Cosmic Telegram

Αποδομώντας τα κλισέ των ζωδίων

Κριός

Γιώργος Πανόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κριός αποτελεί το παιδί του ζωδιακού – είναι το ζώδιο της εαρινής ισημερίας, το ζώδιο όλων των νέων ξεκινημάτων. Τίποτα μπερδεμένο εδώ, τίποτα ανεξήγητο – ευθύτητα, θάρρος, ενέργεια. Ένστικτο, ειλικρίνεια, όταν θέλω κάτι το θέλω τώρα. Μερικές λέξεις κλειδιά για αυτό το αυθόρμητο ζώδιο που όλα είναι άσπρα, ή μαύρα: όραμα, δράση, ηρωισμός, στόχοι, τόλμη, περιπέτεια, κώδικες τιμής, ιπποτισμός, διάσωση των αδύναμων.

Ένας Κριός μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστος – φωνάζει, είναι ανυπόμονος, κάνει το αφεντικό σε όλους γύρω του, γίνεται έξαλλος γιατί δεν διαβάζουν το μυαλό του τρέχοντας να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του πριν καν ανοίξει το στόμα του. Τον θυμώνει που οι άλλοι δεν ακολουθούν τους ρυθμούς του, που οι άλλοι δεν ξέρουν τίποτα από όσα ξέρει. Και στις σχέσεις; Έλα τώρα. Πώς να κάνεις σχέσεις όταν δεν μπορείς καν να ελέγξεις τον εαυτό σου, όταν βρίσκεις τους άλλους βαρετούς, όταν μιλώντας στο πρώτο ραντεβού βομβαρδίζεις τον Άλλο με τέτοιες υπερβολές και μιλάς με τέτοιο εγωιστικό παραλήρημα που ο υποψήφιος αγαπημένος ζητάει συγγνώμη για να πάει στην τουαλέτα είτε για να ξεράσει είτε για να πάρει τηλέφωνο ένα φίλο για να τον παρακαλέσει να τον καλέσει σε πέντε λεπτά λέγοντας ότι η μητέρα του λιποθύμησε ώστε να το σκάσει μια ώρα αρχύτερα από σένα.

Από την άλλη πλευρά όταν ο Κριός δεν καταλαβαίνει την δύναμή της ενέργειάς του και τον φοβίζει πηγαίνει στην αντίθετη όχθη για να γίνει ανάποδος Κριός: ο ντροπαλός που πατάει στα νύχια για να περάσεις αθόρυβος, που φοβάται μήπως πιάνει περισσότερο χώρο από ότι πρέπει, να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του. Είναι ο επιθετικόο-παθητικός Κριός που χρειάζεται δέκα χρόνια ψυχανάλυση για να γίνει αυτό που αποφεύγει: αυτός/η που με αυτοπεποίθηση χαράζει τον προσωπικό του δρόμο. Φυσικά κανένας Κριός δεν ανήκει στο ένα ή στο άλλο είδος αποκλειστικά. Κάποιες στιγμές είσαι γεμάτος ορμή και σίγουρος για τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου –π.χ. στον επαγγελματικό τομέα– κι ύστερα όταν γυρίζεις στο σπίτι δεν επιτρέπεις καμία οικειότητα γιατί φοβάσαι ότι θα γίνεις ένας από όλους.