Βιβλιο

Αφιέρωμα βιβλίο

70 καλά βιβλία με λίγα λόγια

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 522
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94236-211538.jpg

Αστυνομικά 

imageΕκείνη τη νύχτα

Stevens Chevy, μτφ. Ουρανία Τουτουντζή, εκδ. Διόπτρα

Η δεκαοχτάχρονη Τόνι και ο φίλος της, ο Ράιαν, καταδικάστηκαν άδικα για το φόνο της μικρότερης αδελφής της. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, η Τόνι επιστρέφει στον τόπο της, έτοιμη να συνεχίσει τη ζωή της και να αφήσει πίσω το παρελθόν. Θα διαπιστώσει πολύ σύντομα όμως ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για την προκατάληψη και πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτικά εγκλήματα.


imageΤο κορίτσι του τρένου

Πόλα Χόκινς, μτφ. Αναστάσιος Αργυρίου, εκδ. Ψυχογιός

Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, που πούλησε 1.000.000 αντίτυπα σε 2 μήνες και γυρίζεται ταινία από την Dreamworks. Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει και αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…


imageΣιωπηλοί μάρτυρες

Ann Cleeves, μτφ. Μαρία Πηγαδά, εκδ. Κλειδάριθμος

Μόλις αδειάσει το γεμάτο βαγόνι του μετρό, ένα μικρό κορίτσι παρατηρεί πως μια γυναίκα δεν κινείται… Κάποιος την έχει μαχαιρώσει μέχρι θανάτου. Ένας φόνος σε κοινή θέα – και κανείς δεν είδε τον δολοφόνο. Αναζητώντας απαντήσεις, η ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ επισκέπτεται το Μαρντλ, μια ήσυχη πόλη του Νορθάμπερλαντ. Από την αρχή καταλαβαίνει ότι οι ντόπιοι ξέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα λένε· παρότι έχουν επίγνωση ότι ανάμεσά τους κυκλοφορεί ένας δολοφόνος.


imageΈγκλημα στο Πέρα

Αχμέτ Ουμίτ, μτφ. Θάνος Ζαράγκαλης, εκδ. Πατάκη

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το πτώµα ενός ωραίου νέου άντρα εντοπίζεται στα πίσω σοκάκια µιας γωνιάς του Πέρα, στην καρδιά της Πόλης, κάποτε η πιο περιζήτητη γειτονιά της. Το αίµα του βάφει κόκκινο το φρέσκο χιόνι. Μια φοβερή αλήθεια που τη φέρνουν στην επιφάνεια σκοτεινά µυστικά.


imageΗ εξωφρενική ομολογία του Ραφαήλ Ιγνάτιου Φίνιξ

Πολ Σάσμαν, μτφ. Κώστα Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός

Μια εντελώς ανορθόδοξη περιγραφή του εικοστού αιώνα – ή μάλλον η εξωφρενική,κάπως αναξιόπιστη, αλλά σίγουρα μοναδική εκδοχή του από έναν πολύ ιδιαίτεροάνθρωπο. Ο Ραφαήλ Ιγνάτιος Φίνιξ είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του κι έτσι αποφασίζει να καταγράψει τα επεισόδια της ζωής του πάνω στουςτοίχους του εγκαταλειμμένου πύργου όπου διαμένει...


imageΗ αφοσίωση του Υπόπτου Χ

Keigo Higashino, μτφ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος

Όταν η Γιασούκο σκοτώνει τον πρώην άντρα της προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τη ζωή τής έφηβης κόρης της, ο αινιγματικός της γείτονας Ισιγκάμι, ένας ευφυής καθηγητής Μαθηματικών προσφέρεται να τη βοηθήσει να σκηνοθετήσει ένα ακλόνητο άλλοθι. Μόνο που δεν είχε υπολογίσει την εμπλοκή στην υπόθεση ενός παλιού του συμφοιτητή, του δρ. Γιουκάβα, ενός πανέξυπνου καθηγητή Φυσικής με το παρατσούκλι «Ντετέκτιβ Γαλιλαίος».


imageΤο μυστικό βιβλίο

Γκρέγκορι Σάμακ, μτφ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Ψυχογιός

Ο Ελιάς έχει βρει το Μεγάλο Βιβλίο της Ζωής, όπου ο Θεός καταγράφει τη μοίρα του κάθε ανθρώπου. Ο Ελιάς είναι συνεπαρμένος από τη δύναμη που έχει στα χέρια του. Χάρη στο μυστικό βιβλίο έχει μια ευκαιρία να σώσει τους αγαπημένους του και να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας για έναν ολόκληρο λαό. Μια ιστορία που μιλάει για τη φιλία και το θάρρος, για το μίσος και τη δειλία.


