- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μέθοδοι Πρόγνωσης - Μέρος 2ο: Πρόοδοι και Ηλιακό Τόξο
Μάθε πως λειτουργούν και με ποιο τρόπο βοηθούν στην αστρολογική ανάλυση οι δύο πιο διαδεδομένες μέθοδοι προόδου
Η μέθοδος της δευτερεύουσας προόδου (Secondary progressions)
Η δευτερεύουσα πρόοδος είναι μακράν η πιο διαδεδομένη μέθοδος προόδου του ωροσκοπίου, κυρίως λόγω ευκολίας υπολογισμού. Έχουν προταθεί κάποιες άλλες μέθοδοι υπολογισμού, που δίνουν - ελάχιστα - διαφορετικές μοίρες στις γωνίες (AC, DC, MC, IC) του ωροσκοπίου, αλλά αυτή παραμένει η πιο απλή μέθοδος. Η λογική που ακολουθεί αυτό το σύστημα είναι ότι μία μέρα στο χάρτη ισούται με ένα χρόνο ζωής του ατόμου. Δηλαδή, η πραγματική κίνηση των πλανητών σε μία μέρα, αφορούν στα γεγονότα ενός χρόνου της ζωής του ατόμου.
Ας δούμε με ένα παράδειγμα πως λειτουργεί το σύστημα Ας υποθέσουμε ότι στο γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου έχουμε Ερμή στην Παρθένο, στις 15ο και 30'. Ας υποθέσουμε επίσης ότι τη συγκεκριμένη ημέρα της γέννησης, ο Ερμής τρέχει με ταχύτητα (αυτό, στην εποχή των κομπιούτερ, δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ξέρουμε) 1ο και 30΄.
Εφόσον λοιπόν τρέχει με ταχύτητα 1ο και 30΄ την ημέρα, σε 24 ώρες (μία μέρα) θα έχει φτάσει στις 17ο ακριβώς της Παρθένου (15ο και 30΄ + 1ο και 30΄ = 16ο και 60΄= 17ο). Κι εφόσον μία μέρα ίσον ένας χρόνος, το άτομο αυτό στην ηλικία του ενός έτους ακριβώς μετά τη γέννηση θα έχει προοδευμένο Ερμή στις 17ο της Παρθένου. Το ίδιο πράγμα γίνεται και με τους υπόλοιπους πλανήτες και με τις γωνίες ασφαλώς, και έχουμε το προοδευμένο ωροσκόπιο.
Στην εποχή των υπολογιστών και του διαδικτύου, όπου όλοι οι υπολογισμοί γίνονται αυτόματα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο από το να αλλάξουμε την ημερομηνία γέννησης, μεταφέροντάς την στην ηλικία που θέλουμε, διατηρώντας την ίδια ώρα και τον ίδιο τόπο γέννησης. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε πως έχουμε μια ημερομηνία γέννησης 15 Μαρτίου 1982.
Έστω πως θέλουμε να εξετάσουμε τι θα συμβεί στη ζωή του ατόμου στην ηλικία των 10 ετών. Εφόσον μία μέρα ίσον ένας χρόνος, θα προχωρήσω, θα "προοδεύσω" δηλαδή, την ημερομηνία γέννησης 10 μέρες μπροστά, φτάνοντας στις 25 Μαρτίου 1982, και θα έχω αυτομάτως το προοδευμένο ωροσκόπιο για την ηλικία των 10 ετών, αλλάζοντας μόνο το 15 σε 25.
