Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης* μιλάει για τον Μάριο Βάργκας Λιόσα
Γιατί αναμφίβολα είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους λογοτέχνες
«Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Βάργκας Λιόσα ήρθε ουσιαστικά να διορθώσει μια αδικία ετών. Γιατί αναμφίβολα ο Β.Λ. είναι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους λογοτέχνες και όχι μόνο για τη λατινομαερικάνικη - ισπανόφωνη λογοτεχνία. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο σπίτι του στη Λίμα, στη Μαδρίτη. Είναι ένας πάρα πολύ γοητευτικός άνδρας –στις νεανικές του φωτογραφίες είναι σαν σταρ του Χόλιγουντ– με πολύ ωραίο παιδικό χαμόγελο, ιδιαίτερα σεμνός. Κάθε πρωί γράφει στο σπίτι του και κάθε απόγευμα συνεχίζει το γράψιμο σε έναν καφέ, γιατί του αρέσει να συγχρωτίζεται με κόσμο –δεν τον ενοχλεί αν τον διακόψουν. Στα βιβλία του πρωταγωνιστεί η Λατινική Αμερική, αλλά το βλέμμα του είναι κοσμοπολίτικο – έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές, είναι πολυταξιδεμένος, έζησε στο Παρίσι, ζει στη Μαδρίτη, μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Ο “συνδετικός κρίκος” στα βιβλία του είναι από τη μία η έλλειψη ενός προσδιορισμένου στιλ (δες τύπου μαγικός ρεαλισμός του Μαρκές), από την άλλη ακόμη και τα πιο ερωτικά βιβλία του έχουν πολιτική χροιά. Είναι ο πιο ρεαλιστής της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνικής παρέας. Το γεγονός ότι έχασε τις εκλογές, όταν έβαλε υποψηφιότητα το 1990 για πρόεδρος του Περού, σίγουρα του άφησε μια πικρία – μην ξεχνάμε πως το 1993 πήρε την ισπανική υπηκοότητα, γιατί η τότε περουβιάνικη κυβέρνηση ήθελε να του αφαιρέσει την υπηκοότητα. Αυτή, όμως, η πικρία δεν δείχνει να επηρέασε τη μετέπειτα δουλειά του. Από τα βιβλία του τα πιο αγαπημένα μου είναι τα “Μια ιστορία για τον Μάυτα” και “Η γιορτή του τράγου”. Το 2011 θα κυκλοφορήσει από τον Καστανιώτη το καινούργιο του βιβλίο “El sueno de celta”– την ίδια ημέρα με τις άλλες χώρες, σε μια παρουσίαση όπου μέσω video-wall ο Β.Λ. θα είναι παρών».
* Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης είναι Διευθυντής Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις Καστανιώτη
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του «Η πόλη και τα σκυλιά», «Μια ιστορία για τον Μάυτα», «Τα τετράδια του δον Ριγοβέρτο», «Η γιορτή του τράγου», «Το πράσινο σπίτι», «Ο παράδεισος στην άλλη γωνία», «Το παλιοκόριτσο - Η αυτοβιογραφία», «Το ψάρι στο νερό» και το δοκίμιο «Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα».
Με το που ανακοινώθηκε πως ο Μ.Β.Λ. θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές να το σχολιάσει. Αυτός απάντησε ξερά «Τώρα είμαστε ίσοι», γιατί οι δύο πρώην κολλητοί φίλοι έχουν να μιλήσουν 30 χρόνια, μετά την μπουνιά που έριξε ο Β.Λ. στον Γκ. Μ. Οι φήμες λένε πως παίχτηκε κάτι ερωτικό μεταξύ του Γκ. Μ. και της γυναίκας του Β.Λ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.