imageΜαπούτσε

Caryl Ferey, μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ, εκδ. Άγρα

Στο Μπουένος Άιρες εντοπίζεται το πτώμα μιας τραβεστί γυμνό, ευνουχισμένο, με τα γεννητικά όργανα στον πισινό – και μια νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται. Η υπόθεση αυτή θα φέρει κοντά δύο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους. Τη Ζανά, που ανήκει στη φυλή Μαπούτσε, των Ινδιάνων, που με το που τους έβλεπαν στην πάμπα τους σκότωναν, και τον Ρουμπέν, που αναζητά τα παιδιά των «εξαφανισθέντων» από τη δικτατορία…


imageΚλεμμένες ψυχές

Richard Montanari, μτφ. Σταύρος Νικολάου, εκδ. Bell

Ένα βράδυ, οι ντετέκτιβ Κέβιν Μπερν και Τζέσικα Μπαλζάνο βρίσκουν ένα δίχρονο κορίτσι να περιφέρεται μόνο του στους δρόμους της πόλης.

Το παιδί δεν μιλάει, αλλά μπορεί να κρατάει το κλειδί για την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών που συμβαίνουν γύρω από την περιοχή του

παλιού νοσοκομείου. Η έρευνα θα τους οδηγήσει πίσω στο Κολντ Ρίβερ και στα μυστικά υπόγεια περάσματα της Φιλαδέλφειας. Εκεί, όπου έχουν θαφτεί φρικτά μυστικά και ανείπωτοι εφιάλτες…


imageΠικρά πάθη

Λέενα Λεχτολάινεν, εκδ. Λιβάνη

Ο Γιούκα Πέλτονεν, που φιλοξενεί εφτά μέλη μιας φοιτητικής χορωδίας στο εξοχικό των γονιών του, βρίσκεται νεκρός στην παραλία. Όλα δείχνουν φόνο και η νεαρή υπαστυνόμος Μάρια Κάλιο ρίχνεται στην υπόθεση. Όμως κάποια από τα μυστικά του θύματος αλλά και των υπόπτων που θα ανακαλύψει στην πορεία έχουν σχέση και με την ίδια. Μια μαεστρικά δομημένη αστυνομική ιστορία από μια μετρ του είδους.


imageΠροάγγελμα θανάτου

Σουζάνα Τζόουνς, μτφ. Αλεξάνδρα Κονταξάκη, εκδ. Αλεξάνδρεια

Σε ένα ερωτικό τρίγωνο ο άνδρας είναι Ιάπωνας και οι γυναίκες Αγγλίδες. Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα ξεβράζεται στον κόλπο του Τόκιο και η μία γυναίκα θεωρείται δολοφονημένη. Ο άνδρας εξαφανίζεται. Απομένει η δεύτερη γυναίκα, η οποία ανακρίνεται και ξετυλίγει μια ιστορία γεμάτη επικίνδυνα μυστικά, όπου η ίδια παίζει τον πιο διφορούμενο ρόλο.


imageΕνοχή

Γιούσι Άντλερ-Όλσεν, εκδ. Λιβάνη

Χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα όπου δύο υποθέσεις που αρχικά δεν μοιάζουν να έχουν σχέση, αρχίζουν να αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά σε μια περίοδο 20 χρόνων. Η εξαφάνιση πριν από πολλά χρόνια μιας ιδιοκτήτριας πρακτορείου συνοδών φαίνεται πως είναι ο κρίκος μιας αλυσίδας στην οποία έχει «πιαστεί» και μια άλλη γυναίκα που, ξεχνώντας τα τραύματα της νεανικής ηλικίας, δεν θέλει να ξαναγίνει θύμα.


imageΤο πιο σκοτεινό δωμάτιο

Johan Theorin, μτφ. Λύο Καλοβυρνάς, εκδ. Μεταίχμιο

Μια οικογένεια μετακομίζει σε ένα νησί όμως τα όνειρά τους θα καταρρεύσουν όταν η μητέρα πνίγεται. Ένας παλιός θρύλος λέει ότι κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα οι νεκροί επιστρέφουν στο νησί. Στο παλιό σπίτι ακούγονται ψίθυροι, η κόρη της οικογένειας σε κάποιον φωνάζει κάθε νύχτα, ο πατέρας προσπαθεί να μη χάσει το μυαλό του μέσα στο σπίτι που μοιάζει να τον υποβάλει και μια αίσθηση απειλής μεγαλώνει από σελίδα σε σελίδα.


