- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Δίας (αστρονομικά στοιχεία, μυθολογία, συμβολισμοί)
Ο πλανήτης της αισιοδοξίας, του ρίσκο και της επέκτασης
Αστρονομικά Δεδομένα
Απόσταση από τον Ήλιο: 778 εκατομμύρια χιλιόμετρα
Μάζα: 318 φορές μεγαλύτερη της Γης
Διάμετρος (στον Ισημερινό): 71492 χιλιόμετρα (11,2 φορές η διάμετρος της Γης)
Επιφάνεια: 122 φορές η επιφάνεια της Γης
Βαρύτητα: 2,5 φορές μεγαλύτερη της Γης
Θερμοκρασία (στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας): -93°C
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος. Η απόστασή του από τη Γη ποικίλλει μεταξύ 365 - 600 εκατομ. μιλίων, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να διακρίνεται εύκολα ακόμη και με τα απλούστερα οπτικά μέσα. Μέσα από το φακό ενός μικρού τηλεσκοπίου, εμφανίζεται τόσο μεγάλος όσο και η Σελήνη με γυμνό μάτι.
Η διάμετρος στον ισημερινό του είναι 88.700 μίλια, αλλά στους πόλους είναι μόλις 83.800 μίλια, και δίνει στον παρατηρητή την αίσθηση πως έχει ωχρό χρώμα. Παρόλο που ο Δίας είναι γιγαντιαίος πλανήτης, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αέρια (υδρογόνο κυρίως) και συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα πυκνός, η πυκνότητά του αποτελεί μόλις το 24% της πυκνότητας της Γης.
Ο χρόνος που χρειάζεται για μία περιφορά γύρω από τον ήλιο είναι περίπου 12 χρόνια, ενώ περιστρέφεται ταχύτατα γύρω από τον άξονά του - σε 10 ώρες περίπου συμπληρώνει μια πλήρη περιστροφή. Ακόμη και σήμερα οι αστρονόμοι δεν έχουν μπορέσει να διακρίνουν τι υπάρχει πίσω από τη μεγάλου πάχους ατμόσφαιρα του Δια και να μελετήσουν την επιφάνειά του.
Οπτικά η ατμόσφαιρα του αποτελείται από πλατιές, οριζόντιες λωρίδες, η πιο ευρεία από τις οποίες είναι η ζώνη του ισημερινού, με μήκος ανάμεσα σε 10.000-15.000 μίλια. Αυτές οι λωρίδες είναι διαφορετικού χρώματος, που φαίνονται σαν κίτρινο, γκρι, γαλαζοπράσινο, ροζ και μπρούτζινο.
Με τα χρόνια, οι λωρίδες αλλάζουν τις αποχρώσεις τους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διευρύνονται, στενεύουν και στο τέλος εξαφανίζονται. Η πιο μεγάλη και πιο γνωστή από αυτές ονομάζεται Γιγαντιαία Ερυθρή Κηλίδα (παρατηρήθηκε πρώτη φορά το 1878), η οποία έχει μήκος 30.000 μίλια και 7.000 μίλια πλάτος και, όπως η υπόλοιπη ατμόσφαιρα του Δία, αλλάζει χρώμα.
Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 63 δορυφόρων διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω από τον Δία, εκ των οποίων οι τέσσερις, Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο το Γαλιλαίο.
Συμβολισμοί και Μυθολογία του Δία
Το σύμβολο του Δία συντίθεται από το Ημικύκλιο της Ψυχής και το σταυρό της Ύλης. Ο Δίας, συνεπώς, αντιπροσωπεύει το στάδιο στην εξέλιξη ενός ατόμου, όπου η ψυχή του θριαμβεύει μέσω των εμπειριών του στη Γη (σταυρός) και έχει αφομοιώσει όλη τη σοφία που μεταδίδει η κατανόηση του συμπαντικού νόμου. Αυτή, πλέον, είναι η συνείδηση απελευθερωμένη από την ψευδαίσθηση.
Αποτελεί το μέρος του ατόμου που βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το νου του σύμπαντος (Θεός) και τη διανοητική δύναμη του ατόμου που έχει ως σκοπό να κατανοήσει το Μεγάλο Σχέδιο και να αποδώσει υψηλότερα νοήματα στις γήινες εμπειρίες και γνώσεις. Το άτομο είναι απελευθερωμένο από τις προσωπικές του αμφιβολίες και μπορεί να κρίνει αμερόληπτα τις διάφορες καταστάσεις της ζωής.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ονομαζόταν Ζευς. Ήταν ο κορυφαίος θεός του Πανθέου των Ολυμπίων και ο υπέρτατος θεός των αρχαίων Ελλήνων. Η χαρακτηριστικότερη εικόνα του είναι ενός άντρα μεγάλης ηλικίας που κάθεται στο θρόνο στον Όλυμπο, με τον κεραυνό στο ένα χέρι και τη ζωογόνο τροφή στο άλλο. Αποτελεί μία θεϊκή προσωπικότητα, όντας Δημιουργός, Παρατηρητής και Καταστροφέας.
