- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το post της ημέρας: Αχιλλέας Γραβάνης
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ο Αχιλλέας Γραβάνης γράφει με βάση τη διεθνή εμπειρία για τη σχέση των Διδακτορικών με την επιχειρηματικότητα, με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Πατέλη
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ
- Η σύγχρονη οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γνώση, η πιο δε ανταγωνιστική στην state-of-the-art γνώση της έρευνας και της καινοτομίας (disruptive innovation).
- Οι ακαδημαϊκοί, οι ερευνητές στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κάκιστοι επιχειρηματίες.
- Οι σύγχρονοι καινοτόμοι επιχειρηματίες επιδιώκουν να έχουν στη δούλεψή τους και εργαζόμενους με ερευνητικές και καινοτόμες δεξιότητες, άτομα που έχουν περάσει από την έρευνα, άτομα με Μάστερ και Διδακτορικά, ει δυνατόν από τα καλύτερα εργαστήρια και πανεπιστήμια που στελεχώνουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Οι κορυφαίες καινοτόμες επιχειρήσεις (Microsoft, Apple, Google, Facebook, Pfizer, J&J, Biogen, Amgen, Genentech μερικές μόνο από αυτές) δεν νοούνται δίχως τους υπαλλήλους τους με Διδακτορικά. Είναι γεμάτες από αυτούς σε όλη την ιεραρχία τους. Επίσης, μικρές καινοτόμες εταιρείες έχουν η ιδρύονται και από Διδάκτορες. Τα παραδείγματα διεθνώς δεκάδες χιλιάδες.
- Η Ελλάδα, αν θέλει να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, πρέπει επιτέλους να εκμεταλλευτεί το πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο της, πρέπει να πείσει τους επιχειρηματίες να έχουν στις επιχειρήσεις τους και νέα άτομα με Διδακτορικά και Μάστερ. Οι επιτυχημένοι με διεθνή παρουσία αυτό ακριβώς κάνουν.
- Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα είναι χώρος δραστηριοποίησης όλων των ταλέντων: των καινοτόμων ευφυών ανθρώπων δίχως η με πτυχίο, αυτών που εκπαιδεύονται μέσα στην αγορά και την γνωρίζουν και αυτών μέσα στα εργαστήρια που αναζητούν την γνώση για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
- Η απόκτηση Διδακτορικού προσελκύει τα πιο ανήσυχα και φιλόδοξα μυαλά, τις περισσότερες φορές τα πιο εργατικά, αυτά που ξενυχτούν μέσα στα εργαστήρια με πενιχρές αποδοχές, αυτά που στην ουσία είναι η κινητήρια δύναμη τους.
- Οι υποψήφιοι Διδάκτορες χρειάζονται και εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, όπως συμβαίνει στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο κατεξοχήν χώρος εργασίας των επιστημόνων ή μηχανικών με Διδακτορικό στις προηγμένες οικονομικά χώρες είναι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις. Αρκετοί εξ αυτών δημιουργούν τις δικές τους σε δεύτερη φάση.
- Το πρόβλημα ανάλογων συζητήσεων στην χώρα μας είναι ότι γίνονται ως αφοριστικό εκκρεμές από την μια δηλαδή άκρη κατευθείαν στην άλλη, δίχως ενδιάμεσες στάσεις, όπως σε όλο τον προηγμένο κόσμο. Δείχνει τον απίστευτο επαρχιωτισμό μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντάσσεται στη δύναμη της 332 μοίρας «Γεράκι»
«Ήταν έτοιμος για το άλμα» είπε στον δικό του επικήδειο ο ομότιμος καθηγητής
Ο συνάδελφός της από το ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, της παρείχε τις πρώτες βοήθειες
O πρώην πρωθυπουργός, είχε αποποιηθεί και τον μισθό του καθηγητή
Η αποκάλυψη για την αυτοκτονία Πουλαντζά και οι δεσμοί φιλίας που ένωναν τους τρεις άνδρες
Ενταφιάστηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου o πρώην πρωθυπουργός
Το ύστατο «χαίρε» στον Κώστα Σημίτη απηύθυναν σήμερα η οικογένειά του, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών και απλοί πολίτες.
Το συγκινητικό μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού
«Δημιούργησε την αναγκαία αύρα για τον εκσυγχρονισμό»
Ο επικήδειος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
«Αταλάντευτη η πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας», εξήρε ο πρωθυπουργός.
«Με λόγο μετριοπαθή και ήθος δημοκρατικό»
Αρχίζει το επιδοτούμενο πρόγραμμα - Δημιουργούνται επιπλέον θέσεις για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών
Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό, που κηδεύεται σήμερα δημοσία δαπάνη
Μέσα από τα μάτια της Λίλιαν Μήτρου, μια από τις πιο στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου
Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη των προσφορών
Το αίτημα της οικογένειάς του
Ήταν το πάθος του να κάνει το όραμά του πραγματικότητα
Γνωρίζοντας από κοντά τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον διανοητή
Η επιστολή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.