Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Πίσω απ’ τη Μαρκίζα», Μάκης Μάτσας

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπάρχει ένας άνθρωπος που αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επηρέασε όσο λίγοι την πορεία όχι μόνο του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και της χώρας γενικότερα. Ως λαός εκφραζόμαστε από την κουλτούρα μας και ένα μεγάλο μέρος αυτής είναι τα τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε και τα τραγούδια που επιλέγουμε καθημερινά για να συνθέσουν το soundtrack της ζωής μας. Σε μία από τις σπάνιες στιγμές αυτός ο άνθρωπος αποφάσισε να βγει μπροστά και να καταθέσει τη μαρτυρία του για το πώς έζησε (αλλά και πώς διαμόρφωσε προσωπικά)την ιστορία τουσύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

image

Όλα ξεκινούν λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο πατέρας του Μάκη Μάτσα διευθύνει την πρώτη δισκογραφική εταιρεία της Ελλάδας. Στα χρόνια της Κατοχής η οικογένεια του Μάκη Μάτσα γλιτώνει με περιπετειώδη τρόπο τις διώξεις των Γερμανών και μετά την απελευθέρωση προσπαθεί να χτίσει τα πάντα από την αρχή. Όμως οι οικονομικές δυσχέρειες αναγκάζουν τον πατέρα του να αποσυρθεί και ο Μάκης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης που βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης. Μετά από μια δεκαετία αβεβαιότητας και δυσκολιών, η νέα εταιρεία Minos καταφέρνει όχι μόνο να κοιτάξει στα μάτια το αντίπαλο δέος της Columbia, αλλά και να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη στην ελληνική μουσική σκηνή. Με αυτοπεποίθηση, πάθος και αυταπάρνηση, ο Μάκης Μάτσας ανακαλύπτει νέους δημιουργούς, αλλάζει τα δεδομένα στη δισκογραφική βιομηχανία και φέρνει στο προσκήνιο παραγκωνισμένα μουσικά ρεύματα. Από τον Τσιτσάνη στον Κιτσάκη και από τον Λοΐζο στον Χατζιδάκι, ο Μάκης Μάτσας σκιαγραφεί τις μεταπολεμικές δεκαετίες μιας χώρας, μέσα από τραγούδια που ακόμα και σήμερα προκαλούν αξεπέραστη συγκίνηση.

Το θέμα του βιβλίου έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και εμπλουτίζεται από το σπάνιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει. Πέρα από τις ιντριγκαδόρικες περιγραφές άγνωστων περιστατικών, η ώριμη γραφή του Μάκη Μάτσα καταφέρνει να αποδώσει έντονατην ατμόσφαιρα της εποχής και να ζωγραφίσει μια εντυπωσιακή τοιχογραφία συναισθημάτων και χαρακτήρων. Η απίστευτη πολύχρονη διαμάχη με τον Καζαντζίδη, η αναβίωση του ρεμπέτικου, η ανακάλυψη του Γιώργου Νταλάρα, τα κόλπα για να ξεγελαστεί η λογοκρισία της Χούντας. Καθώς οι σελίδες πλησιάζουν στην τελική αποφώνηση, το κείμενο γίνεται συγκινητικό κερδίζοντας απόλυτα τον αναγνώστη και στέλνοντάς τον στο youtube να συνεχίσει το ταξίδι στον χρόνο.

#VresXrono: 8 ώρες (και εγγυημένα ατελείωτες ώρες ακρόασης στο youtube)

Λέξεις κλειδιά: MINOSEMI – Columbia –Βαμβακάρης –45άρια – ρεμπέτικο – συμβόλαια – Μητροπάνος – Διονυσίου – Μαρινέλλα - Βοσκόπουλος

Τι να διαβάσω μετά; Ντόμπρα και σταράτα, του Γιάννη Παπαϊωάννου (εκδόσεις Κάκτος)

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.