Ο Ζευς ήταν ο μικρότερος γιος του Κρόνου και της Ρέας, που γεννήθηκε μέσα σε μια σπηλιά στην Κρήτη και την ανατροφή του είχε αναλάβει η Γαία(η Γη). Ενσαρκώνει όλες τις ποιότητες του πνεύματος και τους πόθους του ανθρώπου. Όταν δε μένει στον ουρανό με τους πολυάριθμους απογόνους του, τον βρίσκει κανείς σαν τον αξεπέραστο Καζανόβα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο να ζευγαρώνει με ιδιαίτερες, θνητές γυναίκες ή να υπερασπίζεται κάποιον σπουδαίο πολεμιστή στη μάχη.
Επιπλέον, είναι ο θεός του καιρού, ο βασιλιάς των ανέμων, αυτός που παρέχει τη βροχή για να γονιμοποιήσει τα χωράφια, και ο δημιουργός του κεραυνού και του φωτός. Όπως ο Ζευς είναι αρχηγός των θεών, έτσι προεδρεύει και ανάμεσα στην κοινότητα των ανθρώπων. Ο Δίας βρίσκεται άλλωστε σε έξαρση στο ζώδιο του Καρκίνου, που συμβολίζει το σπίτι.
Η ελληνική θρησκεία εκτιμούσε επίσης πως ο Ζευς ήταν ο προστάτης της μόνιμης κατοικίας και της εστίας (συγχρόνως με την ομώνυμη θεά). Ήταν και κάτι παραπάνω όμως, ήταν ο ιδρυτής της κοινωνίας, το σύμβολο της δικαιοσύνης και της αλήθειας, ο άρχοντας από τον οποίο αποκόμισαν διάφοροι βασιλιάδες και άρχοντες, μεταγενέστερα, την εξουσία τους (σε συνδυασμό με το σκήπτρο).
Οι πρώιμοι Λατίνοι, ονόμαζαν το θεό τους Diupater (Θεός Πατήρ) και τη σύζυγό του Ήρα, Diu-no. Οι παραπάνω ονομασίες μας είναι πλέον γνωστές ως Jupiter και Juno αντίστοιχα.
Βασικά αστρολογικά χαρακτηριστικά και συμβολισμοί
Καθότι η αστρολογία είναι μια συμβολική γλώσσα, κάθε πλανήτης συνδέεται με συγκεκριμένα στοιχεία, αντικείμενα, χρώματα, μέρη του σώματος κοκ. Παρακάτω αναφέρονται τα σημαντικότερα από αυτά, που σχετίζονται με τον Δία:
Χρώματα: Βαθύ κόκκινο, βιολετί, μπλε σκούρο
Πέτρες, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα: Αμέθυστος, τοπάζι, υάκινθος, κασσίτερος, μόλυβδος
Φυτά και δέντρα: Καστανιά, βελανιδιά, φασκομηλιά, μοσχοκάρυδο, σταφίδα, μαργαρίτα, τουλίπα, αγριοραδίκι, φράουλες, καλαμοσάκχαρο
Ανατομία και Φυσιολογία: Συκώτι, γοφοί, μηροί, έντερο, πάγκρεας μεταγενέστερη υπόφυση, αδενικό σύστημα. Σε φυσικό επίπεδο αφορά τη θρέψη των κυττάρων και τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης
Ζώα: Άλογα, ελάφια, ελέφαντες, ταύροι, αετοί, παγόνια και γεράκια
Ημέρα της εβδομάδας: Πέμπτη
Επαγγέλματα: Απασχολούμενοι σε τράπεζα (κυρίως στη διεθνή οικονομία), νομικά επαγγέλματα όπως γερουσιαστής, δικαστής και δικηγόρος, θρησκεία, ανώτατη εκπαίδευση και φιλοσοφία, τουριστικά επαγγέλματα.
Στρεφόμενοι στα βασικά αστρολογικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον πλανήτη, ο Δίας είναι ο πρώτος κοινωνικός πλανήτης (μέχρι τον Άρη όλοι οι πλανήτες σχετίζονται αποκλειστικά με την προσωπική αντίληψη των πραγμάτων), ο πρώτος πλανήτης που περιλαμβάνει την κοινωνία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ατόμου.
Χρόνος παραμονής σε κάθε ζώδιο: Περίπου 12 μήνες σε κάθε ζώδιο. Μια πλήρης περιφορά στον ζωδιακό κάθε 12 χρόνια.
Ανάδρομη πορεία: Μια φορά το χρόνο ανάδρομος για περίπου 4 μήνες.
Έννοιες - Κλειδιά: (1) Η κατανόηση των συμπαντικών νόμων που διέπουν την ανθρωπότητα, (2) Διεύρυνση του διανοητικού, πνευματικού και φυσικού επιπέδου, (3) Δικαιοσύνη, νόμος, τιμή, πίστη και αλήθεια, (4) Φιλοσοφία, θεολογία, θρησκεία και τελετουργικό, (5) Ο Παρατηρητής, η δεύτερη διάσταση της τρισυπόστατης φύσης της θεϊκής δύναμης.
