Cosmic Telegram

Oprah Winfrey: Μυήσου και εσύ!

Τόλμησε να φιλοξενήσει στην εκπομπή της μέλη της Κου Κλουξ Κλαν

50502-112024.jpg
Γιώργος Πανόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301731-229101.jpg

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον τεύχος Φεβρουαρίου 2009 του περιοδικού Jupiter

Τη δεκαετία του '80 επισκέφτηκε με το συνεργείο της μία ομοφοβική κωμόπολη της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ένας πολίτης, «μιασμένος» με τον ιό του HIV, αντιμετώπιζε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, τόλμησε να φιλοξενήσει στην εκπομπή της μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Πόσο politically incorrect μπορεί να γίνει η αμερικανική τηλεόραση; Αν αυτή που κρατάει ακόμα τα ηνία της ανήκει στο ζώδιο του Υδροχόου, πολύ.

 

Προφίλ μέσα από 10 αστρολογικές πληροφορίες

1. Ο λόγος φυσικά για την Oprah Gail Winfrey, που γεννήθηκε στο Κοσιούσκο του Μισισιπί, στις 29 Ιανουαρίου 1954.

2. Με ωροσκόπο Τοξότη και τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου της στον έκτο οίκο, η πλουσιότερη Αφροαμερικάνα είναι εθισμένη στην εργασία και την προσφορά. Το Oprah Winfrey Show είναι το μακροβιότερο πρωινό talk show στην αμερικανική τηλεόραση. Ακόμα και το 2011, που λήγει το συμβόλαιο της εταιρίας της με τα τηλεοπτικά συνδικάτα, γεγονός που της επιτρέπει να εκπέμπει εδώ και είκοσι δύο χρόνια δωρεάν σε πάνω από 140 χώρες - κάτι τέτοιο περισσότερο υπαινίσσεται την «ιδιωτικοποίηση» της εκπομπής της (να προβάλλεται δηλαδή δορυφορικά από δικό της κανάλι) παρά την απόσυρσή της από το χώρο των media.

 

3. Η θέση του Δία στους Διδύμους ήταν δεδομένο ότι θα ευνοούσε την ενασχόλησή της με την τηλεόραση. Τα δε τρίγωνά του με τον Ήλιο (αισιοδοξία), την Αφροδίτη (μαζική αποδοχή) και τον Ερμή (πειθώ) εξηγούν πώς κι η πιο ισχυρή θηλυκή παρουσία στον πλανήτη έχει τον ήλιο της σε αδυναμία. Και με έναν «υδροχοΐστικο» συλλογισμό, ναι, είναι μαύρη!

4. Με Σελήνη στον Τοξότη και τον ενδέκατο οίκο, για την Oprah δεν έχει σημασία αν είσαι πλούσιος ή φτωχός. Λευκός ή μαύρος. Είναι τόσο δοτική, που δεν γίνεται να μην ανοιχτείς στην παρουσία της. Η Naomi Campbell μιλά ζωντανά για την απεξάρτησή της από τα ναρκωτικά. Μια καλεσμένη με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός της, θύμα τροχαίου, δίνει μαθήματα ζωής. Ίσως τελικά και η επιτυχία του σόου να οφείλεται στην απομυθοποίηση των ισχυρών και την ενίσχυση των αδυνάτων.

 

5. Με Χείρωνα στον πρώτο οίκο και σε εξάγωνο με τον Άρη της, η Oprah δίκαια αποκτά τον τίτλο της τέλειας ανθρωπίστριας. Υποστηρίζει Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Συγκεντρώνει υπέρογκα ποσά για τα παιδιά που πάσχουν από AIDS. Ιδρύει σχολείο στη Νότια Αφρική για ορφανά κορίτσια, τις οποίες μάλιστα αποκαλεί και «κόρες» της.

6. Ίσως γιατί στην εφηβεία χάνει το μωρό της δύο βδομάδες μετά τη γέννα. Με Ήλιο τετράγωνο Κρόνο, η Oprah έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Με αισθητή την απουσία του βιολογικού πατέρα και αυστηρό το ρόλο του πατριού, κατέληξε ν' αναζητά στη δουλειά την ασφάλεια και την αποδοχή που της έλειπαν. Ευτυχώς, ο Πλούτωνας από τον όγδοο θα την εφοδίαζε με αστείρευτη εσωτερική δύναμη.

7. Πλέον ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Μία αναφορά σε ένα βιβλίο στο Oprah Winfrey Show αρκεί για να το κάνει best seller. Το «Vanity Fair» την ανακηρύσσει περισσότερο ισχυρή από κάθε πολιτικό. Το Μεσουράνημά της φωτίζεται από τον Κρόνο και τριγωνίζεται από τον Ερμή της στον Υδροχόο. Η επιρροή της στις τελευταίες εκλογές είναι τέτοια, που λέγεται ότι ένα εκατομμύριο ψήφοι υπέρ του Ομπάμα οφείλονται σε κείνη.

8. Ο κυβερνήτης του δέκατου, η Αφροδίτη, κάνει σύνοδο με τον Ήλιο και τον Ερμή της στο δεύτερο οίκο. Τα χρήματα και οι χορηγίες ρέουν ακατάπαυστα. Έχει στην κατοχή της επτά υπερπολυτελείς κατοικίες. Μοιράζει σε καθέναν από το κοινό από ένα αυτοκίνητο. Στο πλαίσιο του σόου της, συμβουλεύει τους τηλεθεατές ακόμα και για τη διαχείριση των χρημάτων τους.

9. Ως ηθοποιός, επιλέγει ταινίες, των οποίων τα σενάρια βασίζονται σε βιβλία που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ (Ποσειδώνας στο δέκατο). Για το ρόλο της στο «Πορφυρό χρώμα» του Spielberg προτάθηκε για Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου.

10. Με τον Ποσειδώνα στο Ζυγό και σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα, η Oprah δεν είναι απλά η πιο φιλεύσπλαχνη περσόνα της αμερικανικής τηλεόρασης. Είναι μία πνευματική ηγέτιδα τόσο ισχυρή, που αν ο Θεός ήταν μαύρος και γυναίκα, τότε μάλλον θα ήταν η Oprah Winfrey.

Είναι γνήσια Υδροχόος;

Πιο γνήσια δε γίνεται. Επειδή η τηλεόραση έγινε για την Oprah το μέσο που χρειάζεται το ζώδιο για να εκφράσει τον Ήλιο του. Με αφορμή μια εκπομπή της για την παιδεραστία, ανακοίνωσε ζωντανά ότι βιάστηκε από συγγενείς στην ηλικία των εννιά (τα τετράγωνα του Κρόνου;). Σε μία άλλη για την υγεία, εκμυστηρεύτηκε ότι το πρόβλημα βάρους της οφειλόταν στο θυρεοειδή (Δίας στον έκτο;). Επειδή κατά το «Futurama» του Matt Groening, δημιουργού των Simpsons, ο «Οπραϊσμός» το 3000 μ.Χ. θα είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