imageΨίθυροι στις φλόγες

Ευαγγελία Ευσταθίου, εκδ. Λιβάνη

Μια ανείπωτη τραγωδία, ο φρικτός θάνατος μιας γυναίκας που το μόνο της λάθος ήταν ότι ερωτεύθηκε το λάθος άνθρωπο και η κόρη της, η Σεμέλη, που θα επιστρέψει 21 χρόνια μετά για να πάρει την εκδίκησή της. Όμως στη ζωή πολλές φορές οι σύμμαχοι αποδεικνύονται εχθροί και το ανάποδο. Τότε που οι μάσκες πέφτουν.


imageΑκούσιος μάρτυρας

Τζιανρίκο Καροφίλιο,μτφ. Αντόνιο Σολάρο, εκδ. Αλεξάνδρεια

Ένα παιδί 9 χρόνων βρίσκεται νεκρό στον πάτο ενός πηγαδιού και με συνοπτικές διαδικασίες θα κατηγορηθεί ένας Σενεγαλέζος πλανόδιος πωλητής. Την υπόθεσή του θα αναλάβει ένας μεσήλικας δικηγόρος που, στη μάχη να σώσει το μετανάστη, θα βρει νέο νόημα στη ζωή του. Ένορκοι, δικαστές, στοιχεία, υποθέσεις και ανατροπές θα γίνουν ένα κουβάρι εν αναμονή μιας λυτρωτικής δικαιοσύνης.


και άλλα βιβλία...

imageΚ.Π. Καβάφη

Το Λεξικό Παραθεμάτων, εκδ. Ίκαρος

Το Λεξικό Καβάφη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της καβαφικής ποίησης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αφήγημα λέξεων και παραθέσεων, ένα υπομονετικό ταξίδι στη γλώσσα και στις διαλέκτους των Eλλήνων κατά το οποίο αλιεύονται λέξεις και χρήσεις λέξεων. (φιλ. επιμέλεια: Μιχάλης Πιερής)


imageΞυπνήστε το γίγαντα μέσα σας

Anthony Robbins, μτφ. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Διόπτρα

Με πάνω από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως θεωρείται το κορυφαίο βιβλίο στον τομέα της ψυχολογίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Όπως είπε γι’ αυτόν η Oprah Winfrey: «O Άντονι Ρόμπινς έχει υπεράνθρωπη δύναμη. Με έβαλε να κάνω κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα – να περπατήσω στη φωτιά».


imageH τέχνη της ρουτίνας

Mason Currey, εκδ. Key Books

Ο Βολτέρος περνούσε 20 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Η Γερτρούδη Στάιν με το ζόρι 30 λεπτά, ενώ ο Κάφκα έγραφε πάντα μετά τις 10.30 το βράδυ... «Πώς δημιουργούν τα σπουδαία μυαλά: το παιχνίδι της έμπνευσης, οι εμμονές και οι καθημερινές συνήθειες» ή τα καθημερινά τελετουργικά της ζωής των πιο σπουδαίων προσωπικοτήτων της διανόησης των τελευταίων 400 ετών.


imageΟι νόμοι των συνόρων

Χαβιέρ Θέρκας, μτφ. Γεωργία Ζακοπούλου, εκδ. Πατάκη

Μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη και τους δύσκολους έρωτες, την εξαπάτηση και τη βία, την αφοσίωση και την προδοσία, για τα άλυτα αινίγµατα και την αναπάντεχη εκδίκηση. Ένα μυθιστόρημα για την παθιασµένη αναζήτηση των ορίων της ελευθερίας µας, των ανεξιχνίαστων κινήτρων των πράξεών µας και της άπιαστης φύσης της αλήθειας.


imageΗ τραγωδία των κοινών: Πολιτική φαυλότητα, απαξίωση θεσμών και χρεοκοπία

Χαρίδημος Κ. Τσούκας, εκδ. Ίκαρος

Κείμενα από την πολιτική αρθρογραφία του ακαδημαϊκού καθηγητή σε εφημερίδες (2007-2014), πλαισιωμένα από μια εκτεταμένη εισαγωγή. Ένα χρονολόγιο ουσιαστικά του κατήφορου προς τη χρεοκοπία με άρθρα που θα δώσουν την ευκαιρία της αναδρομής και του αναστοχασμού.


