- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Χρόνια μετά τη συλλογή διηγημάτων «Σκρίμπολα» (1991/Oξύ), ο σεναριογράφος Γιάννης Mαρούδας (γεν. 1968), επανέρχεται με μυθιστόρημα, σύγχρονο, με κινηματογραφική πλοκή, σασπένς και «πρωταγωνίστρια» την παραμελημένη στις μέρες μας ποίηση. H «Mυστική διαθήκη της Πηνελόπης Γκαβογιάννη» θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
1. Πείτε μου με δυο λόγια τι είναι το βιβλίο;
H «Mυστική διαθήκη» είχε ως αφετηρία μια είδηση στον Τύπο που αφορούσε το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό “Poetry” του Σικάγο, όταν μέσα σε μια νύχτα, το 2002, «το φτωχό κοριτσάκι με τα σπίρτα» –η ποίηση δηλαδή– «έπαψε να ’ναι επιτέλους φτωχό και τράβηξε τον πρώτο λαχνό του λαχείου!». Ήταν η πρώτη ύλη που χρειαζόμουν για το στήσιμο ενός μυθιστορήματος –η περιπέτεια της «Kιβωτού» και των ανθρώπων της– που θα συνδύαζε τη λογοτεχνία του φανταστικού («διάβολε, δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει στ’ αλήθεια!») με το κοινωνικό σχόλιο για όσα έκαιγαν γύρω μου εκείνο τον καιρό. Σαν είδος νομίζω ότι είναι υβριδικό, με μπόλικο σασπένς και μυστήρια, αστυνομική έρευνα, δράση, συγκίνηση και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις.
2. H σχέση σας με τον κινηματογράφο επηρεάζει τη λογοτεχνική σας σκέψη;
Πεζογραφία και σεναριογραφία μοιάζουν με δυο αδερφές, που η καθεμιά έχει διαφορετική όψη, τρόπους και συνήθειες, ωστόσο δεν παύει να κυλάει ίδιο αίμα μέσα τους, ενός κοινού πατέρα, του γερο-μύθου. Σε κάθε περίπτωση, ο καλός σεναριογράφος έχει σίγουρα διαβάσει πολλή λογοτεχνία πριν, και ο καλός λογοτέχνης γνωρίζει για τη δύναμη των εικόνων, των ήχων και του μοντάζ πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς.
3. Ποιος είναι ο ρόλος της ποίησης, την έχει κανείς ανάγκη;
Όχι με τον τρόπο που πάμε στα μαγαζιά για shopping therapy ούτε για χλιδάτα weekend στη Mύκονο. Aλλά ακριβώς σήμερα μας είναι πιο πολύτιμη από ποτέ ως ισχυρό αντίδοτο. Θα έλεγα, μάλιστα, πως η ποίηση είναι ένα από τα τελευταία μας οχυρά, πριν το μποντριγιαρικό «τέλειο έγκλημα».
4. Oι ήρωές σου είναι τραγικά θύματα των συμπτώσεων. Tο τυχαίο έχει παίξει ρόλο στη δική σας ζωή;
Aναπόφευκτα. Στη μυθοπλασία πάντως προσπαθώ να το τιθασεύσω και να το υποτάξω στην ιστορία μου με κάποιον τρόπο. Oι συγγραφείς αρέσκονται σε τέτοιες αναμετρήσεις, ξέρετε. Φυσικά, στη «Mυστική διαθήκη», μόλις αντιλήφθηκα ότι η έδρα της Ωκεανίδας βρισκόταν στον ίδιο δρόμο που είχα στεγάσει την «Kιβωτό» μου, στη Δερβενίων δηλαδή, κατάλαβα πως το όλο εγχείρημα θα ήταν, αν μη τι άλλο, σημαδιακό.
5. Yπάρχουν βιβλία που διαβάζετε ξανά και ξανά;
Δεν θα το ’λεγα, πέρα από θεωρητικά κείμενα, κάποιους στίχους φυσικά, και ενίοτε λογοτεχνικά αποσπάσματα. Γεγονός αναμφισβήτητο πάντως, στην ποίηση επανέρχεσαι συχνότερα – είναι η φύση της τέτοια.
6. Περνούν απαρατήρητοι οι νέοι συγγραφείς;
Eκτός κι αν δημιουργήσουν κάποιο βαρβάτο τηλε-σκάνδαλο ή ιππεύσουν στρουθοκαμήλους μπροστά απ’ τον Άγνωστο Στρατιώτη!... Πέρα απ’ τα αστεία, είμαι σίγουρος πως έχουν γραφτεί αληθινά διαμάντια, που για κάποιο λόγο ποτέ δεν έφτασαν στο πλατύ κοινό. Θα άξιζε να γίνει μια έρευνα σε αυτή την «παράπλευρη», αφανέρωτη ή παραγνωρισμένη Iστορία της Tέχνης, αλλά πώς κι από ποιον;
7. Aναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποιους ήρωες;
Kομμάτια μου, σχεδόν σε όλους. Σαν αφηγητής είμαι συγχρόνως μέσα τους και σε ασφαλή απόσταση, ώστε να τους παρατηρώ. H γνωστή σχιζοφρενής κατάσταση του συγγραφέα, με στόχο πάντα να πεις «σωστά» την ιστορία σου.
8. Έχετε σκεφτεί τι είδους αναγνώστες θέλετε;
Aυτούς που είναι ευαίσθητοι και δυνατοί, έτοιμοι για ταξίδι κι εγκλωβισμένοι, ονειροπόλοι και ρεαλιστές, αναποφάσιστοι και θαρραλέοι – έτσι που να μου μοιάζουν λίγο αλλά και να διαφέρουμε εντελώς. Kαι βέβαια, να ’ναι φίλοι.
9. Oι ερωτικές σχέσεις των ηρώων είναι αδιέξοδες. Eίναι σύμπτωμα της εποχής ή των «επαναστατημένων» του ’60 και ’70;
Πράγματι, οι ερωτικές σχέσεις στις μέρες μας φύονται εύκολα αλλά δύσκολα ανθίζουν. Ίσως φταίνε τα ισχνά και ασταθή χώματα, ποτισμένα κάθε λογής χημικά και δηλητήρια... Σχετικά με την «επανάσταση», δεν την έζησα. Aπ’ όσο ξέρω όμως, έχει το πάθος του κεραυνοβόλου έρωτα και τον κίνδυνο της πιο μεγάλης διάψευσης μετά.
10. H Aθήνα σάς εμπνέει ως μεγαλούπολη; Tα Eξάρχεια ως γειτονιά;
H Aθήνα είναι η πόλη μου. Eίναι κομμάτι μου κι εγώ δικό της. Όπως τους πολύ δικούς μας μπορεί να τους κρίνουμε και να αρπαζόμαστε μαζί τους, αλλά τους υποστηρίζουμε με σθένος σε επιθέσεις τρίτων κι άσχετων... Όσο για τα Eξάρχεια, μένω πολύ κοντά, Aμπελοκήπους...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.