Η συγκλονιστική βραδιά με τους Antetokounbros στη Στέγη
«Εμένα δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Έλληνας» (video)
Μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, συζήτησαν για το τι σημαίνει να φτάσεις ψηλά, δάκρυσαν και άγγιξαν τους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Στέγη, στη συζήτηση-σύμπραξη με το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και όσους είδαν σε live stream τα όσα κατέθεσαν, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα για αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία των παιδιών που μεγάλωσαν από μη Έλληνες γονείς στην Ελλάδα.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει ο κόσμος να κοιτά μόνο εμάς. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπήρξαν παιδιά πριν από εμάς, θα υπάρχουν ακόμη παιδιά σαν κι εμάς,» επέστησε την προσοχή ο άσος των Μπακς, με τον Θανάση να είναι απόλυτος: «Δεν πρέπει να είσαι ο Αντετοκούνμπο για να πάρεις ελληνική ιθαγένεια. Έπρεπε από τη στιγμή που έχεις πάει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο να παίρνεις αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια».
Δύο φορές δάκρυσαν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στη σκηνή της Στέγης: η πρώτη ήταν όταν η μητέρα τους τραγούδησε το τραγούδι με το οποίο τους ξυπνούσε όταν ήταν μικροί: «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι...». Και η δεύτερη, όταν προβλήθηκαν φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των παιδικών τους χρόνων, στην Ελλάδα! Έκαναν το κοινό πάντως να γελάσει πολλές φορές, όπως όταν αναγνώρισαν τους εαυτούς τους ως... Ελληνάρες, στην οδήγηση!
Με έμπνευση την προσπάθεια των αδελφών Αντετοκούνμπο, το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως θεσπίζει συμβολικά για πρώτη φορά την προπτυχιακή υποτροφία 'Oneofakind' «για παιδιά που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά μέχρι τώρα μετρούσαν βήματα προς τα πίσω».
«Εμείς θα βρούμε ένα παιδί που έχει τη δύναμη μέσα του, θα είμαστε δίπλα του, όχι μόνο οικονομικά και όχι μόνο φέτος, για να σπουδάσει και να δούμε τελικά και να αποδείξουμε ότι αν δώσεις μία ευκαιρία αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Σκέψου πως θα δώσεις στον άλλον τα εργαλεία για να γίνει δυνατός» εξήγησε η συντονίστρια αυτής της συζήτησης και Διευθύντρια Τομέα Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
«Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι!»
«Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι! Εμένα δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είμαι Έλληνας. Γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο. Δεν έχω πάει στη Νιγηρία. Και είμαι 22 χρόνων. Δεν ξέρω κάτι άλλο από την Ελλάδα. Γι' αυτούς τους ανθρώπους που μας αντιμετωπίζουν ως μη Έλληνες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε τη χώρα μας, να τους δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, να την αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο από αυτούς» σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
«Έζησα 2,5 χρόνια χωρίς ελληνικό διαβατήριο, μετά τα 18 μου και μέχρι να γίνει 18 ο Γιάννης. Έπαιζα μπάσκετ, πήγαινα στα γήπεδα και έλεγαν τι αθλητής είναι αυτός, αλλά έφτασα να παίξω πρώτη φορά εθνική, στην εθνική ανδρών κι ας συμμετείχα στα φιλικά των μικρών εθνικών. Έχουν 'ξυπνήσει' πάρα πολλοί άνθρωποι πάνω σε αυτό το θέμα. Πρέπει μετά τα 18, οι μετανάστες να έχουν δικαίωμα ψήφου. Πρέπει να τους κάνεις ενεργούς πολίτες. Όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία. Να πούμε στα επόμενα χρόνια, θα είμαστε καλύτερη χώρα από όλες αυτές τις χώρες. Έτσι έγιναν καλύτερες χώρες, έκαναν ενεργούς όλους αυτούς τους πολίτες, αυτοί δούλεψαν και αυξήθηκε η παραγωγή» εξομολογήθηκε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο.
Η υποκρισία στην Ελλάδα
«Εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρχε ρατσισμός, αλλά υπάρχει υποκρισία. Στην Αμερική υπάρχει ρατσισμός, αλλά μπορείς να γίνεις οτιδήποτε εκεί, όπως είδαμε στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει τόσο ρατσισμός, αλλά υπάρχει υποκρισία. Και είναι χειρότερο αυτό,» είπε ο Θανάσης, ενώ ο Γιάννης τόνισε πως «όσο υπήρχε η κακή πλευρά, υπήρχε και η καλή πλευρά, όπως μεγαλώναμε εδώ. Οι φίλοι μας έλεγαν σε όσους εκφράζονταν αρνητικά για εμάς ''δεν σε κάνουμε παρέα''. Δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε εμείς».
Γιατί πιστεύουν ότι τους έχουν αγαπήσει τόσο πολύ η Ελλάδα;
«Μας έχει αγαπήσει η Ελλάδα γιατί είμαστε αγνά παιδιά και όπου πάμε πάει μαζί μας και η Ελλάδα. Προβάλλουμε πολύ την Ελλάδα. Επίσης δεν έχουμε αλλάξει, είμαστε ακόμη αυτοί που ήμασταν κι αυτό γιατί είχαμε εκπληκτικούς γονείς. Μας μεγάλωσαν σωστά κι έχουμε μείνει σεμνοί» απάντησε ο Γιάννης.