imageΔώσε μου λίγη ζωή

Paolo di Paolo, μτφ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Ίκαρος

Υποψήφιος για τα βραβεία Strega και Campiello, περιγράφει την Ιταλία της δεκαετίας του ’20 και παράλληλα αποτίει φόρο τιμής στον Τορινέζο αγωνιστή, δημοσιογράφο, πολιτικό και διανοούμενο Πιέρο Γκομπέτι. Ένα μυθιστόρημα για τη δύσκολη μα αναπόφευκτη μετάβαση των νέων προς την ενηλικίωση.


imageΗ ιστορία της ζωής μου

εκδ. Key Books

Αυτό το καλαίσθητο λεύκωμα ξεχωρίζει χάρη στον πρωτότυπο και ευφάνταστο σχεδιασμό του. Είναι σχεδιασμένο ώστε να χωράει μια ζωή και να αντέχει για πολλές. Μπορείς να σημειώσεις πρόχειρα μια σκέψη, να γράψεις περισσότερα

λόγια σε μια απάντηση, να ζωγραφίσεις κάτι ή να βάλεις φωτογραφίες.


imageΟι διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη

Αλίξ Λεμέλ, μτφ. Γιώργος Καλαμαντής, εκδ. Πατάκη

Το 1924 η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη γράφει ένα επιστημονικό ιατρικό άρθρο για τις ανατομικές αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη θεωρία του Φρόιντ. Με τον τρόπο μιας αστυνομικής έρευνας, ψυχαναλυτικής και λογοτεχνικής, η συγγραφέας αφηγείται την ταραχώδη σχέση της Μαρίας Βοναπάρτη και του Φρόιντ, από την πρώτη τους συνάντηση ως το θάνατο του πατέρα της ψυχανάλυσης.


imageΣσσσ! H Δύναμη των Εσωστρεφών - Σ' έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει

Susan Cain, εκδ. Key Books

Το βιβλίο απενοχοποιεί τους ήσυχους και εγκεφαλικούς ανθρώπους που δεν πληρούν το «Ιδανικό της Εξωστρέφειας». Επίσης, προσφέρει συμβουλές που κάνουν πιο ουσιαστική την επικοινωνία μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών στις προσωπικές σχέσεις, στο χώρο εργασίας και στην οικογένεια. Πώς θα ευτυχήσεις με έναν εξωστρεφή σύντροφο; Πώς θα στηρίξεις το εσωστρεφές παιδί σου; Πώς θα αντιμετωπίσεις τον επιθετικό εργοδότη σου;


imageΌμορφο κάθαρμα

Christina Lauren, μτφ. Μυρτώ Σαρρή, εκδ. Κεστός

Η Χλόη Μιλς είναι νέα, πανέξυπνη, εργατική και έχει μόνο ένα πρόβλημα: τον Μπένετ Ράιαν, το αφεντικό της. Είναι απαιτητικός, απότομος, αναίσθητος και, δυστυχώς γι’ αυτή, πραγματικά ακαταμάχητος. Με δυο λόγια… ένα όμορφο κάθαρμα. Καθώς το αμοιβαίο πάθος κορυφώνεται και πλέον αγγίζει επικίνδυνα όρια, οι δύο τους πρέπει να αποφασίσουν τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν προκειμένου να κερδίσουν τον έρωτα. Πάνω από 2 εκατ. αναγνώστες υπολογίζεται πως έχουν διαβάσει το βιβλίο του συγγραφικού δίδυμου Κριστίνα και Λόρεν.


imageΌμορφη σκύλα

Christina Lauren,μτφ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Κεστός

Η καυτή συνέχεια της ιστορίας του «Όμορφου καθάρματος». Η Χλόη Μιλς και ο Μπένετ Ράιαν, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου «Όμορφο κάθαρμα», συνεχίζουν την άγρια, παθιασμένη σχέση τους έρωτα και μίσους – και την προχωρούν στο επόμενο επίπεδο.


imageΗ τέχνη της αγάπης

Erich Fromm, μτφ. Ουρανία Τουτουντζή, εκδ. Διόπτρα

Στο κλασικό αυτό βιβλίο, 50 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσες μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.


imageΓράμμα από την Αλάσκα

Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη

Η Γουέντι είναι τραγουδίστρια κάντρι και ο Τζέραρντ άνεργος που προσπαθεί να ξοδεύει πέντε δολάρια την ηµέρα. Αγαπιούνται αλλά ευτυχισµένοι δεν είναι. Η Γουέντι φεύγει για περιοδεία, γράφει γράµµατα στον Τζέραρντ. Αυτός δεν απαντάει κι εκείνη απελπίζεται. Στην Αλάσκα όμως όλα µπορούν να συµβούν... Μια ρομαντική και κάπως αστεία ιστορία αγάπης σ’ ένα βόρειο κλίµα.


