- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Πανσέληνος στον άξονα Λέοντα/Υδροχόου φωτίζει την απόσταση που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα και τι χρειάζεται να κάνουμε παρά κάτω. Το κύμα των αλλαγών συνεχίζεται.
Έχουμε μια πολύ απλοϊκή εντύπωση για το ζώδιο του Λέοντα με περιγραφές που καταλήγουν σε έναν επιδειξία που θέλει να ζει μια έντονη ζωή. Κι όμως ο Λέων είναι πολύ πιο σύνθετος. Με κυβερνήτη τον Ήλιο που συνδέεται με το μυστήριο της ατομικότητας, της γνώσης του εαυτού, του ποιος είναι και της ταυτότητάς του, ο Λέων δεν σχετίζεται –όπως πολλοί θεωρούν– με τη Δημιουργία κάποιου πράγματος που οι άλλοι θα χειροκροτήσουν. Η ουσία του Λέοντα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μοναδικότητάς του στη διάρκεια μιας πορείας διαρκών μεταβολών. Παρόλο που ο Λέων υποτίθεται είναι το κατ’ εξοχήν δημιουργικό ζώδιο, μια γρήγορη ματιά στα ζώδια ζωγράφων, συγγραφέων και μουσικών αποκαλύπτει μια υπεροχή των Διδύμων, του Καρκίνου και των Ιχθύων με ελάχιστη συμμετοχή των Λεόντων. Έτσι είναι. Γιατί η μεγάλη Δημιουργία του Λέοντα, το υπέρτατο έργο τέχνης, είναι ο Εαυτός του.
Συμμετρικά αντίθετος τού Λέοντα, ο Υδροχόος είναι το ζώδιο της Νέας Εποχής που το 1960 αναγορεύτηκε ως η εποχή της αγάπης, της αδελφοσύνης και της ισότητας, γεγονός που επίσης περιορίζει τη σημασία του Υδροχόου που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σύνθετος στην ερμηνεία του, αφού έχει δύο κυβερνήτες, τον Κρόνο και τον Ουρανό, που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσέγγιση αυτού του ζωδίου. Όμως είναι ο Προμηθέας, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους πληρώνοντάς αυτή του την ασέβεια αλυσοδεμένος στον Καύκασο να του τρώει ένας αετός κάθε πρωί το συκώτι που ξαναδημιουργούταν κάθε βράδυ – που εμπεριέχει τους συμβολισμούς του Υδροχόου. Αυτή η προμηθεϊκή πλευρά είναι η κινητήριος δύναμη των Υδροχόων. Η ανθρώπινη ευημερία, η εξέλιξη και η ανάπτυξη είναι που ενδιαφέρουν τον Υδροχόο. Δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική του ευημερία αλλά για την κοινή ανέλιξη, για την κοινή πρόοδο, για την κοινή βελτίωση. Όχι εγώ, αλλά εμείς. Εξού και η μόνιμη ανησυχία ενός Υδροχόου μήπως λειτουργήσει εγωιστικά.
Έτσι σε αυτή την Πανσέληνο, με τον Ήλιο στον Υδροχόο και τη Σελήνη στον Λέοντα καλούμαστε να ισορροπήσουμε: Ομάδα/Ατομικότητα, Μονάρχη/Δημοκράτη, Καλλιτέχνη/Επιστήμονα, Ιδιοκτησία/Ελευθερία, Προσωπική φιλοδοξία/ Κοινή προοπτική. Ο Λέων λέει: «Σε αγαπάω, είμαι υπερήφανος για σένα, είσαι δικός μου». Ο Υδροχόος λέει «Επειδή σε αγαπάω, σε αφήνω ελεύθερο».
Ο Λέοντας μας παροτρύνει να εκφράσουμε τον αυθεντικό εαυτό μας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι είναι το ζώδιο που συνδέεται με την καρδιά και την αγάπη. Ο Υδροχόος σχετίζεται με την πρόοδο και τη δύναμη που έχει η ομάδα. Μας προτρέπει στο «εμείς». Εμείς ενωμένοι με κοινές ιδέες και πίστη στο κοινό μας μέλλον. Λέοντας και Υδροχόος μάς υπενθυμίζουν ότι πάθος χωρίς όραμα και ιδεολογία χωρίς ευαισθησία είναι επικίνδυνα. Η Πανσέληνος μάς τονίζει ότι χρειάζεται να συνδέσουμε Καρδιά με Νου, που σημαίνει ότι κάθε φορά που συνδέουμε τη δημιουργικότητα και το θάρρος του Λέοντα με τα ιδανικά του Υδροχόου της ισότητας και της αλληλεγγύης αναδύεται κάτι εντελώς καινούργιο και απολύτως σημαντικό.