Αν δεν έπαιζαν μπάσκετ τι θα έκαναν;
«Εγώ ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, γιατί έπαιζε ο πατέρας μου ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε ο Θανάσης το μπάσκετ, τον ακολούθησα κι εγώ γιατί ήθελα να περνάω χρόνο μαζί του. Μεγαλώνοντας όμως στο μυαλό μου είχα μόνο το μπάσκετ. Ξέρω ότι θα έκανα οτιδήποτε ήταν δυνατόν να βοηθάω τον συνάνθρωπό μου και να βοηθήσω την οικογένειά μου γιατί ήξερα ότι περνούσε δύσκολα. Στη ζωή δεν τα παίρνουμε όλα μαζί μας, όταν φύγουμε. Το πιο σημαντικό είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου» σημείωσε ο Γιάννης.
«Το σχέδιο Α ήταν να παίξω μπάσκετ, το Β ήταν να κάνω το σχέδιο Α να δουλέψει και το Γ αυτό που είπε ο Γιάννης. Να είμαι το καλύτερο παράδειγμα για τα αδέλφια μου και να είμαι αυτός που μεγάλωσαν οι γονείς μου και η Ελλάδα. Το λέω αυτό γιατί χθες όταν μπήκαμε με τον Γιάννη στο ταξί, ο ταξιτζής είπε κάτι που το σκεφτόμουν πολύ μετά. Είπε: ''Δεν είσαι απλά ο Γιάννης ή ο Θανάσης. Είστε παιδιά 11 εκατομμύριων Ελλήνων''» τόνισε ο Θανάσης.
Τι θα ήθελαν να κάνουν μετά το μπάσκετ;
«Μακάρι να έχουμε παίξει και να έχουμε πετύχει πάρα πολλά στο μπάσκετ. Προσωπικά μετά το μπάσκετ θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να βοηθήσω τον κόσμο στην Αφρική, γιατί είναι από εκεί οι γονείς μου και να δώσω μια ευκαιρία και σε αυτά τα παιδιά, γιατί κι εμένα μεγαλώνοντας με βοήθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι και μου έδωσαν μια ευκαιρία. Μετά ήρθαν οι Αμερικάνοι και μου έδωσαν μια ευκαιρία. Θέλω να γίνω για τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα και τα παιδιά στην Αφρική αυτός ο Αμερικάνος» είπε ο Γιάννης.
«Κι εγώ ακριβώς το ίδιο. Θέλω όταν είμαι 45 χρόνων και πάω στο περίπτερο να πάρω κάτι, να μου σφίξει το χέρι όχι γιατί έχεις παίξει μπάσκετ, αλλά γιατί έχεις κάνει τόσα πολλά για όλους μας, για όλες τις γειτονιές, για την Ελλάδα, για την Αφρική» σημείωσε ο Θανάσης.
Τι σημαίνει να φτάσεις ψηλά;
«Όταν βρεθήκαμε στο δείπνο, αν θυμάστε το πρώτο που σας είπα είναι πως θέλω να μάθω. Έχετε βοηθήσει τόσο κόσμο και τόσα παιδιά που θέλω μια μέρα, μετά από χρόνια να μπορώ να κάνω κι εγώ το ίδιο. Το πιο σημαντικό για να φτάσεις ψηλά είναι η δουλειά. Και όταν φτάνεις ψηλά είναι ακόμη πιο δύσκολο να μείνεις ψηλά. Πρέπει να δουλέψεις ακόμη πιο σκληρά. Ακόμη δεν έχω καταφέρει τίποτα. Θέλω να γίνω πρωταθλητής, MVP, θέλω να είμαι μέσα στους καλύτερους 50 που ακούμπησαν ποτέ την μπάλα του μπάσκετ. Να συνεχίζεις να σπρώχνεις τον εαυτό σου στα όρια. Δεν πρέπει να νομίζεις ότι είσαι μέτριος γιατί τότε θα είσαι μέτριος. Χωρίς να σημαίνει πως είμαι αλαζόνας πιστεύω πως θα γίνω ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Καταλάβατε τι εννοώ;» είπε ο Γιάννης.
Για τη φράση του Αριστοτέλη Ωνάση «λίγο πολύ στις σκοτεινές στιγμές πρέπει να αναζητάμε το φως»
«Πολύς κόσμος περνά δύσκολα. Μπορεί εσύ να μην έχεις να στείλεις τα παιδιά σου φροντιστήριο. Μπορεί εσύ να μην μπορείς να βρεις δουλειά. Στον καθένα το 'δύσκολα' είναι κάτι διαφορετικό, αλλά μέσα σε αυτό πρέπει να αναζητήσουμε το φως» σημείωσε ο Θανάσης.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Οι αθλητές είχαν εκλεκτή παρέα με στόχο να αποκτήσουν οικογένεια τα πανέμορφα σκυλάκια
Τελευταίο ματς για το 2024 - Οι παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή
Σε δαιμονιώδη φόρμα η ομάδα του Σιμεόνε - Πέτυχε τη 12η συνεχόμενη νίκη της
Eπικράτησε της Λαμίας με το πενιχρό 1-0
Η φάση που ξεχώρισε στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Super League και η βαθμολογία
Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν τον πρώτο γύρο με 11 νίκες
Ποια άλλα ονόματα βρίσκονται μαζί του στη λίστα
Έμαθε την αντίπαλό του στα play-off και το «εμπόδιο» που θα πρέπει να ξεπεράσει
O προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης μίλησε την παραμονή του αυριανού αγώνα με τη Μπαρτσελόνα
Αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού για το καλύτερο τέρμα της τελευταίας αγωνιστικής του Conference League
Μετά το κάταγμα περόνης που υπέστη
Η κλήρωση για τους «16» θα διεξαχθεί στις 21 Φεβρουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.