Όπως αναπτύχθηκε στο 1ο μέρος των Μεθόδων Πρόγνωσης (για να διαβάσεις πάτησε εδώ), οι μέθοδοι προόδου του ωροσκοπίου θα μας δείξουν αν το όπλο είναι γεμάτο, δηλαδή πότε μια διέλευση θα πυροδοτήσει το χάρτη. Πώς μελετάται όμως ένας προοδευμένος χάρτης; Απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στα μέλη της αστρολογικής κοινότητας δεν υπάρχει. Μπορεί να ερμηνευτεί και ως ξεχωριστός χάρτης ή οπωσδήποτε πρέπει να ερμηνεύεται συνδυαστικά με τον γενέθλιο;
Οι πρόοδοι όλων των πλανητών έχουν την ίδια βαρύτητα ή πρέπει να δώσουμε προβάδισμα σε ορισμένους; Οι διελεύσεις στον προοδευμένο χάρτη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ή όχι; Έχει σημασία η αλλαγή ζωδίου βασικών στοιχείων του χάρτη (π.χ. των φώτων) ή όχι; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα, για τα οποία έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις. Ας εστιάσουμε όμως στα βασικά σημεία, για τα οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.
Προοδευμένες γωνίες
Πρώτον και σημαντικότερον, εκείνες οι πρόοδοι που φαίνεται να έχουν την πιο βαρύνουσα σημασία είναι οι πρόοδοι των τεσσάρων γωνιών του ωροσκοπίου, όταν δηλαδή ο προοδευμένος ωροσκόπος ή κάποια άλλη από τις τρεις υπόλοιπες γωνίες έρθουν (Μεσουράνημα, Ναδίρ και Δύση) σε σύνοδο με ένα γενέθλιο πλανήτη. Οι τέσσερις γωνίες του ωροσκοπίου σχηματίζουν έναν σταυρό, ο οποίος αποκαλείται και σταυρός της ενσάρκωσης. Είναι εκείνα τα σημεία που επιτρέπουν την πιο ισχυρή εκδήλωση των πλανητικών ενεργειών.
Όπως λοιπόν σε ένα γενέθλιο χάρτη, οι πλανήτες μας που βρίσκονται σε στενή σύνοδο με τις γωνίες του ωροσκοπίου βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο και είναι εμφανής η δράση τους, με ό,τι θετικό και αρνητικό αυτό συνεπάγεται, έτσι και στο προοδευμένο ωροσκόπιο, εκείνος ο πλανήτης που - προσωρινά - θα βρεθεί σε θέση ισχύος, θα καταφέρει να εκδηλώσει το πλήρες δυναμικό του, έστω κι αν όλη την υπόλοιπη ζωή μας υπολειτουργούσε ή άφηνε άλλους πλανήτες να υπερτερούν. Το πώς θα ερμηνευτεί, θα εξαρτηθεί από τη γενέθλια θέση του, ως προς το ζώδιο, τον οίκο που βρίσκεται, τον οίκο που κυβερνά, αλλά και τις όψεις που σχηματίζει με τους άλλους πλανήτες.
Προοδευμένος Ήλιος - Προοδευμένη Σελήνη
Στη συνέχεια, περνάμε στον Ήλιο και στις όψεις που σχηματίζει αυτός με προοδευμένη κίνηση με τους άλλους πλανήτες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις συνόδους. Το πέρασμα του Ήλιου είναι σαν να δίνει ζωή και φως στον πλανήτη, επιτρέποντάς του να αναδείξει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.
Οι όψεις της προοδευμένης Σελήνης είναι ήσσονος σημασίας, τουλάχιστον σε σχέση με αυτές του Ήλιου. Ακόμα και στο προοδευμένο ωροσκόπιο, η Σελήνη κινείται σχετικά γρήγορα, παραμένοντας 2,5 χρόνια σε κάθε ζώδιο κι επομένως είναι πολύ συχνές οι προοδευμένες όψεις της με όλους τους πλανήτες, οι οποίες συν τοις άλλοις έχουν και μικρή διάρκεια. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να περιμένουμε κοσμοϊστορικές αλλαγές κάθε φορά που η προοδευμένη Σελήνη βρίσκεται σε όψη με κάποιον πλανήτη.
