- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Παρί Σεν Ζερμέν: Δικαίωση μετά από οκτώ χρόνια «σφαλιάρες»
Από συνονθύλευμα κακομαθημένων αστέρων, η Παρί έγινε υποψήφια πρωταθλήτρια Ευρώπης
Τελικός Champions League 2020: Πώς η Παρί Σεν Ζερμέν κατάφερε να διεκδικεί φέτος τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης
Η παρουσία της Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς στην αρχή της σεζόν. Όχι γιατί οι Γάλλοι δεν έχουν καλούς παίκτες –το αντίθετο μάλιστα- αλλά κυρίως επειδή ουδέποτε κατάφεραν να φτιάξουν μια ομάδα της προκοπής.
Μπορεί εντός της χώρας να σαρώνουν τους τίτλους, όμως το μαράζι όλων ήταν η ευρωπαϊκή διάκριση. Κι αυτή δεν ερχόταν ποτέ. Κάθε χρόνο και ένας αποκλεισμός, πιο παράξενος και ταπεινωτικός από τον άλλον. Η Παρί όχι μόνο δεν έπαιζε σε τελικό, αλλά ούτε καν στους «4» δεν έφτανε.
Από το 2011 που ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, έχει ξοδευτεί για αγορές και μισθούς ποδοσφαιριστών πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Το ποσό δεν είναι λάθος. Το Financial Fair Play έχει χτυπήσει την πόρτα των Παριζιάνων, που μέχρι στιγμής έχουν κάνει ένα σωρό αλχημείες για να γλιτώσουν την «καμπάνα» από την ΟΥΕΦΑ. Το 2017 έδωσαν 222.000.000 για τον Νεϊμάρ και άλλα 145 για τον Μπαπέ. Μόνο που εμφάνισαν τη μεταγραφή του νεαρού Γάλλου ως δανεισμό και ότι πλήρωσαν τη Μονακό την επόμενη χρονιά.
Τέλος πάντων, το μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν η κατανομή των εξόδων, αλλά οι αγωνιστικές αποτυχίες. Που ούτε χρήματα έφερναν πίσω, ενώ παράλληλα έριχναν το brand name της Παρί. Πόσα αστεία δεν έχουν γραφτεί ότι η φανέλα της ομάδας είναι πιο ελαφριά από πούπουλο κλπ. Αστεία που είχαν βάση…
Η πρώτη «σφαλιάρα» για τους Γάλλους ήρθε τη σεζόν 2012-13. Βασικά ένας αποκλεισμός ήταν. Στα προημιτελικά από την Μπαρτσελόνα και μάλιστα στο εκτός έδρας γκολ. Οι «σφαλιάρες» θα έρχονταν στη συνέχεια και θα ήταν ηχηρές. Την επόμενη χρονιά, η Παρί δεν μπόρεσε να κρατήσει το 3-1 επί της Τσέλσι, χάνοντας με 2-0 στο Λονδίνο, ενώ το 2014-15 ήρθαν δύο εύκολες ήττες από την Μπάρτσα. Πάντα στα προημιτελικά.
Τον Μάρτιο του 2016, ο καθιερωμένος πια αποκλεισμός στους «8» ήρθε από τη Μάντσεστερ Σίτι, την άλλη μεγάλη loser της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Μια χρονιά αργότερα ήρθε το μεγάλο κάζο. Στους «16» η κληρωτίδα έφερε πάλι Μπαρτσελόνα. Οι Γάλλοι κάνοντας μια μυθική εμφάνιση, νίκησαν με 4-0 στον πρώτο αγώνα. Κατάφεραν πάλι να αποκλειστούν με το αξέχαστο 6-1. Πολλά μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτό το ματς. Είναι δεδομένο ότι η Παρί αδικήθηκε από τη διαιτησία. Όμως, μία σοβαρή ομάδα δεν μπορεί να δέχεται έξι γκολ, τα τρία στο τελευταίο δεκάλεπτο, τη στιγμή μάλιστα που με το σκορ στο 3-1 είχε χάσει σωρεία ευκαιριών.