imageΗ σοφία του ηγέτη

Robin Sharma, μτφ. Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδ. Διόπτρα

Oκτώ πρακτικά μαθήματα, τα οποία ηγέτες, διευθυντές και επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν αμέσως για να ενισχύσουν το ηθικό και την αφοσίωση των υπαλλήλων τους, να εκτινάξουν την παραγωγικότητα στα ύψη και παράλληλα να δημιουργήσουν ουσιαστικές προσωπικές ζωές. Από τον γκουρού σε θέματα ηγεσίας και συγγραφέα του Best seller «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του».


imageΗ θυσία

Στέλλα Μαρή, εκδ. Κουίντα

«Διπλές» αναγνώσεις, οπτικοποίηση, απουσία σημείων στίξης, φαινομενικά «αυθαίρετη» χρήση κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων, ανίχνευση του στοιχείου του ρυθμού, παιχνίδισμα θεατρικότητας μέσω σωματικότητας και άλλες «εμμονές» / άλλοι ακόμη άξονες, που μπορούν να καταδειχθούν στη γλώσσα της «Θυσίας» – γλώσσα όχι επιτηδευμένη, όχι «δήθεν», αλλά που προέκυψε οργανικά μέσα από μια διαδρομή χρήσης της γλώσσας και των συμβόλων της, για να προταθεί ένα πέρασμα από την τεχνική στην τέχνη, από την κατασκευή στη ζωή. Μια ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί στις 27/5.


imageΔεν είμαι τέτοιο κορίτσι

Λίνα Ντάναμ, μτφ. Κάσσυ Μπουλούκου, εκδ. Ψυχογιός

H δημιουργός, παραγωγός και πρωταγωνίστρια της σειράς-φαινόμενο «Girls» υπογράφει μια ξεκαρδιστική, σοφή και επώδυνα ειλικρινή συλλογή προσωπικών ιστοριών, για όλες εκείνες τις εμπειρίες που βιώνει ένα κορίτσι βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο: τον έρωτα, τη μοναξιά, την απογοήτευση του να είσαι δέκα κιλά υπέρβαρη παρότι τρέφεσαι μόνο με υγιεινές τροφές…


imageΌταν υπάρχουν άνθρωποι

Γιώργος Πολυράκης, εκδ. Ψυχογιός

«Με πάντρεψαν πριν από οχτώ χρόνια… και μόλις τη νύχτα που πέρασε έζησα, για πρώτη φορά, τη θύελλα των συναισθημάτων που με συντάραξαν και με μεταμόρφωσαν σε αληθινή γυναίκα…». Αυτά γράφει στο ημερολόγιό της η Ισμήνη Κονταξή ένα χρόνο πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αργότερα,κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα σταθεί πολλές φορές αβέβαιη ανάμεσα στη νύχτα και στο φως και θα αναζητήσει απεγνωσμένα ένα λόγο για να ακουμπήσει…


imageΉρωας

Ρόντα Μπερν, εκδ. Λιβάνη

Στη Γη κατοικούν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Εφτά δισεκατομμύρια διαφορετικές ιστορίες, που κάθε μία έχει ένα λόγο ύπαρξης και ένα σκοπό να εκπληρώσει. Δώδεκα από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή ανθρώπους στον κόσμο μοιράζονται τις –φαινομενικά– ανέφικτες προσωπικές τους ιστορίες και μας δίνουν μια πυξίδα για να εκπληρώσουμε τη δική μας αποστολή.


imageΜια φιλία με αγκάθια

Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, εκδ. Σαββάλας

Μπήκε η άνοιξη και ο κήπος του γερο-Θωμά ανθίζει, όμως ένα γαϊδουράγκαθο θα φυτρώσει αναπάντεχα στις ρίζες μιας τριανταφυλλίτσας, προκαλώντας την οργή της μητέρας της και άλλων φυτών. Ο κήπος θα χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τους αντιπάλους να διαφωνούν για το αν η διαφορετική καταγωγή μπορεί να είναι εμπόδιο στη φιλία. Το πρωί της Πρωτομαγιάς το ταπεινό γαϊδουράγκαθο θα δώσει την απάντηση!


imageΊρβιν Γιάλομ - Για την ψυχοθεραπεία και την ανθρώπινη εμπειρία 

Ruthellen Josselson, μτφ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδ. Άγρα

