- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Όταν η Ellen Degeneres παρουσίασε την τελετή των Όσκαρ το 2007, είπε: "Ήταν όνειρο ζωής για μένα να παρουσιάσω τα Όσκαρ. Άλλοι ονειρεύονται να κερδίσουν ένα Οσκαρ, εγώ ήθελα απλά να τα παρουσιάσω. Κι έγινε. Αυτό να γίνει μάθημα σε σας τα παιδιά εκεί έξω. Στοχεύετε χαμηλότερα!" Βεβαίως, όλοι γέλασαν από κάτω κι αυτός ήταν και ο σκοπός της.
Στην εποχή των υψηλών στόχων, σε μια κοινωνία που σε εκπαιδεύει από τα γεννοφάσκια σου να προχωράς συνεχώς μπροστά, να διεκδικείς πάντα κάτι καλύτερο και περισσότερο από αυτό που έχεις, επειδή μάλιστα το δικαιούσαι για κάποιον ανεξήγητο λόγο, μόνο ως αστεία μπορεί να εκληφθεί μια τέτοια δήλωση. Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τον Ταύρο;
Στη φάση του Κριού, το ζώδιο που προηγείται του Ταύρου, το σώμα αντιμετωπίζεται ως παιχνίδι. Καινούριο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω. Ο Κριός θα πειραματιστεί με το σώμα του, γιατί θέλει να το τεστάρει, να ελέγξει τις δυνατότητές του και να δοκιμάσει τις αντοχές του. Κι όπως όλα τα ζώδια της φωτιάς, λατρεύει την έννοια της αθανασίας κι η όλη συμπεριφορά του προδίδει ακριβώς αυτή την αντίληψη, ακόμη κι αν έχουμε να κάνουμε με τον πιο άθεο άνθρωπο του κόσμου.
Για τα ζώδια της φωτιάς λοιπόν, και όχι μόνο, υπάρχει μια κρυφή ή φανερή απέχθεια για το σώμα. Το σώμα δεν είναι τίποτα άλλο από μία φυλακή, που δεν επιτρέπει στον νου, το πνεύμα, την ψυχή να εκφράσουν τις απεριόριστες δυνατότητές τους. Έρχεται όμως ο Ταύρος και λέει: "Για μισό λεπτό... Να σκεφτούμε και λίγο πρακτικά. Είτε το σώμα είναι φυλακή είτε όχι, με ενδιαφέρει; Σημασία έχει, μπορώ να αποδράσω, να δραπετεύσω;
Όχι. Τι συζητάμε τότε; Για ποιο λόγο χαλάμε τη ζαχαρένια μας;" Αυτοί είναι ουσιαστικά οι "χαμηλοί στόχοι" του Ταύρου. Ότι δεν θέλει να ξοδέψει τη ζωή του κυνηγώντας χίμαιρες και ασπαζόμενος θεωρίες που στην καλύτερη περίπτωση έχουν μεν μια βάση, αλλά δεν μπορούν να βιωθούν με τις πέντε αισθήσεις. Στη δε χειρότερη, πρόκειται για ανεδαφικές φαντασιώσεις.
Μητέρα όλων η ηδονή
Ο Ταύρος λοιπόν, θα αποδεχτεί τους περιορισμούς του σώματος. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η απτή πραγματικότητα, που και ψευδαίσθηση να είναι, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτήν. Και εντάξει, το "κακώς" το εμπεδώσαμε. Μήπως όμως υπάρχει και "καλώς"; Σε αυτό το σημείο ακριβώς ο Ταύρος ανακαλύπτει την ηδονή.
Το σώμα, διαπιστώνει ο Ταύρος, δεν έχει μόνο αρνητικά, αλλά και πολλά θετικά. Κι ένα πολύ σημαντικό προτέρημα που έχει το σώμα είναι η αίσθηση της αφής. Μα τι ωραίο πράγμα είναι να αγγίζεις κάποιον! Για τον Ταύρο κυρίαρχο ρόλο δεν παίζει το συναίσθημα, αλλά η σωματική εγγύτητα.
Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς που έχουν παιδιά Ταύρους, ιδιαίτερα αν είναι κι η Αφροδίτη στο ίδιο ζώδιο, να εκφράζουν την αγάπη τους προς το παιδί ΚΑΙ σωματικά, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν είναι εκδηλωτικοί εκ φύσεως. Η αγάπη για το σώμα είναι κάτι που πρέπει να μάθει ο Ταύρος και καλό είναι να έχει ανάλογα βιώματα και στην παιδική ηλικία, ώστε να μην ψάχνεται αργότερα μόνος κι αβοήθητος.