O Ερμής ο αγγελιαφόρος, ο πλανήτης της επικοινωνίας και των μεταφορών, είναι ανάδρομος για τρεις εβδομάδες (6-28/2): στους Ιχθύς αρχικά και μετά στον Υδροχόο που κάνει σύνοδο με τον Ήλιο στον Υδροχόο τη μέρα της Πανσελήνου. Όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος είναι καλύτερα να αναβάλλουμε την υπογραφή συμβολαίων, την έναρξη μιας καινούργιας δουλειάς ή μιας επιχείρησης, εκτός κι αν δεν μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο αργότερα να διορθώσουμε, να ξανακοιτάξουμε, να αναθεωρήσουμε ή να ακυρώσουμε κάτι. Κάθε λέξη που ξεκινάει με το πρόθεμα επα- ταιριάζει στον ανάδρομο Ερμή: επαναθεωρώ, επανορθώνω. επιδιορθώνω, επαναφέρω, επανασυνθέτω, επανακτώ, επαναλαμβάνω, επανεκινώ, επανέρχομαι, επανεκτιμώ. Επίσης έχουμε το νου μας γιατί κομπιούτερ χάνουν τα αρχεία, μηχανές και μηχανήματα χαλάνε με μεγαλύτερη συχνότητα, ταξίδια ακυρώνονται, αυτοκίνητα παίρνουν κλήσεις, ΑΤΜ κρατάνε τις κάρτες, κινητά χάνονται.
Ο Ερμής, ο πρώτος πλανήτης μετά τον Ήλιο, συμβολίζει την αναγεννητική δύναμη του μυαλού. Η δημιουργία αρχίζει με μια σκέψη (Ερμής) που ανάβει την επιθυμία (Αφροδίτη) να γίνει δράση (Άρης) . Οι σκέψεις ενδιαφέρουν και αυτές είναι που γίνονται η αυριανή πραγματικότητα. Ό,τι σκεφτόμαστε υλοποιείται, ό,τι σκεφτόμαστε εκφράζεται. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους άλλους, τις ιδέες μας και τα οράματά μας, αυξάνουμε κατευθείαν και την επιρροή τους. Το τρίγωνο του Ερμή στον Υδροχόο με τον Άρη στον Ζυγό διευκολύνει την κυκλοφορία των πληροφοριών και των ιδεών. Και μην ξεχνάμε ότι με τον Υδροχόο στο κάδρο «πρέπει να έχουμε ένα όνειρο για να το κάνουμε πραγματικότητα».
Στην Πανσέληνο έχουμε και μια αποκλίνουσα σύνοδο Πλούτωνα/Αφροδίτη: Ω ναι! Η δύναμη της αγάπης μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Πριν όμως από το χάπι εντ υπάρχουν βαθιές κρίσεις, ζήλια, κτητικότητα, σκηνές, το δίκιο του ισχυρότερου, εμμονές, θυμός, ένταση. Έχουμε το χρήμα ως μέσον εκβιασμού ή ως μέσον χειραγώγησης. Ναι, οι σχέσεις είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Κάποιες στιγμές στη ζωή χρειάζεται να διακινδυνεύσουμε για την αγάπη. Να μεταμορφωθούμε για την αγάπη. Να γονατίσουμε από αγάπη. Να νικήσουμε το φόβο. Θυμήσου: Όταν ο Άλλος γίνεται μέρος της ύπαρξής μας φεύγουμε από τη νηπιακή ηλικία.
Επίσης έχουμε το τετράγωνο της Πανσελήνου με τον Κρόνο: δηλαδή άμυνα, έλεγχο, προσεκτική συμπεριφορά, καθήκοντα, όρια, δομή, σταθεροποίηση. Είναι δύσκολη η ενηλικίωση και κάθε φορά ενηλικιωνόμαστε (σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε) όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια, βάρη και ευθύνες. Και με το τετράγωνο Ουρανού/Δία χρειάζεται να σκεφτούμε ότι αν η ζωή δεν προχωράει με τις ιδέες και τις αντιλήψεις που έχουμε, τότε δημιουργούμε καινούργιες. Αλλάζοντας την οπτική μας γωνία αλλάζουν τα δεδομένα και οδηγούμαστε σε νέα αποτελέσματα. Αυτή η όψη μάς καλεί να ανακαλύψουμε την ελευθερία μας. Και η πρώτη ελευθερία που χρειάζεται να κατακτήσουμε είναι η ελευθερία από τις ανασφάλειές μας. Και κάτι ενδιαφέρον: Πολλοί αστρολόγοι θεωρούν ότι αυτή η όψη δημιουργεί ξαφνικές αναλαμπές τύχης.
Η μοντέρνα φυσική εφάπτεται τόσο πολύ με τον ανατολικό μυστικισμό που μερικές φορές είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις εάν κάποιες περιεκτικές δηλώσεις για τη φύση της ζωής έχουν γίνει από μοντέρνους επιστήμονες ή από ανατολικούς μυστικούς. Ο Βρετανός David Joseph Bohm, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς του 20ού αιώνα, είπε ότι το σύμπαν πρέπει να κατανοηθεί σαν ένα «μοναδικό αδιαίρετο Όλον στο οποίο τα ξεχωριστά και ανεξάρτητα μέρη του δεν έχουν θεμελιώδη σημασία». Η εξέλιξη μάς σπρώχνει σε όλο και πιο περίπλοκα επίπεδα οργάνωσης και αλληλοσύνδεσης. Ο Υδροχόος ευαισθητοποιεί με τις ιδέες και τις σκέψεις του το συλλογικό νου. Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο κάποιοι στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στο Σαν Φρανσίσκο να έχουν την ίδια ιδέα, την ίδια στιγμή, και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Αυτή η Πανσέληνος λοιπόν μάς καλεί να εντείνουμε τη σύνδεση μας όχι μόνο με την οικογένεια, με τους φίλους ή με τους αγαπημένους μας, αλλά με όλη την ανθρωπότητας σε ένα κοινό στόχο, χωρίς να ξεχνάμε ότι everybody is a star!