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ψυχιάτρους, καταπιάνεται με προβλήματα όπως η αναζήτηση νοήματος στη ζωή και η συνάντηση με το θάνατο. Και γράφοντας σε ένα λογοτεχνικό ύφος που οι κριτικοί το συγκρίνουν με του Φρόιντ, περιγράφει τι πραγματικά γίνεται στο πλησίασμα δύο ανθρώπων που συντελείται στην ψυχοθεραπεία.


imageΖήσε τη ζωή σου με τόλμη

Brene Brown, μτφ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκδ. Μεταίχμιο

Τι είναι αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε να αφήσουμε εκτεθειμένη την ευαίσθητη πλευρά μας; Τι τίμημα πληρώνουμε όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και εγκαταλείπουμε τον αγώνα; Ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα, καταλήγοντας ότι το να είναι κανείς ευάλωτος δεν είναι αδυναμία.


imageΑθήνα - Η αλήθεια: Αναζητώντας τον Μάνο Χατζηδάκι λίγο πριν σκάσει η φούσκα

Ντέιβιντ Κέιν, μτφ. Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, εκδ. Σαββάλας

Αρχές του 2010, τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο μιλούν για την επερχόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ο συγγραφέας, θαυμαστής του Μάνου Χατζιδάκι, επισκέπτεται στην Αθήνα, συνομιλεί με κατοίκους της, εξερευνά τα αξιοθέατά της, μελετά σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας και αποκαλύπτει μια Αθήνα άγνωστη ακόμα και σε πολλούς από όσους τη ζουν από κοντά για χρόνια. Μια τολμηρή, διεισδυτική ματιά σε μια πόλη σαγηνευτική και μαζί εξουθενωτική, που ξαφνιάζει, γοητεύει και προβληματίζει.


imageΜια μέρα που έγινε νύχτα

Εύη Γεροκώστα, εικόνες Ανδρέας Κούρτης, εκδ. Χριστάκη

Μια παραμυθοϊστορία για ενήλικες που αφορά τη μοναξιά, το συναίσθημα που μπορεί να γίνει θηρίο και να εξημερωθεί μόνο με το μοίρασμα. Ένας κίτρινος λαστιχένιος δράκος στέκεται στο κατώφλι ενός παλιού σπιτιού και κάθε μέρα λέει ιστορίες για τη μοναξιά – και οι άλλοι δράκοι τον ακούν προσεκτικά. Όμως μια μέρα που έγινε νύχτα αποφάσισε να μην πει ακόμα μία ιστορία…


imageΗ επινόηση της μοναξιάς

Paul Auster, μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Το θέμα της απώλειας και της μνήμης μέσα από ένα συγκινητικό στοχασμό επάνω στην πατρότητα. «Χωρίζοντας» το βιβλίο σε δύο μέρη, ο Auster μας αποκαλύπτει τα συναισθήματά του μετά το θάνατο του πατέρα του αλλά και το δικό του πατρικό ρόλο, όπου συλλογίζεται το χωρισμό από το δικό του γιο. Θα κυκλοφορήσει στις 20/4.


imageΑμάντα, η πριγκίπισσα της Ανθοχώρας 

Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη, εικόνες Μαιρηλία Φωτιάδου, εκδ. Χριστάκη

Η πανέμορφη πριγκίπισσα της ανθοχώρας Αμάντα ζει μια ζωή παραμυθένια, όπου όλοι και όλα βρίσκονται στα πόδια της. Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζεται πλούσια δώρα ή μια αγκαλιά και πολλή αγάπη; Ένα παιδί είναι κι εκείνη που μεγαλώνει σύμφωνα με όσα της μαθαίνουν, μέχρι που μια μεταμόρφωση θα της αλλάξει τη ζωή.


imageΟ ονειροπόλος κύριος Τσβάιχ

Ανθολόγηση-μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Μεταίχμιο

Εννέα διηγήματα και νουβέλες ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς όλων εποχών, κάποια που μεταφράζονται για πρώτη φορά, γραμμένα την περίοδο 1900-1940. Μια αντιπροσωπευτική και απολαυστική εικόνα του έργου του Τσβάιχ είτε γνωρίζει κανείς το έργο του είτε όχι.


imageΤρία χρυσά παραμύθια

Όσκαρ Ουάιλντ, εικόνες Δήμητρα Ψυχογυιού, εκδ. Άγκυρα 

Ο «Εγωιστής γίγαντας», ο «Ευτυχισμένος πρίγκιπας» και το «Αηδόνι και το τριαντάφυλλο» είναι τα τρία παραμύθια της συλλογής, που περιέχει και δώρο CD.