Εκεί όμως που μας ενδιαφέρει πρωτίστως η Σελήνη, είναι όσον αφορά στο ζώδιο που βρίσκεται κάθε φορά, που είναι σαν να δίνει το γενικότερο background της συναισθηματικής μας κατάστασης για μια περίοδο 2,5 ετών περίπου, αλλά και τον οίκο του γενέθλιου χάρτη μας που διασχίζει. Σημαντικές θεωρούνται τόσο η χρονική στιγμή της προοδευμένης Νέας Σελήνης όσο και της προοδευμένης Πανσελήνου (όταν δηλαδή προοδευμένος Ήλιος και προοδευμένη Σελήνη βρίσκονται σε σύνοδο ή αντίθεση αντίστοιχα). Τη χρονική στιγμή της προοδευμένης Νέας Σελήνης θεωρείται ότι ξεκινάει ένας νέος τριακονταετής κύκλος ζωής, τα βασικά αποτελέσματα του οποίου θα φανούν κυρίως τη στιγμή της προοδευμένης Πανσελήνου.
Άλλες πρόοδοι και το ζήτημα της ανοχής
Σχετικά με τους υπόλοιπους πλανήτες επικρατεί μία σχετική διαφωνία. Δηλαδή, άλλοι αστρολόγοι δίνουν στην προοδευμένη κίνησή τους την ίδια αξία, ενώ άλλοι αρκετά μικρότερη, με την έννοια ότι θεωρούν πολύ πιο σημαντικό να έχεις προοδευμένο Ήλιο ή ωροσκόπο πάνω στον γενέθλιο Κρόνο, παρά προοδευμένο Άρη π.χ. πάνω στον γενέθλιο Κρόνο.
Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η προοδευμένη κίνηση των πλανητών από Κρόνο και πάνω (και του Δία εν μέρει) είναι αμελητέα. Μόνο όταν οι άλλοι - πιο γρήγοροι - πλανήτες έρχονται σε όψη μαζί τους έρχονται στο προσκήνιο. Πέρα όμως από τις όψεις προοδευμένων πλανητών με γενέθλιους, προσοχή επίσης χρειάζονται οι όψεις προοδευμένων πλανητών μεταξύ τους, καθώς επίσης και η περίοδος που ένας προσωπικός πλανήτης γυρίζει ανάδρομος στον προοδευμένο χάρτη.
Τέλος, πρέπει να θίξουμε και το θέμα της ανοχής. Ασφαλώς, με δεδομένο ότι μία μοίρα ίσον ένας χρόνος, θέλουμε ακρίβεια. Επειδή όμως, ιδιαίτερα σε συνόδους όπως π.χ. Ήλιου/Πλούτωνα, που περιγράφουν μια κατάσταση με διάρκεια, πολλοί αστρολόγοι δίνουν ανοχή μιας μοίρας πριν και μετά τη σύνοδο, με τη λογική ότι δεν ξυπνάς μια ωραία πρωία με Πλούτωνα και τρεις μήνες μετά έχεις ξεμπερδέψει. Εκ της φύσεως δηλαδή των πραγμάτων, κάποια από αυτά εξελίσσονται σταδιακά.
Επίσης, συχνά θα χρειαστεί και η κατάλληλη διέλευση που θα πατήσει τη σκανδάλη. Προσωπική μου άποψη είναι πως πιο κρίσιμο διάστημα είναι όσο διαρκεί η όψη ιδιομοιρίας με τον εκάστοτε πλανήτη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια όψη προοδευμένου Ήλιου με γενέθλιο Πλούτωνα, με τον Πλούτωνα να βρίσκεται στις 23ο και 44' του Ζυγού. Όσο ο προοδευμένος Ήλιος βρίσκεται στην 24η μοίρα, δηλαδή από 23ο και 00΄έως 23ο και 59΄, αυτό είναι και το κρισιμότερο διάστημα, που σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, θα συμβεί το όποιο "γεγονός".
