Στίβεν Σπίλμπεργκ και Γουώλτ Ντίσνεϋ: Οι Μεγάλοι Παραμυθάδες
Δύο από τους μεγαλύτερους «παραμυθάδες» του 20ού αιώνα γεννήθηκαν υπό το ζώδιο του Τοξότη
Η Ευαγγελία Τσαβδάρη αναλύει το αστρολογικό προφίλ του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Γουώλτ Ντίσνεϋ.
Υπό το ζώδιο του Τοξότη γεννήθηκαν δύο από τους μεγαλύτερους «παραμυθάδες» του εικοστού αιώνα, ο Γουώλτ Ντίσνεϋ και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Κανένας τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Ντίσνεϋ είναι δημιουργός του Μίκυ Μάους και από τους πρωτοπόρους των κινουμένων σχεδίων, ιδρυτής επίσης της τεράστιας πλέον ομώνυμης αυτοκρατορίας. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι η σκηνοθετική ευφυΐα πίσω από φιλμ και κινηματογραφικούς χαρακτήρες-ορόσημα όπως ο ΕΤ ο Εξωγήινος, ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Τζουράσικ Πάρκ και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ταινιών και κινουμένων σχεδίων DreamWorks.
Το ζώδιο του Τοξότη δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για έλλειψη φαντασίας. Κάθε άλλο, έχει πλούσια τα ελέη της δημιουργικής φαντασίας και των πρωτοποριακών ιδεών ή τρόπου να βλέπει κανείς τον κόσμο που αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο δεν καταφέρνουν όλοι οι Τοξότες να αφήσουν τέτοιο στίγμα με τα προϊόντα του μυαλού και της δράσης τους, ούτε να εδραιώσουν κολοσσούς.
Πέρα από το ζώδιο, μία βασική ομοιότητα στα ωροσκόπια των δύο αντρών αποτελεί το ότι ο Ήλιος και των δύο σχηματίζει όψεις με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα. Αυτού του είδους οι όψεις δείχνουν τη δυνατότητα να επηρεάσει κανείς δραστικά το περιβάλλον του εισάγοντας έναν καινούργιο τρόπο να κάνεις/βλέπεις τα πράγματα. Συχνά υποδεικνύουν προσωπικότητες που έχουν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες από τους ανθρώπους που συνεργάζονται, όπως και από τον εαυτό τους. Επιπλέον ενδυναμώνουν την ενυπάρχουσα στο ζώδιο του Τοξότη φιλοδοξία και την ικανότητά του να πραγματώνει τους στόχους του.
Ο Ντίσνεϋ άλλαξε τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων με καινοτομίες που αφορούσαν από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν ως τότε, μέχρι και την απόφασή του να φτιάξει μεγάλου μήκους ταινίες, με πρώτη τη «Χιονάτη και τους επτά νάνους». Ήταν τεράστια επιτυχία. Οι ταινίες του Σπίλμπεργκ θεωρούνται ορόσημα, πρωτοποριακές στη χρήση των ειδικών εφέ και εκ προοιμίου «blockbusters», φιλμ με τεράστια αποδοχή από το κοινό και μεγάλα κέρδη.
Οι δύο αυτοί Τοξότες μοιράζονται επίσης τον ίδιο Άρη στον Αιγόκερο, ενώ η επίδραση του πλανήτη Κρόνου που κυβερνά το ζώδιο του Αιγόκερου είναι διάχυτη στα ωροσκόπιά τους. Ο Άρης στον Αιγόκερο αποτελεί μία εξαιρετικά δυναμική ενέργεια, της οποίας βασικό γνώρισμα είναι η ικανότητα να ικανοποιεί τις επιθυμίες της και τον ιδεαλισμό της μέσα από πράξεις και συγκεκριμένη επίτευξη. Ο πλανήτης Κρόνος, σε όψη με τη Σελήνη και των δύο, τους προσέδωσε αρκετή δυσαρέσκεια με όσα ήξεραν, υπήρχαν και θεωρούνταν πατροπαράδοτα στην εποχή τους, ώστε να τροφοδοτήσει μία αρκετά μεγάλη επιθυμία για κάτι διαφορετικό. Η σύνδεσή του με τον Άρη τους μέσα από το ζώδιο του Αιγόκερου, βοήθησε ώστε να προβούν σε πράξεις για να ανακουφίσουν αυτή τη δυσαρέσκεια και να μη μείνουν −όπως μπορεί να συμβεί στον μέσο Τοξότη− στην απλή δυσφορία κι επίκριση και τα θεωρητικά σχέδια.