Κατά συνέπεια, το σεξ παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του. Μπορεί να λένε ορισμένοι ότι ο Σκορπιός είναι το πιο ζώδιο που δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στο σεξ, αλλά για ένα Σκορπιό το σεξ λειτουργεί ως επιβεβαίωση ότι είναι ζωντανός και με δεδομένο ότι συνδέεται και με την αναπαραγωγή, το σεξ είναι ένα από τα βασικά όπλα που έχει ο άνθρωπος στη μάχη με τον θάνατο. Για τον Ταύρο, όμως, είναι πιο απλά τα πράγματα.
Το σεξ πάνω από όλα προκαλεί ευχαρίστηση και δεν χρειάζεσαι άλλη δικαιολογία για να το κάνεις, αυτό φτάνει. Μόνο ο Ταύρος ίσως μπορεί να απεγκλωβίσει τη σεξουαλική πράξη από τα παρελκόμενα με τα οποία την έχουμε επιφορτίσει. Δηλώσεις τύπου: "Κάνω σεξ μαζί σου γιατί έτσι σου εκφράζω την αγάπη μου και θέλω να μ' αγαπάς κι εσύ, αλλά θέλω συγχρόνως και να με εκτιμάς ως προσωπικότητα, να σέβεσαι τις ανάγκες μου, να μου ιντριγκάρεις το μυαλό κλπ." κάνουν τον Ταύρο να γουρλώνει τα μάτια του. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να κάνουμε πολύπλοκη μια τόσο απλή και ευχάριστη διαδικασία;
Μη μου το σώμα τάραττε!
Όταν αγαπάς βέβαια κάτι, οφείλεις και να το φροντίζεις. Ο Ταύρος δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και είναι κάτι που μοιράζεται με τον Ζυγό, το άλλο ζώδιο που κυβερνά η Αφροδίτη. Εκεί όμως που ο Ζυγός θέτει αυστηρά κριτήρια ως προς το τι είναι όμορφο και κομψό και ποιο είναι το κατάλληλο αξεσουάρ για κάθε ρούχο, ο Ταύρος αντιμετωπίζει το όλο θέμα πολύ πιο χαλαρά και στόχος του είναι να αισθάνεται ο ίδιος όμορφα.
Γενικότερα οι Ταύροι, άντρες-γυναίκες, θα προσέξουν το ντύσιμό τους, τα μαλλιά τους, θα τονίσουν τα ωραία χαρακτηριστικά τους και πολύ σπάνια θα αρπάξουν το πρώτο T-Shirt που θα βρουν μπροστά τους κι έξω από την πόρτα. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει το γούστο τους, οι ίδιοι πάντως έχουν καθημερινές επαφές με τον καθρέφτη.
Αντιπαθούν επίσης τη σωματική καταπόνηση. Ο,τιδήποτε ζορίζει το σώμα γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι Ταύροι που γυμνάζονται π.χ., δεν το κάνουν συνήθως επειδή η γυμναστική τους ευχαριστεί ή τους δίνει ευεξία, αλλά κυρίως για βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης και τη θεωρούν αναγκαίο κακό για να κάψουν το θερμιδικό πλεόνασμα στο οποίο οδηγούνται πολλές φορές λόγω ροπής προς τις λιχουδιές.
Είπαμε, απόλαυση uber alles. Το ζώδιο του Ταύρου εκπροσωπεί εκείνη τη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης όπου ο άνθρωπος αποφάσισε να σταματήσει να κυνηγά καθημερινά την τροφή του θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και οδηγήθηκε σε πιο σίγουρες και εξασφαλισμένες λύσεις, όπως η γεωργία, η δημιουργία οικισμών κοντά σε τρεχούμενο νερό κλπ. Ως εδώ, καλά.
Πολλές φορές όμως, αυτή η απέχθεια προς τη σωματική κίνηση μπορεί να φτάσει στα άκρα. Συμπεριφέρονται ενίοτε σαν να πρόκειται να πέσουν σε χειμερία νάρκη και πρέπει πάση θυσία να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα λίπους. Λες και κάτι τους σπρώχνει να κάνουν συντήρηση δυνάμεων. Για μια διαδρομή 5 λεπτών με τα πόδια, θα πάρουν ταξί, σιγά μην περπατήσουν.