Η μέθοδος του ηλιακού τόξου (solar arc progressions)
Η μέθοδος αυτή βασίζεται επίσης στη λογική "μία μέρα ίσον ένας χρόνος", μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση μετακινούμε ΟΛΟΥΣ τους πλανήτες (και τις γωνίες βεβαίως) με βάση την κίνηση του Ήλιου. Στο παράδειγμα με την ημερομηνία γέννησης την 15η Μαρτίου 1982, για να φτιάξουμε τον χάρτη του ηλιακού τόξου για την ηλικία των 10 ετών, θα σημειώσουμε την προοδευμένη θέση του Ήλιου, όπως την υπολογίσαμε με την προηγούμενη μέθοδο και τη διαφορά σε μοίρες ανάμεσα στην προοδευμένη και τη γενέθλια θέση του Ήλιου θα την προσθέσουμε σε κάθε γενέθλια πλανητική θέση ή σημείο.
Αναλυτικότερα: Ο Ήλιος την 15η Μαρτίου 1982, 12:00μμ, στην Αθήνα, βρισκόταν στις 24ο και 29΄ των Ιχθύων και 10 μέρες μετά βρισκόταν στις 4ο και 25' του Κριού, προχώρησε δηλαδή 9ο και 57΄. Αυτόν τον αριθμό θα τον προσθέσουμε σε όλους τους πλανήτες και τα διάφορα άλλα σημεία του χάρτη.
Γίνεται αντιληπτό ότι στη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς όλοι οι πλανήτες "προοδεύουν" με την ίδια ταχύτητα, οι γενέθλιες όψεις παραμένουν σταθερές δια βίου, δεν έχουμε δηλαδή αλλαγή όσον αφορά στις γενέθλιες σχέσεις των πλανητών μεταξύ τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως στη μέθοδο του ηλιακού τόξου είναι πότε ο προοδευμένος πλανήτης θα έρθει σε σύνοδο με μία γενέθλια γωνία ή πότε μία προοδευμένη γωνία θα έρθει σε σύνοδο με έναν γενέθλιο πλανήτη. Όσον αφορά στις όψεις, εξετάζουμε πότε η προοδευμένη θέση ενός πλανήτη σχηματίζει κάποιου είδους όψη με τη γενέθλια θέση κάποιου άλλου.
Αντικείμενο μελέτης: George Michael
Ας ασχοληθούμε για εξάσκηση με ένα παράδειγμα και συγκεκριμένα με τον αστρολογικό χάρτη του τραγουδιστή George Michael. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στον χάρτη του (δες επόμενο χάρτη), διαπιστώνουμε τα εξής: Ωροσκόπος, Ήλιος και ΒΔ στον Καρκίνο, με κυβερνήτη τη Σελήνη στον Λέοντα. Η Σελήνη αυτή επομένως αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα αναζητήσει μέσω του Λέοντα να εκφραστεί. Θα θελήσει να ξεχωρίσει, να διακριθεί, να ανακαλύψει τα ταλέντα της, να βρει αποδοχή, κοινό και χειροκρότημα.
Έχει καμιά βοήθεια από άλλους παράγοντες στον χάρτη; Έχει. Βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή με τον Ήλιο, σε τρίγωνο με τον εντυπωσιακό Δία (κυβερνήτη 10ου οίκου), στο ψηλότερο σημείο του χάρτη να επιθεωρεί τα τεκταινόμενα, ο οποίος βρίσκεται και σε αμοιβαία υποδοχή (από έξαρση) με τον Ήλιο, αλλά βρίσκεται και "at the bendings" σε τετράγωνο δηλαδή με τον άξονα των δεσμών, που θεωρείται ιδιαίτερη θέση.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν, Ήλιος, Σελήνη και Δίας βρίσκονται σε ωραία σχέση συνεργασίας. Έχουμε ένα πρόβλημα όμως. Η Σελήνη σχηματίζει μια δυνατή αντίθεση με έναν ισχυρό Κρόνο στον Υδροχόο. Πέρα από όλες τις υπόλοιπες επιμέρους πληροφορίες που μας δίνει αυτή η αντίθεση, ο συνδυασμός της με το τρίγωνο με το Δία, μας περιγράφει την ιστορία της ζωής του George Michael.