Ο Ντίσνεϋ προσπάθησε κι απέτυχε αρκετές φορές πριν εδραιωθεί ως καλλιτέχνης και παραγωγός κινουμένων σχεδίων. Όμως ακόμη κι όταν πια απολάμβανε την αποδοχή κοινού και κριτικών εξίσου, ένα από τα δώρα του Κρόνου όταν κάνει κάποιος τη δουλειά και υπερβεί τις δυσκολίες του, δεν σταμάτησε εκεί. Η εταιρεία του δημιούργησε πάρκα ψυχαγωγίας, ενώ ο ίδιος αναμείχθηκε στον σχεδιασμό των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 και πριν το τέλος της ζωής του σχεδίαζε μια πρότυπη πόλη στο κέντρο ενός από τα προαναφερθέντα ψυχαγωγικά πάρκα. Η παρόρμηση για έμπρακτες αλλαγές, που είναι από τις μεγάλες ικανότητες και δυνατότητες του ωροσκοπίου του όπως φαίνεται παραπάνω, πήγαινε μακρύτερα από τα κινούμενα σχέδια.
Όσο για τον Σπίλμπεργκ, η ανάμειξή του στις παρυφές της πολιτικής είναι γνωστή και συνεχιζόμενη, ενώ και αυτός ενεπλάκη σε συμβουλευτικό ρόλο στους θερινούς Ολυμπιακούς του 2008. Υποστηρίζει ανοιχτά τη Δημοκρατική παράταξη των ΗΠΑ και στήριξε την προεδρία Κλίντον, όπως και την προεδρία Ομπάμα μέσα από χρηματικές δωρεές και εράνους. Παραιτούμενος από τον συμβουλευτικό του ρόλο για τους Ολυμπιακούς 2008 έκανε το σχόλιό του κατά της απραγίας της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο στο Νταρφούρ, ενώ αποχώρησε από το συμβουλευτικό όργανο του εθνικού σώματος Προσκόπων των ΗΠΑ ως διαμαρτυρία για την αντι-ομοφυλοφιλική στάση του οργανισμού. Στο ίδιο πλαίσιο είναι υποστηρικτής του γάμου μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου ενώ, τέλος, χρηματοδότησε με μισό εκατομμύριο δολάρια την πρωτοβουλία υπέρ του ελέγχου των όπλων. Και εδώ, το όραμα για κάτι καλύτερο υπερβαίνει τον προσωπικό δημιουργικό χώρο.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις βιογραφίες του Ντίσνεϋ και τα λεγόμενα για τον Σπίλμπεργκ, ανάμεσα στον χαρακτήρα των δύο αντρών. Ποικίλουν από την παραδοσιακότατη μονογαμική ζωή του πρώτου, στα χωρίσματα και ξαναφτιαξίματα και πολλαπλούς γάμους του δευτέρου, ως τον φημολογούμενο κλειστό χαρακτήρα, τον αντισημιτισμό και τη σκληρότητα του Ντίσνεϋ απέναντι στους υπαλλήλους και συνεργάτες του, εν αντιθέσει με τον ανοιχτά προοδευτικό και εξωστρεφέστερο Σπίλμπεργκ.
Φυσικά, υπάρχουν επίσης σοβαρές αστρολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο ωροσκόπια, όμως το κοινό χαρακτηριστικό τους, το οποίο καθιστά τους δύο άντρες εξαιρετικά δείγματα της βασικής ενέργειας που διέπει το ζώδιο του Τοξότη, είναι η συγκεκριμένη κατεύθυνσή τους, η επιμονή και η πίστη στο όραμά τους κόντρα στις δυσκολίες και, βέβαια, η τελική κατάκτηση του στόχου τους ξανά και ξανά.
Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1901, στο Σικάγο του Ιλινόι, στις ΗΠΑ. Ο ωροσκόπος του βρίσκεται στην Παρθένο. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1946 στο Σινσινάτι του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Ο ωροσκόπος του είναι στο ζώδιο του Καρκίνου.
Τα βιογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο προέρχονται από την Wikipedia.