Cosmic Telegram

Αποδομώντας τα κλισέ των ζωδίων

Παρθένος

Γιώργος Πανόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ερμής, που είναι ο κυβερνήτης της Παρθένου, περιγράφει τη διανοητική και την αναλυτική φύση αυτού του ζωδίου, αλλά σαν γήινο ζώδιο η ευφυΐα χρησιμοποιείται για πρακτικούς σκοπούς. Από αυτή την πλευρά, η Παρθένος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση και την τελειότητα. Μια τελειότητα που περιμένουν αρχικά στον εαυτό τους. Οι Παρθένοι είναι ισορροπημένοι, χαριτωμένοι, που γελάνε με τον εαυτό τους κι έχουν υπέροχο χιούμορ, έτοιμοι να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή, να συμβουλέψουν, να διατηρήσουν μακροχρόνιες και επιτυχημένες σχέσεις, έχουν κοινή λογική και μεγάλη συμπάθεια για τους γύρω τους, είναι υπεύθυνοι, ευφυείς, αθώοι.

Αθώοι; Η ανάγκη ενός Παρθένου να αισθάνεται αναγκαίος μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να παγιδέψει τους γύρω του στην αίσθηση ότι είναι μικροί, ότι είναι αδύναμοι, ότι είναι λάθος ή ότι δεν μπορούν χωρίς τη βοήθειά του, έτσι ώστε να επιστρέφουν διαρκώς σε αυτόν για στήριξη και συμπαράσταση. Αυτή η αλληλεξάρτηση είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που πέφτει κάποιος που έρχεται σε επαφή με Παρθένο. Είναι τόσο λογικός κι έχει τεράστια ικανότητα να βλέπει την καρδιά του προβλήματος, κάνοντας τα σύνθετα απλά και τα δύσκολα επιλύσιμα, που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει όλες τις λύσεις κι έχει πάντα δίκιο. Φυσικά ένας Παρθένος δεν κάνει τίποτα ώστε να αλλάξει αυτή την αντίληψη. Είναι πάνω σε αυτή την αντίληψη που χειραγωγεί.

Ένας Παρθένος είναι προικισμένος με οξυδέρκεια και διορατικότητα, αλλά δεν κλείνει το στόμα του ακόμα κι αν δεν του ζητηθεί η συμβουλή του. Είναι υπέροχο να ελευθερώνεις τους άλλους από το σκοτάδι της άγνοιας, ή βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν κάποιες επιζήμιες συμπεριφορές τους, όμως κρατώντας τους αιχμάλωτους, κάνοντας τους να νιώθουν ηλίθιοι, λίγοι ή ανίκανοι, αποτελεί κατάχρηση της δύναμης του που έχει ως σκοπό να αισθάνεται απαραίτητος και σημαντικός.