imageΑπό την Ολυμπία... προς όλο τον κόσμο

Ιλεάνα Κλοκώνη, εκδ. Άγκυρα

Οι δύο κολλητοί φίλοι, η Νίκη και ο Άριστος, φτάνουν το πρωί νωρίς στο σχολείο και εκεί τους περιμένει μια έκπληξη: συναντούν για πρώτη φορά τον Ακάδημο, ο οποίος ξέρει τα πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Θα καταφέρουν να ταξιδέψουν όλοι μαζί στην Αρχαία Ελλάδα για να δουν από κοντά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία;


imageΟι τρεις καθρέφτες

Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση, εικόνες Μιχάλης Λουκιανός, εκδ. Άγκυρα

Ένα παραμύθι για την αισιοδοξία, με πρωταγωνιστή τον μικρό Τιμ που ένιωθε μόνος και λυπημένος. Το μόνο που του είχε μείνει από τον πατέρα του ήταν το μικρό σπιτάκι στον κήπο, όπου μέσα σε αυτό υπήρχαν τρεις καθρέφτες σκεπασμένοι με ένα λεπτό ύφασμα. Ο Τιμ σύντομα ανακάλυψε πως ο τρόπος που κοίταζε τον κάθε καθρέφτη είχε μεγάλη σημασία για τη ζωή του.


imageΕγώ ,ο απίθανος

Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, εκδ. Σαββάλας

Ένα βιβλίο που προσπαθεί να ενισχύσει την παιδική αυτοπεποίθηση και διαφορετικότητα. Όλα αυτά μέσα από την ιστορία ενός μικρού ποντικιού, του Πίπη, που ήθελε να γίνει νυχτερίδα για να μπορεί να πετάει αλλά τελικά άλλαξε γνώμη.


imageΗ τρίτη επανάσταση

Μάρεϊ Μπούκτσιν, μτφ. Μ.Σαρηγιάννης, εκδ. Αλεξάνδρεια

Στο τετράτομο έργο του ο κορυφαίος στοχαστής και ακτιβιστής του αναρχισμού και της κοινωνικής οικολογίας καταπιάνεται με την ιστορία των επαναστατικών κινημάτων στην Ευρώπη και την Αμερική τους νεότερους χρόνους.


imageΗ άκρα ταπείνωση

Ρέα Γαλανάκη, εκδ. Καστανιώτη (κυκλ. 20/4)

«… Έτσι πανέμορφη θα ήταν και στα νιάτα της η μάνα του, φτυστοί οι δυο τους, πέταξε ανάλαφρα ο νους της Κατερίνας στα πάρα πολύ παλιά. Ομορφόσογο, μόνο που μερικοί τους βγαίναν μοσκοκούζουλοι, τι το ψάχνει τώρα. Το τώρα είναι τι να κάνουν η μάνα του και η συγκάτοικός της. “ […] φεύγω χωρίς να σας περιμένω, μα με σακάτεψε η κακούργα Αθήνα. Εγώ μεγάλωσα με προσκεφάλι τα βουνά, γι’ αυτό και μπορώ να το σκάσω από το παλιοδιαμέρισμα χωρίς να χαθώ ολότελα, όπως χαθήκατε του λόγου σας, Γεια σας τώρα…» 


Best sellers Πατάκης

-Πενήντα αποχρώσεις του γκρι, EL James

-Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι, EL James

-Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία, Γιάνης Βαρουφάκης

-Πενήντα αποχρώσεις του γκρι - Απελευθέρωση, EL James

-Κίτρινος κόσμος, Αλμπέρτ

-Εσπινόσα

Best sellers Διόπτρα

-O Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει, John Verdon

-Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας, Antony Robbins

-Η Ανατολή, Victoria Hislop

-Μόνα, Dan T. Sehlberg

-Σμαράγδι στη βροχή, Άννα Γαλανού

Best sellers Άγκυρα

-Δώρο Παπλωματούς, Τζεφ Μπριμπό

-Το μπλοκάκι ενός UFO No 1, Γιώργος Κωνσταντινίδης - Σωτήρης Μητρούσης

-135 μύθοι του Αισώπου

-Urban Outlaws - Οι ανίκητοι πέντε Black Peter Jay

-39 στοιχεία, Η συνωμοσία της μέδουσας, Γκόρντον Κόρμαν

Βest sellers Αλεξάνδρεια

-Δεκεμβριανά 1944 - Η μάχη της Αθήνας, Μενέλαος Χαραλαμπίδης

-Η αδύνατη επανάσταση - Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου, Πολυμέρης Βόγλης