Στάδιο ατομικής εξέλιξης: Ο Δίας γενικά επηρεάζει την έκτη ηλικία του ανθρώπου, από την ηλικία των 57 έως και τα 68. Αυτή είναι η περίοδος που ήδη ο άνθρωπος έχει χαράξει μια ορισμένη πορεία στη κοινωνική και προσωπική του ζωή και συνεχίζει να διαχειρίζεται αυτά που έχει δημιουργήσει ή επιτύχει, αλλά με μία αυξημένη επίγνωση και κατανόηση.
Κυβερνήτης/ Κυριαρχία: Τοξότης
Αδυναμία: Δίδυμοι
Έξαρση: Καρκίνος
Πτώση: Αιγόκερως
Οι συμβολισμοί του Δία στο ωροσκόπιο
Η θέση του Δία στο ωροσκόπιο κάποιου δείχνει τη φύση και την ανάπτυξη των διανοητικών ιδιοτήτων του. Ο Δίας προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τον Ερμή και τις έλλογες ικανότητες που μεταβιβάζονται μέσω της επικοινωνίας. Ο Δίας ψάχνει τη βάση πάνω στην οποία οι ιδέες διατυπώνονται.
Αποτελεί την ιδεολογία πίσω από τη διακυβέρνηση και εφοδιάζει τις αρχές του σύμπαντος, δείχνοντας για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν οι νόμοι αρχικά. Ενώ ο Ερμής δείχνει πώς να επικοινωνεί ο άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο Δίας δείχνει πώς να επικοινωνεί ο άνθρωπος με κάτι ανώτερο, αυτό που αποκαλεί ο ίδιος Θεό.
Πολύ συχνά λέγεται πως ο Ερμής επηρεάζει τα ταξίδια μικρής διάρκειας και απόστασης, ενώ ο Δίας τα μακρά ταξίδια, τις πνευματικές αναζητήσεις και τις μαζικές μεταναστεύσεις. Εάν ο Δίας είναι καλά τοποθετημένος στο γενέθλιο χάρτη, δείχνει έναν άνθρωπο που έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την κατανόηση της ανθρώπινης ζωής μέσω των ταξιδιών ή και της φιλοσοφίας.
Όπως και η Αφροδίτη, ο Δίας θεωρείται πλανήτης της καλής τύχης. Η θέση του στο γενέθλιο χάρτη αποτελεί μία μεγάλη ένδειξη του υλικού κέρδους, κυρίως αν βρίσκεται σε αρμονία με τον Κρόνο, την Αφροδίτη και τη Σελήνη στο προσωπικό ωροσκόπιο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να δείχνει κάποιον που ξοδεύει τους πόρους του σε καπρίτσια και πράξεις που αφορούν τον εαυτό του και μόνο.
Πολλά άτομα που τείνουν προς την παχυσαρκία έχουν συνήθως μία εμφανή επιρροή του Δία ή και του Τοξότη στο χάρτη τους. Ο λεγόμενος και Μεγάλος Ευεργέτης είναι τόσο πληθωρικός που αδιαφορεί για τους περιορισμούς. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δραπετεύσουμε από την πραγματικότητα - καθημερινότητα και να ζήσουμε ευτυχισμένοι στη Χώρα του Ποτέ.
Ο Δίας προσφέρει άπλετα τη βοήθειά του, την προστασία του, την αισιοδοξία του. Ωστόσο, η υπερβολή που τον διακατέχει, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Δηλώνει την εύνοια και την τύχη, το δάσκαλο που θα μας διδάξει και θα μας προωθήσει στη ζωή. Αλλά κι αυτόν που από την τάση του να αναπτύσσει, μπορεί να μας κάνει να ξεφύγουμε από τα όριά μας.
Παρόλο που η επιρροή του Δία μπορεί να δημιουργήσει τον πιο γενναιόδωρο φιλάνθρωπο, εάν αυτές εκτραπούν και δεν διαχειριστούν σωστά από το ίδιο το άτομο, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας που θα επικρατήσουν πιθανόν να είναι απληστία και πλεονεξία.
Ο Δίας μπορεί να ευλογήσει έναν άνθρωπο με ουσιαστικές εμπειρίες σε διάφορες χώρες, αλλά εάν ένας άνθρωπος δεν έχει κάποιον ανώτερο σκοπό για αυτά τα ταξίδια του, ο Δίας θα παράγει ένα αενάως περιπλανώμενο άτομο που αναζητεί ένα πολύτιμο δώρο, το οποίο πάντα φαίνεται να του ξεγλιστρά. Πιο είναι αυτό το δώρο; Τίποτα λιγότερο από τη συνείδηση του πραγματικού εαυτού του.