίνονται, γίνονται με άξονα την ευκολία, όχι το ορθό. Γι’ αυτόν τον λόγο η μικροεξαπάτηση, παρανομία και καταπάτηση κανόνων μπαίνει στο παιχνίδι και είναι εύκολη «για να έχουμε αυτό που επιθυμούμε» επιφανειακά, σε επίπεδο χρήματος και σεξ, αλλά και για να μειώσουμε τον κόπο που πρέπει να καταβάλλουμε για οτιδήποτε. Το πρόβλημα είναι ότι ενέργειες και επιλογές που γίνονται έτσι εγγυώνται απώλειες σε όλα τα επίπεδα σε βάθος χρόνου. Ο λόγος είναι πως αγνοούμε την κούραση και το τραύμα που είναι καταγεγραμμένο στο σώμα και το υποσυνείδητο από το συνεχές πηγαινέλα σε μισούς στόχους, σχέσεις και επιφανειακές φροντίδες. Καταπιέζουμε τον φόβο, όπως και την ανάγκη για θεραπεία ή συγκεκριμένη, απτή, «υγιεινή», ολοκληρωμένη εμπειρία μέσα από αντίστοιχους στόχους. Είναι σαν να ξεχνάμε, μέσα στην προσωρινή ευκολία μας, κάθε εμπειρία, κάθε πάθημα, κάθε μάθημα.

Η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Υπάρχει η σωστή επιλογή και η δυνατότητα να γίνει. Αυτή προϋποθέτει να πάρει καθένας το υψηλότερο σημείο επίτευξής του, το καλύτερο που έχει ήδη καταφέρει, έστω πειραματικά, και να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται για να το ενσωματώσει σε μεγαλύτερο βαθμό στην πραγματικότητά του. Ενέχει ρίσκο, ή μάλλον στερείται τελείως την καθησυχαστική βεβαιότητα της ασφάλειας, επειδή προϋποθέτει ότι εκτιμά κανείς τη δυνατότητά του και αρχίζει να δουλεύει για να την υλοποιήσει χωρίς καμία εγγύηση. Η βασική κατευθυντήριος είναι να μπορεί κανείς να καταστήσει αυτή του την ικανότητα, χρήσιμη και ωφέλιμη και για τους άλλους, ακόμη κι αν δεν υπάρχει η ζήτηση επί του παρόντος ή το αντίστοιχο κοινό. Σημαίνει να γίνουμε πρακτικοί οραματιστές, στο μέτρο της ζωής μας ο καθένας και με έμφαση στο πλαίσιο που ήδη υπάρχει στην καθημερινότητά μας.

Σε επίπεδο προσωπικής ρουτίνας σημαίνει να εισάγουμε συνήθειες και στάσεις που μας κάνουν καλύτερους γονιούς, συντρόφους και ανθρώπους, ακόμη κι αν οι γύρω μας μάς βλέπουν με μισό μάτι. Σε επίπεδο δουλειά σημαίνει να επιλέξουμε αυτό που μας συνδέει θετικά με περισσότερους ανθρώπους και μέσα από το οποίο έχουμε όντως κάτι αξιόλογο να προσφέρουμε. Μπορεί να είναι ένα πρότζεκτ, μπορεί να είναι η έξτρα ποιότητα ή η έξτρα προσπάθεια που βάζουμε στο παραμικρό. Ακόμη και η ευγένεια, σκέτη και απλή, κάνει τεράστια διαφορά σε κάποια επαγγέλματα. Σε επίπεδο υγείας σημαίνει ότι κάνουμε απογραφή του εαυτού μας και αρχίζουμε τώρα να τον φροντίζουμε όπως είναι, ρεαλιστικά και στο μέτρο μας, ώστε να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να είμαστε, επιτέλους, όπως θέλουμε.

Και κάπου εκεί μπαίνει και η φράση κλειδί της ταινίας με την οποία ξεκίνησα «φτιάξε το και θα έρθουν». Η έκλειψη Σελήνης αυτή φωτίζει τη διαδρομή ανάμεσα στο τώρα και το δυνατό και ζητά να δράσουμε τώρα βάσει αυτού που είναι δυνατό. Να βάλουμε τα θεμέλια για να «φτιάξουμε» αυτό που μας οδηγεί εκεί που μπορούμε να φτάσουμε με την καλύτερή μας προσπάθεια. Απλώς ανακατεύει αυτή την επιλογή με τόσες άλλες που είναι κάπως δύσκολο να την διακρίνει κανείς. Όχι ανέφικτο όμως.

Η Πανσέληνος των Διδύμων, η οποία φέτος παίρνει τη μορφή έκλειψης Σελήνης, κλείνει την τριάδα των σημαντικότερων Πανσελήνων του έτους, μαζί με τις Πανσελήνους στον Κριό και τον Ταύρο. Την ημέρα αυτή γίνεται το Φεστιβάλ Καλής Θέλησης με κεντρικό του μήνυμα το θεμελιώδες μήνυμα της χριστιανικής διδασκαλίας «Αγαπάτε αλλήλους» στην κοσμικότερη έκφρασή του, της «καλής θέλησης». Αποτελεί πάγια υπενθύμιση πως οι συγκρούσεις γίνεται να αμβλυνθούν και να τερματιστούν μέσα από την ενέργεια της καλής θέλησης, η οποία είναι διαθέσιμη σε κάθε άνθρωπο, παντού και πάντοτε.

Το σύμβολο του ζωδίου των Διδύμων τονίζει τις αντιθέσεις και συγκρούσεις. Μέσα όμως από τον μύθο που συνδέεται με το ζώδιο, αυτόν των Διοσκούρων, των δίδυμων αδερφών Κάστορα και Πολυδεύκη, τονίζεται η δυνατότητα για μία αίσια κατάληξη σε κάθε αντίθεση. Η αγάπη του ουράνιου Πολυδεύκη αποθεώνει τελικά και τον θνητό αδερφό του μετά τον θάνατο του τελευταίου. Τα δύο αδέρφια του μύθου στέκουν μαζί στον ουρανό παρά τις διαφορές τους σε χαρακτήρα, προτιμήσεις και επιλογές. Στα καθ' ημάς, η καλή θέληση μπορεί να οδηγήσει κάθε σχέση και συναλλαγή έξω από τη σύγκρουση και την αντίθεση, στην ειρήνη του «κοινού εδάφους». Είναι οι μέρες της, αξίζει έστω να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει ζωή και μετά τη σύγκρουση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