Αντί να πτοηθούν οι ιδιοκτήτες του συλλόγου, επένδυσαν κι άλλα χρήματα. Αυτά σε Νεϊμάρ και Μπαπέ, δημιουργώντας ένα υπερηχητικό ρόστερ. Τίποτα δεν άλλαξε. Το ραντεβού με τον αποκλεισμό ήρθε πάλι στο πρώτο νοκ άουτ της σεζόν 2017-18. Τι κι αν η Ρεάλ ήταν σε κακό χάλι, με πολλά αμυντικά προβλήματα εκείνη την εποχή. Οι Ισπανοί νίκησαν δύο φορές τους Γάλλους και έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε πέρυσι. Στους «16» η Παρί έπεσε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία πάλευε να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε ο Μουρίνιο. Λογικό ήταν οι Παριζιάνοι να περάσουν με 2-0 από το «Ολντ Τράφορντ» και να κάνουν τη ρεβάνς τυπική διαδικασία. Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο εύκολη όταν η Παρί προηγήθηκε 1-0 και στον επαναληπτικό. Κι όμως, μπόρεσε να αποκλειστεί, τρώγοντας τρία τέρματα, το τελευταίο στις καθυστερήσεις.
Ήταν πασιφανές πως στο Παρίσι δεν χρειάζονταν μεταγραφές, αλλά αλλαγή νοοτροπίας. Και περιέργως ο προπονητής Τόμας Τούχελ τη γλίτωσε και δεν απολύθηκε όπως οι προηγούμενοι. Η συντηρητική αντιμετώπιση της κατάστασης βγήκε σε καλό και να που σήμερα η Παρί Σεν Ζερμέν παίζει στον πρώτο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της.
Κάποιος μπορεί να αντιτείνει ότι δεν βρήκε κάποιο μεγαθήριο στον δρόμο της. Ότι εκμεταλλεύτηκε τα μονά παιχνίδια. Σύμφωνοι. Όμως, μην ξεχνάμε ότι Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι, που επίσης έχουν ξοδέψει πολλά εκατομμύρια, αποκλείστηκαν από τη Λιόν. Την έβδομη ομάδα στο φετινό γαλλικό πρωτάθλημα.
Οι Γάλλοι δεν έφτασαν εύκολα ως εδώ. Στους «16» κληρώθηκαν με την Ντόρτμουντ. Έχασαν με 2-1 στον πρώτο αγώνα, όμως στη ρεβάνς επικράτησαν με 2-0. Σε άδειο γήπεδο μάλιστα λόγω κορωνοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να χτυπά την Ευρώπη.
Στο φάιναλ 8 της Λισαβόνας, αντιμετώπισαν κατάματα το φάσμα του αποκλεισμού από την πρωτάρα Αταλάντα. Δύο γκολ στο τέλος έκαναν την ανατροπή για το 2-1, ενώ με την ψυχολογία στα ύψη, νίκησαν εύκολα τη Λειψία με 2-0 στον ημιτελικό.
Τι άλλαξε φέτος στην Παρί παρά το συσσωρευμένο άγχος; Η ομάδα έδεσε μεταξύ της. Κοινώς όλοι οι αστέρες έγιναν κανονική ομάδα. Οι σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών συσφίχτηκαν, όλοι έβαλαν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Με το που έληξε το γενικό lockdown στο Παρίσι, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα μέλη της Παρί ήταν να συναντηθούν. Πήγαν κάπου για φαγητό όλοι μαζί, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίλησε για τα σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα των Μπακς
Το τετ α τετ με τον κορυφαίο Youtuber
Ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ έχει 212 εκατομμύρια ακόλουθους σε Instagram και X
Ως πρώτη στον 6ο όμιλο ρίχνεται στη «μάχη» του «παραθύρου» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Ξεπέρασε τον Σκότι Πίπεν στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του NBA
«Παιδιά πόσο αγαπώ τη Μύκονο το ξέρετε»
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για την υπογραφή συμβολαίου έκλεισαν οι δύο πλευρές
Με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ
Η ανάρτηση της πειραιώτικης ΚΑΕ στο Instagram
Ποιες είναι οι υποψήφιες αντίπαλοι της εθνικής Ελλάδας
Το βίντεο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου
Η ανάρτηση του Ελβετού θρύλου με αφορμή την απόσυρση του Ισπανού τενίστα
Ήταν τρίτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας πίσω από Τζόρνταν και Πίπεν
Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει το εν λόγω κατόρθωμα
Νίκη για τους Μιλγουόκι Μπακς με 101-100
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.