Δείτε την Barbra Streisand (Ταύρος) πώς τρέχει καμιά φορά στις ταινίες της. Δειλά και φοβισμένα, λες και είναι από πορσελάνη και θα σπάσει. Ή τον Boy George (Αφροδίτη στον Ταύρο σε ακριβή σύνοδο με τον ωροσκόπο) πώς χόρευε στα βίντεο κλιπς της δεκαετίας του 80. Ένα βηματάκι μπρος κι ένα βηματάκι πίσω. Αυτό θεωρεί χορό ο Boy George.
Αυτή όμως η συντήρηση δυνάμεων και η εμμονή με την προστασία του σώματος, μπορεί να οδηγήσει και σε μια ακραιφνώς συντηρητική αντίληψη ζωής. Είναι κρίμα να βλέπεις Ταύρους με πολλές ικανότητες, να χαραμίζουν τα ταλέντα τους λόγω της πολύ μεγάλης αντίστασής τους στην αλλαγή. Ναι, είναι καλό να είσαι προνοητικός και να φοβάσαι μη χάσεις τα κεκτημένα.
Όταν όμως τα κεκτημένα έχουν γίνει θηλειά στο λαιμό σου και αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε εξέλιξη, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορείς να μένεις σε μια δουλειά που δεν σε εκφράζει καθόλου, μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι να βγεις ξανά στην αγορά εργασίας. Δεν μπορείς να διατηρείς μια σχέση που έχει φθαρεί σε σημείο αποσύνθεσης μόνο και μόνο για να μην κοιμηθείς μόνος σου μερικά βράδια.
Όχι απάθεια. Ψυχραιμία.
Αυτό σημαίνει ότι πλανήτες όπως Πλούτωνας και Ουρανός αντιμετωπίζονται με τρόμο από πολλούς Ταύρους. Και οι δυο πλανήτες αυτοί, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, υποστηρίζουν τις εκ βάθρων αλλαγές, που στόχο έχουν να πλήξουν θανάσιμα τη στασιμότητα και το στάτους κβο, δύο στοιχεία πολύ προσφιλή στους Ταύρους.
Αλλά κι ο Άρης βρίσκεται σε αδυναμία στον Ταύρο, καθώς δεν μπορεί να αντέξει το νωχελικό περιβάλλον του ζωδίου αυτού που προτιμά να ζει στην ασφάλεια και απεχθάνεται τα ρίσκα. Ένα προσόν που λείπει από τους Ταύρους και πρέπει να το καλλιεργήσουν είναι η ψυχραιμία την ώρα της κρίσης και μια αντίληψη του τύπου "Ουδέν κακόν αμιγές καλού". Διαφορετικά, κινδυνεύουν να γίνουν σαν κι αυτούς τους επιχειρηματίες που πηδούν από το μπαλκόνι με το πρώτο κραχ στο Χρηματιστήριο.
Ακριβώς αυτή η ταύτιση με την ύλη είναι που έχει δώσει στους Ταύρους ένα πολύ κακό όνομα. "Έχω καταθέσεις στην τράπεζα, άρα υπάρχω", αυτό ισχυρίζονται κάποιοι πως είναι το μότο των Ταύρων. Θα ήταν άδικο όμως να τους αντιμετωπίσουμε τόσο κυνικά, άσχετα αν οι ίδιοι πολύ συχνά επιδίδονται σε αυτό το σπορ.
Αν πιστέψουμε σε ορισμένες μεταφυσικές θεωρίες, όλοι οι άνθρωποι είμαστε έκπτωτοι άγγελοι, που κάποια στιγμή, μετά το big bang, θελήσαμε να δοκιμάσουμε τη φυσική ζωή, τη ζωή μέσα σε ένα σώμα. Αυτό που ξεκίνησε όμως ως πείραμα, ως νέα εμπειρία, κατέληξε σε εγκλωβισμό της ψυχής στο σώμα, με αποτέλεσμα να ξεχάσουμε όλοι τη θεία καταγωγή μας και να χάσουμε κάθε μνήμη της προηγούμενης κατάστασης ύπαρξης.
Αυτό ακριβώς το στάδιο του εγκλωβισμού εκπροσωπεί στον ζωδιακό κύκλο ο Ταύρος. Είναι κατανοητό ασφαλώς ότι στην εποχή των Ιχθύων που πνέει τα λοίσθια και την χαρακτήρισε μια τόσο έντονη θρησκευτικότητα, το σώμα καταδικάστηκε στο πυρ το εξώτερον. Μήπως όμως η υλική ζωή είναι επιλογή κι όχι παγίδα; Μήπως είναι κι αυτή ένα απαραίτητο στάδιο; Κι ο Βούδας Ταύρος ήταν, μας λέει κάτι αυτό;