Ένας άνθρωπος που επιζητά την καταξίωση και την αναγνώριση, αλλά θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με την καταξίωση αυτή, ιδιαίτερα όσον αφορά στην έκθεσή του στο κοινό (Κρόνος). Κρατάμε επίσης από τον χάρτη τον έντονο 12ο οίκο, με την Αφροδίτη (κυβερνήτη 5ου οίκου) μάλιστα εκεί μέσα, που από τη μία υποδηλώνει κάτι "κρυφό" και από την άλλη βρίσκεται σε εκρηκτικό συνδυασμό με τη σύνοδο Άρη/Πλούτωνα στην Παρθένο.
Ερμηνεία προόδου σε συνδυασμό με διέλευση: Ένα σημείο καμπής
Το 1982 ο George Michael είχε επιστροφή δεσμών. Αυτό από μόνο του δεν μας λέει και πολλά, σε όλους μας συμβαίνει κάθε 19 χρόνια και αν το δούμε με τη λογική και η στατιστική, δεν είναι ικανή αυτή η διέλευση - όπως και κάθε άλλη - από μόνη της να φέρει τα πάνω-κάτω. Όμως, τι παρατηρούμε στον προοδευμένο χάρτη εκείνης της περιόδου;
Το 1982 ο George Michael είναι 19 ετών άρα θα πρέπει να προοδεύσουμε τον γενέθλιο χάρτη με τη μέθοδο μια μέρα/ένας χρόνος 19 μέρες μετά την ημερομηνία γέννησης. Ο προοδευμένος χάρτης που ζητούμε είναι ο χάρτης για τις 14 Ιουλίου 1963. Παρατηρούμε σ' αυτό το χάρτη (δες ακριβώς παρακάτω) ότι ο προοδευμένος Ήλιος του George Michael βρισκόταν σε σύνοδο ακριβείας με τον γενέθλιο Βόρειο Δεσμό. Που σημαίνει ότι γενικώς οι δεσμοί έχουν έρθει στο προσκήνιο εκείνη τη χρονιά, αρχικά από διέλευση, αλλά - κυρίως - από πρόοδο.
Γενικότερα, οι δεσμοί κουβαλούν πολύ συχνά την αίσθηση ενός "μοιραίου" γεγονότος. Κάτι δηλαδή που συμβαίνει στη ζωή μας και - ασχέτως αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι - μας φέρνει στο νου τη λέξη "πεπρωμένο". Που για κάποιο λόγο "έπρεπε" να γίνει, που ήταν "γραφτό". Το γεγονός μπορεί να μη ξεφεύγει από τα όρια του συνηθισμένου, αλλά ο απόηχος του, χρόνια μετά, μας κάνει να το αντιμετωπίζουμε ως σημείο καμπής. Συνέβη κάτι στη ζωή του George Michael τότε;
Νοέμβριος 1982. Οι Wham! (το γκρουπ του George Michael) έχουν μόλις υπογράψει ένα συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία, είχαν κυκλοφορήσει και το πρώτο single, αλλά μηδέν εις το πηλίκον. Ξαφνικά, και ως εκ θαύματος, ένα γκρουπ ακυρώνει την τελευταία στιγμή την εμφάνισή του στο Top of the Pops (τη δημοφιλέστερη τότε μουσική εκπομπή στη Βρετανία) και οι παραγωγοί τους καλούν άρον-άρον για να καλύψουν το κενό. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο George δεν κοίταξε ποτέ του πίσω.
Συνδυασμός δευτερεύουσας προόδου, ηλιακού τόξου και γενέθλιου χάρτη. Ας δούμε τον προοδευμένο χάρτη για το 1998, δηλαδή για ηλικία 35 ετών. Άρα προοδεύουμε το γενέθλιο χάρτη 35 μέρες μετά, φτάνοντας στις 30 Ιουλίου 1963 (δες χάρτη παρακάτω). Είναι απαραίτητο μαζί μ' αυτό τον προοδευμένο χάρτη να παρατηρούμε και τον γενέθλιο του George Michael για να συγκρίνουμε θέσεις πλανητών.
