Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει», John Verdon, εκδ. Διόπτρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
96635-193756.JPG

Πριν τη λογοτεχνική πρόταση αυτής της εβδομάδας, έχουμε μια έκτακτη είδηση: Δυστυχώς, έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

image

Τα πρώτα αστυνομικά μυθιστορήματα έκαναν την εμφάνισή τους στο δυτικό πολιτισμό στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρωτοπόρος θεωρείται ο Δανός Steen Steensen Blicher με το διήγημά του 1829 Præsten i Vejlbye, ενώ το πρώτο βιβλίο του είδους στα αγγλικά είναι το ογκώδες –και φλύαρο για τα σημερινά δεδομένα– The Moonstone, του Wilkie Collins (1869, είναι δωρεάν διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στο Project Gutenberg). Στα πρώτα δείγματα του είδους κατατάσσονται και τα έργα του Edgar Allan Poe, ενώ το είδος έγινε δημοφιλές με τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς που πρωτοδημοσιεύθηκαν το 1887 και παραμένουν στις προτιμήσεις του κοινού μέχρι σήμερα. Οι δεκαετίες του ‘20 και του ‘30 χαρακτηρίστηκαν η «Χρυσή Εποχή» του αστυνομικού μυθιστορήματος, με την Αγκάθα Κρίστι να οδηγεί την κούρσα. Τις επόμενες δεκαετίες υπήρχαν πολλά αξιόλογα δείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως τα κατασκοπευτικά του Τζον ΛεΚαρέ, αλλά το είδος έφερε –άδικα– το στίγμα της «παραλογοτεχνίας». Από τους ποιοτικούς, ελιτίστικους κύκλους θεωρούνταν ότι η αστυνομική λογοτεχνία ήταν υποδεέστερη επειδή έδινε αποκλειστικά βάρος στην πλοκή και όχι στα εκφραστικά μέσα ή την κοινωνική σκιαγράφηση.

Στις μέρες μας το αστυνομικό γνωρίζει νέα άνθιση, ειδικά μετά την έκρηξη του σκανδιναβικού υποείδους και με την ανάδειξη συγγραφέων που έχουν εντάξει στη γραφή τους κινηματογραφικά στοιχεία, χωρίς να υστερούν καθόλου σε λογοτεχνικότητα και ανάπτυξη χαρακτήρων. Ένας από αυτούς είναι και ο «ταχυδακτυλουργός του αστυνομικού», ο Αμερικάνος John Verdon.

Στο νέο best seller του πολυμεταφρασμένου μετρ, «Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει», ο παλαίμαχος επιθεωρητής Ντέιβ Γκάρνεϊ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη υπόθεση: καλείται να υποστηρίξει την ενδεχόμενη αθωότητα μιας γυναίκας που έχει ήδη καταδικαστεί για το φόνο του συζύγου της –προικισμένου πολιτικού και υποψήφιου κυβερνήτη– που έπεσε νεκρός την ώρα που εκφωνούσε τον επικήδειο της μητέρας του. Αναζητώντας νέα στοιχεία στην υπόθεση, ο Γκάρνεϊ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή αναμέτρηση με έναν διεφθαρμένο ανακριτή της αστυνομίας, έναν ανησυχητικά φιλικό μεγαλομαφιόζο, μια σαγηνευτική γυναίκα και με τον αλλόκοτο δολοφόνο με αλλόκοτο παρατσούκλι «Πίτερ Παν».

Σύμφωνα με το περιοδικό Booklist «Ο Verdon ξεκίνησε δυναμικά με το Σκέψου έναν Αριθμό και συνεχίζει να εντυπωσιάζει σε κάθε θρίλερ του. Δαιδαλώδεις γρίφοι, εκρηκτικό σασπένς, πολυεπίπεδοι χαρακτήρες». Δεν θα μπορούσαμε να το γράψουμε καλύτερα. Αυτή τη στιγμή ο Verdon συγκαταλέγεται στους 2-3 πιο δημοφιλείς συγγραφείς αστυνομικών στη χώρα μας και όχι τυχαία. Οι προκλήσεις που βάζει στον αναγνώστη για να βρει τον δολοφόνο είναι πάντα ακραία ευφυείς και οι περιγραφές του κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο απαιτητικού αναγνώστη.

#VresXrono: 10 ώρες

Λέξεις κλειδιά: ντετέκτιβ – γρίφοι – θρίλερ – Νέα Υόρκη – ανατρεπτικό τέλος - whodunit

Τι να διαβάσω μετά; Το μίσος, του Βαγγέλη Γιαννίση (γιατί και ο ίδιος ο συγγραφέας είναι φαν του John Verdon)

Η σελίδα του συγγραφέα στο facebook.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.