-Παράξενες ιστορίες του Μεσαίωνα, Ντάρεν Όλντριντζ

-Συνομιλίες με ένα δήμιο - Μια συνέντευξη 255 ημερών, Καζιμίερζ Μοτσάρσκι

-Η τριλογία - Το Γ΄ Ράιχ στον πόλεμο, Το Γ΄ Ράιχ στην εξουσία, Η έλευση του Γ΄ Ράιχ, Ρίτσαρντ Έβανς

Best sellers Μεταίχμιο

-O γιος, Jo Nesbo

-Άγγελος θανάτου, Camilla Lackberg

-Δέκα ζωές σε μία, Τατιάνα Αβέρωφ

-Τα παλιά ασήμια, Μαίρη Κόντζογλου

-Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι - Το βασικό εγχειρίδιο της Συναλλακτικής Ανάλυσης, Eric Berne

Best sellers Λιβάνη

-H καρδερίνα, Dona Tartt

-Μοιχεία, Paulo Coelho

-Αναζητώντας την Αλάσκα, John Green

-Ψίθυροι στις φλόγες, Ευαγγελία Ευσταθίου

-Ήρωας, Μπερν Ρόντα

Best sellers Άγρα

-Η χρησιμότητα του άχρηστου, Νuccio Ordine

-Η κρύπτη των καπουτσίνων, Joseph Roth

-Τελευταία νύχτα, Γιάννης Μαρής

-Τι πάθος ατελείωτο, Θωμάς Κοροβίνης

-Ίρβιν Γιάλομ - Για την ψυχοθεραπεία και την ανθρώπινη εμπειρία, Ruthellen Josselson

Best sellers Καστανιώτης

-Αιρετικοί, Λεονάρδο Παδούρα

-Η ύπουλος θωπεία, Λένα Διβάνη

-Τα άγρια περιστέρια, Νίκη Αναστασέα

-Η μελαμψή παρθένος, Λένος Χρηστίδης

-Αδελφή μου, αγάπη μου, Τζόις Κάρολ Οουτς

Βest sellers Κλειδάριθμος

-Η φιλοσοφία με απλά λόγια, Ομάδα συγγραφέων

-Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους, D. Carnegie

-Τα μεγαλύτερα λάθη της ιστορίας - Και οι άνθρωποι που τα διέπραξαν, Ian Whitelaw

-Η δίαιτα Ντουκάν, Dr Pierre Dukan

-O παράδεισος υπάρχει, το ταξίδι ενός νευροχειρούργου στη μετά θάνατον ζωή, Dr Eben Alexander

Best sellers Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Μάρτιος

-Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια, Αλκυόνη Παπαδάκη, Καλέντης

-Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευετεί;, Ματθαίος Γιωσαφάτ, Αρμός

-Ο γιος, Τζο Νέσμπο, Μεταίχμιο

-Δέκα ζωές σε μία, Τατιάνα Αβέρωφ, Μεταίχμιο

-Θιβετιανή ροδακινόπιτα, Τομ Ρόμπινς, Αίολος


Εκδηλώσεις

Ευριπίδης στην Κηφισιά

(Κηφισίας 310, 210 8075792)

24/4, 19.00

60 χρόνια πολιτισμού στην Ελλάδα: Μια συζήτηση

Θα μιλήσει ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

6/5, 19.00

Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια της Αλκυόνης Παπαδάκη (εκδ. Καλέντη)

Η συγγραφέας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο και θα συνομιλήσει με το κοινό.

13/5, 19.00

Πειθαρχία χωρίς τιμωρία της Τζούντι Άρναλ (εκδ. Μάρτης)

Σεμινάριο από την εταιρεία Gordon Hellas με πρακτικές συμβουλές, στρατηγικές, μεθόδους και νέα εργαλεία πειθαρχίας για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Ευριπίδης στη Στοά

(Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, 2106800644)

24/4, 19.00

Μυστική Οδύσσεια: Σεμινάριο με την Ιουλία Πιτσούλη (εκδ. Διόπτρα)

Τα μυστικά κλειδιά της απελευθέρωσης που είναι κρυμμένα στα λόγια του Ομήρου σε ένα σεμινάριο αυτογνωσίας.

30/4, 19.00

Αλλέγκρα του Μίμη Ανδρουλάκη (εκδ. Πατάκη)

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο και συνομιλεί με το κοινό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.