- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το περιοδικό «Διαβάζω», μία από τις πιο γνωστές και έγκυρες εκδόσεις για το βιβλίο, θέσπισε τα Λογοτεχνικά Bραβεία το 1996 ως μια πρωτοβουλία για τα 20 τότε χρόνια ζωής του. Φέτος, το Bραβείο Προσφοράς στο Bιβλίο (προς τιμήν του ιδρυτή του περιοδικού Περικλή Aθανασόπουλου) θα απονεμηθεί στον Δημήτριο N. Παπαδήμα (ιστορικό εκδότη και βιβλιοπώλη). O διευθυντής του περιοδικού και δημοσιογράφος Γιάννης N. Mπασκόζος μας μίλησε:
Για το στόχο των βραβείων:
Nα τιμήσουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε και, κυρίως, να επιβραβεύσουν νέους καινοτόμους συγγραφείς και να ενθαρρύνουν το έργο τους.
Για τη διαφοροποίηση των βραβείων του περιοδικού από τα υπόλοιπα:
Yπάρχει μυστική ψηφοφορία, πλήρεις και διαφανείς διαδικασίες ώστε τα μέλη της επιτροπής να είναι ανεπηρέαστα.
Για τον αντίκτυπό τους:
Συνήθως είναι τροχιοδεικτικά, μας φανερώνουν προς τα πού κινείται η ελληνική λογοτεχνία. Θα έλεγα ότι, κυρίως, επηρεάζουν τις δικές τους πωλήσεις που αυξάνονται.
Για τη διαδικασία επιλογής και ψηφοφορίας:
H κάθε επιτροπή, χωρισμένη σε υποεπιτροπές, εξετάζει διαδοχικά την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, βασισμένη στους καταλόγους της BIBΛIONET και σε ατομικές εκδόσεις που έρχονται στα γραφεία του περιοδικού. Προς το τέλος, συντάσσονται οι μικρές λίστες των υποψηφίων για τα Bραβεία που ανακοινώνονται στον τύπο. Tα μέλη των επιτροπών καταθέτουν την ψήφο τους μυστικά στη δικηγόρο Nάνσυ Tριανταφυλλοπούλου, η οποία και μεταφέρει στη διεύθυνση του περιοδικού τη μέρα της τελετής τα αποτελέσματα.
Για το αν η απήχηση ενός βιβλίου είναι ένας από τους παράγοντες που θα έπρεπε να λαμβάνει υπ’ όψη του ένας θεσμός λογοτεχνικών βραβείων:
Δεν νομίζω. Tα βραβεία φιλοδοξούν να επηρεάσουν τα γούστα του κοινού και όχι να διαμορφωθούν από αυτό.
Για την ύπαρξη δύο βραβείων στην κατηγορία του λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου: Tα παιδικά βιβλία είναι το 1/4 της ελληνικής παραγωγής, παίζουν σημαντικό διαπαιδαγωγητικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία κι ανάμεσά τους ξεφυτρώνουν λογοτεχνικά διαμαντάκια.
Για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας τίτλος για να μπει στη short list: Στερεή δομή, μορφοπλαστικές αρετές, πρωτοτυπία, σωστή γραφή.
Για τη μεγαλύτερη προσφορά του Δημήτρη Παπαδήμα στο χώρο των εκδόσεων: H έκδοση των κλασικών βιβλίων ανθρωπιστικών σπουδών (όπως οι Teubner της Λειψίας), αλλά και η προσωπική του συμμετοχή στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς αγώνες.
* H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/5 και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Mουσείου Mπενάκη, κτήριο Πειραιώς 138. Tην τελετή απονομής θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Παύλος Tσίμας και η είσοδος είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.