Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Το φονικό κελάηδισμα», Μο Χάιντερ, εκδ. Διόπτρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99856-199565.jpg

Υπάρχουν μερικά ξεχωριστά βιβλία που φέρουν βαριά τη σφραγίδα του συγγραφέα τους. Η Μο Χάιντερ έχει γράψει μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του αστυνομικού είδους. Το πρώτο της, το Φονικό κελάηδισμα, χαρακτηρίστηκε σαν «πρώτης γραμμής θρίλερ που σοκάρει» από τον Guardian, ενώ το επόμενο, The Treatment, ψηφίστηκε από τους Times σαν «ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ» και μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο. Το 2012 κέρδισε το βαρυσήμαντο βραβείο Edgar Καλύτερου Μυθιστορήματος, ενώ ήταν υποψήφια για βραβεία Barry και CWA. Οι ιστορίες της Μο Χάιντερ είναι 100% αυθεντικές καθώς αντλεί υλικό από τη μακρά συνεργασία της σε ρόλο ερευνήτριας με διάφορα αστυνομικά τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και από τις προσωπικές της συναντήσεις με εγκληματίες και πόρνες. Η Μο Χάιντερ παράτησε το σχολείο στα δεκαπέντε της χρόνια και δούλεψε ως σερβιτόρα, υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, δασκάλα αγγλικών, ακόμα και ως υποδοχή σε κλαμπ του Τόκιο. Έχει μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία από το American University της Ουάσινγκτον, και μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το Bath Spa University. Ζει στη νοτιοδυτική Αγγλία και εργάζεται αποκλειστικά ως συγγραφέας.

image

Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι –νέος, φιλόδοξος, σκληρόπετσος– καλείται σε έναν από τους πιο φρικαλέους τόπους εγκλήματος που έχει αντικρίσει ποτέ. Πέντε νεαρές γυναίκες έχουν δολοφονηθεί κατά τρόπο τελετουργικό, προτού καταλήξουν σε ένα σκουπιδότοπο κοντά στον λονδρέζικο Θόλο της Χιλιετίας. Οι νεκροψίες αποκαλύπτουν την πρωτοφανή φρικιαστική υπογραφή του δράστη, που συνδέει τα θύματα μεταξύ τους. Σύντομα, ο Κάφερι συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται στα ίχνη του πιο επικίνδυνου κατά συρροή δολοφόνου, που μάλιστα κρύβει ένα τερατώδες, φρικτό μυστικό. Παλεύοντας με αντιπαλότητες μέσα στους κόλπους της αστυνομίας, και κυνηγημένος από την ανάμνηση μιας προσωπικής απώλειας στο μακρινό παρελθόν, ο Κάφερι χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο της εγκληματολογίας και της ιατροδικαστικής για να βρει το δολοφόνο. Ο Τζακ ξέρει ότι είναι ζήτημα χρόνου μέχρι το επόμενο χτύπημα του μανιακού – ενός πλάσματος που δεν παύει να ασχολείται με τα θύματά του ακόμη και όταν αυτά ξεψυχήσουν…

Πολύ καλογραμμένο βιβλίο, με συνοχή, χαρακτήρες που κινούνται με συνέπεια και ακολουθεί όσο χρειάζεται τους κανόνες του αστυνομικού. Η ιστορία ξεκινάει με σοκαριστικό τρόπο και σύντομα εξελίσσεται σε κάτι πολύπλοκο με αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Σε αυτό βοηθάνε και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, αλλά και όσα αφορούν την προσωπική ζωή του Caffery. Το άψογο βρετανικό στιλ, η ρεαλιστική απεικόνιση των ενδοαστυνομικών καταστάσεων και η χρησιμοποίηση ορολογίας και ιδιωματισμών, δημιουργούν έντονη ατμόσφαιρα που παρασέρνει και υποβάλλει τον αναγνώστη. Συμβουλή: όσο κι αν νομίζετε ότι ξέρετε τον δολοφόνο, ετοιμαστείτε για μια απίστευτη ανατροπή.

#VresXrono: 8 ώρες

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Επιμέλεια: Κυριάκος Αθανασιάδης

Λέξεις κλειδιά: ιατρική – κρυστάλλινα ποτήρια – Glenmorangie – ρατσισμός – serial killer - whodunit

Τι να διαβάσω μετά; Η σιωπή των αμνών, του Thomas Harris & Blue Monday, των Nicci French

Ανακαλύψτε τη συγγραφέα Mo Hayder.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.