Το 1998, η γενέθλια αντίθεση Σελήνης/Κρόνου ήταν ήδη ακριβής στο προοδευμένο ωροσκόπιο, καθώς ο Κρόνος ήταν ανάδρομος την ημερομηνία της γέννησης (σύγκρινε τη θέση του Κρόνου σ' αυτό το χάρτη στις 20ο 47' του Υδροχόου με τη θέση της Σελήνης στον αρχικό γενέθλιο χάρτη του George Michael που δόθηκε πιο πάνω). Στον παρόντα προοδευμένο χάρτη παρατηρούμε επίσης πως ο Ερμής, κυβερνήτης του 12ου (το "κρυφό") βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με τον γενέθλιο Κρόνο. Η δε προοδευμένη Σελήνη σ' αυτό το χάρτη έχει βρεθεί πια στον Σκορπιό και βρίσκεται σε ταυ τετράγωνο με τη αντίθεση Σελήνης-Κρόνου στον αρχικό γενέθλιο χάρτη του George Michael.
Στον χάρτη του ηλιακού τόξου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά τα πράγματα. Ας αρχίσουμε από τον υπολογισμό του τόξου. Ο προοδευμένος Ήλιος βρίσκεται στις 6ο 19' του Λέοντα ενώ ο γενέθλιος Ήλιος βρίσκεται στις 2ο και 55' του Καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος έχει προοδεύσει (ή αλλιώς λέμε πως έχει διαγράψει τόξο) 33ο και 24'. Αυτό σημαίνει πως όλες οι γωνίες και όλοι οι πλανήτες θα μετακινηθούν κατ' αυτό το τόξο.
Ο ωροσκόπος του ηλιακού τόξου βρίσκεται μετά την πρόσθεση αυτών των μοιρών στις 18 μοίρες του Λέοντα, δηλαδή σε σύνοδο με τη γενέθλια Σελήνη, άρα και σε αντίθεση με τον Κρόνο, ενώ η Αφροδίτη (έτσι κι αλλιώς κυβερνήτης του έρωτα, αλλά στον συγκεκριμένο χάρτη και κυβερνήτης του 5ου οίκου), από τον 12ο οίκο, όπου βρισκόταν κρυμμένη στον γενέθλιο χάρτη ξαφνικά βγαίνει στο προσκήνιο, ευρισκόμενη πάνω στον γενέθλιο ωροσκόπο. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η Αφροδίτη εκτός από το ότι βρίσκεται στον 12ο οίκο, σχηματίζει κι ένα δύσκολο τετράγωνο με Άρη/Πλούτωνα.
Τι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος που γνωρίζει αστρολογία αν έβλεπε αυτές τις κινήσεις; Κάτι εκρηκτικό που να έχει να κάνει με τον έρωτα κατά κάποιον τρόπο; Η ενεργοποίηση του Κρόνου υπονοεί μια δυσάρεστη έκθεση στο κοινό; Και οι πλανήτες του 12ου οίκου, που ξαφνικά έρχονται στο προσκήνιο, ποια κρυμμένη αλήθεια μπορεί να αποκαλύπτουν; Η αντίθεση Σελήνης-Κρόνου που είναι επίσης στο προσκήνιο, μήπως σημαίνει κάτι και για τη μητέρα του; Ο Κρόνος άλλωστε είναι και κυβερνήτης του γενέθλιου 8ου οίκου του χάρτη.
4/7/1998: Γίνεται το περιβόητο περιστατικό στις δημόσιες τουαλέτες του Λος Άντζελες και αποκαλύπτεται σε ολόκληρο τον κόσμο η πραγματική σεξουαλική ταυτότητα του George Michael. Κάποιους μήνες πριν πεθαίνει η μητέρα του από καρκίνο.