Καμίλα Βαλίεβα: Επίσημα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ η Ρωσίδα αθλήτρια - Το CAS θα αποφασίσει για την τύχη της.
Η Καμίλα Βαλίεβα, η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που έκλεψε την παράσταση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τις δύο τετραπλές περιστροφές, βρέθηκε ντοπαρισμένη, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ).
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου που υποστήριζαν ότι η 15χρονη είχε «βοηθήσει» τον οργανισμό της με φάρμακο κατά της στηθάγχης.
Μάλιστα, το αντιντόπινγκ τεστ είχε διεξαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, στο ρωσικό πρωτάθλημα πατινάζ.
Σήμερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του στο πρόσωπο της Βαλίεβα. «Με βάση όσα γνωρίζουμε ως τώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για κάποιου είδους παρεξήγηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Στηρίζουμε με κάθε τρόπο, πλήρως, χωρίς κανέναν δισταγμό την αθλήτριά μας Καμίλα Βαλίεβα. Καλούμε όλους να την υποστηρίξουν, και λέμε στην Καμίλα: "Καμίλα, μην κρύβεις το πρόσωπό σου, είσαι Ρωσίδα, να είσαι υπερήφανη όπου κι αν βρίσκεσαι, και κυρίως να αγωνίζεσαι και να τους κερδίζεις όλους"», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Καμίλα Βαλίεβα: Στο CAS η υπόθεση
Παρά τα όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, η παρουσία της Καμίλα Βαλίεβα στη συνέχεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξαρτάται από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο.
Η 15χρονη Ρωσίδα πατινέζ βρέθηκε «θετική» σε απαγορευμένη ουσία και η τύχη της εξαρτάται από το CAS, η απόφαση του οποίου αναμένεται πριν από την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, την ερχόμενη Τρίτη.
Μετά από σχετικό έλεγχο στις 25 Δεκεμβρίου 2021, διαπιστώθηκε ότι η νεαρή πρωταθλήτρια έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας τριμεταζιδίνη.
Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/02) η ITA, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους ντόπινγκ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τι είναι η τριμεταζιδίνη, η ουσία που βρέθηκε στην Καμίλα Βαλίεβα
Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.
Η συγκεκριμένη ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Ειδικότερα:
Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό. Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.
Η τριμεταζιδίνη περιέχεται σε φάρμακο που ενδείκνυται για θεραπεία όταν παρουσιάζεται κρίση στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκή τροφοδότηση της καρδιάς με αίμα.
Δημοσίευμα στο onmed αναφέρει:
«Όταν ο πάσχων κουράζεται, η καρδιά απαιτεί περισσότερο οξυγόνο, για να επιτελέσει το επιπλέον έργο. Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες που εξυπηρετούν την καρδιά είναι στενωμένες λόγω αθηροσκλήρωσης και δεν μπορούν να παρέχουν την αύξηση της ροής του αίματος που απαιτεί η άσκηση, τα νεύρα στην καρδιά μεταδίδουν μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Η ενόχληση διαρκεί συνήθως από 2 έως 15 λεπτά.
» Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ένα αίσθημα σφιξίματος πίσω από το στέρνο που επεκτείνεται στο λαιμό, στη γνάθο και στο χέρι. Οι παθόντες το περιγράφουν συνήθως σαν ένα μικρό βάρος, σφίξιμο ή καυστικό άγχος. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί να είναι ανακλαστικός, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σας μπερδεύει τα σήματα του πόνου κάνοντας σας να αισθάνεστε τον πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο χέρι αντί για το στήθος».
Τριμεταζιδίνη: Τι αναφέρει για τη συγκεκριμένη ουσία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
Σε έκθεσή του για την επανεξέταση φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε αναφέρει τα ακόλουθα:
- Η τριμεταζιδίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη πρόληψη κρίσεων στηθάγχης, δηλαδή αιφνίδιου πόνου στον θώρακα, στις σιαγόνες και στη ράχη κατά τη σωματική προσπάθεια, ο οποίος οφείλεται σε μείωση της ροής αίματος προς την καρδιά. Η στηθάγχη σχετίζεται συνήθως με στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων που αιματώνουν την καρδιά.
- Η τριμεταζιδίνη είναι «μεταβολικός παράγοντας», δηλαδή φάρμακο που επιδρά στον μεταβολισμό (σ.σ. στη διαδικασία διάσπασης των ουσιών στον οργανισμό). Θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση έναντι της ισχαιμίας του μυοκαρδίου (μειωμένη αιμάτωση του καρδιακού μυός), καθώς αυξάνει τον ρυθμό διάσπασης της γλυκόζης.
- Η τριμεταζιδίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ιλίγγου (αίσθημα στροβιλισμού) και των εμβοών (βούισμα στα αυτιά), καθώς και για τη θεραπεία της μειωμένης οπτικής οξύτητας και διαταραχών του οπτικού πεδίου (θολή ή παραμορφωμένη όραση) λόγω προβλημάτων στα αιμοφόρα αγγεία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H αθλήτρια από την Ελβετία έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα με χιονοστιβάδα
Τι είπε ο Έλληνας αστέρας των «ελαφιών»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Οι αθλητές είχαν εκλεκτή παρέα με στόχο να αποκτήσουν οικογένεια τα πανέμορφα σκυλάκια
Τελευταίο ματς για το 2024 - Οι παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή
Σε δαιμονιώδη φόρμα η ομάδα του Σιμεόνε - Πέτυχε τη 12η συνεχόμενη νίκη της
Eπικράτησε της Λαμίας με το πενιχρό 1-0
Η φάση που ξεχώρισε στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Super League και η βαθμολογία
Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν τον πρώτο γύρο με 11 νίκες
Ποια άλλα ονόματα βρίσκονται μαζί του στη λίστα
Έμαθε την αντίπαλό του στα play-off και το «εμπόδιο» που θα πρέπει να ξεπεράσει
O προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης μίλησε την παραμονή του αυριανού αγώνα με τη Μπαρτσελόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.