Βιβλιο

Μέιλ απ' τη Μελβούρνη

Όπου εντυπώσεις από τους πρώτους μεταναστευτικούς μήνες

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91913-185141.jpg

Στη Μεταξία Κλάδη

22 Ιανουαρίου 2015

Τάκη,

Ζω ακριβώς όπως ήθελα. Δίπλα στη θάλασσα, με το ποδήλατό μου, σε μια πόλη ευχάριστη, φτιαγμένη για να τη χαίρονται οι κάτοικοί της.

Δουλεύω τρεις μέρες τη βδομάδα σ΄ ένα community centre. Βιώνω πρωτόγνωρες καταστάσεις σεβασμού του ατόμου και της συνεισφοράς του. Το efficiency είναι ίσως χαμηλότερο αυτού που είχα συνηθίσει, ωστόσο η δουλειά γίνεται κι έτσι και ερχόμαστε στα ίσια, αφού έχουμε οικονομία στα ψυχοφάρμακα :-)

Αν κάποια στιγμή πεθυμήσω να επιστρέψω στα corporate αξιώματα, θα το δω. Μέχρι στιγμής απολαμβάνω τη ζωή, την πόλη, τη θάλασσα, το ποδήλατο.

Με δυσκολεύουν αρκετά πράγματα, φυσικά. Όπως και να το δεις, άφησα τα πάντα πίσω και φτιάχνω τα πάντα απ΄ την αρχή. Από την άλλη, αυτά τα πάντα που φτιάχνω εδώ είναι διαφορετικά απ΄ όσα άφησα πίσω κι αυτό έχει από μόνο του μεγάλο ενδιαφέρον για μένα.

Πέραν της πόλης, των υποδομών και των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, η διαφορά που αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη μέρα είναι οι άνθρωποι. Η αγγλοσαξονική ευγένεια, δοσμένη με τη χαλαρότητα του down under, που δεν παίρνει χαμπάρι και δεν νοιάζεται για το αν είσαι ευγενικής καταγωγής, φοράς παπούτσι χιλίων δολαρίων, είσαι ceo ή εργάτης. Στην αρχή μου χαμογελούσε ο κόσμος άνευ λόγου και ήθελα να κλάψω από συγκίνηση. Νόμιζα ότι κάποιος μού έκανε πλάκα, τύπου candid camera.

Το άλλο που προσέχει κανείς είναι οι άνθρωποι με παντός είδους disability παντού γύρω. Τους οποίους πώς ν΄ αντιμετωπίσω με φυσικότητα, όταν ποτέ μέχρι τώρα δεν συνυπήρξα μαζί τους στην Αθήνα, στην Ελλάδα γενικά; Πού να τους συναντήσω άλλωστε, όταν οι άνθρωποι με νοητικές αναπηρίες π.χ. είναι «ανύπαρκτοι» στην ελληνική κοινωνία. Σ΄ αυτό το κομμάτι νιώθω εντελώς βλάχα :-) Αυτού του τύπου τη διαφορετικότητα μόνο στη θεωρία την είχα συναντήσει- και στη θεωρία ήμουν πολύ άνετη και πολιτισμένη.

Αυτά με την «ανταπόκριση» που μού ζήτησες, φτάνει το τραμ μου στο τέλος της διαδρομής. Σ΄ αφήνω με πολλά φιλιά, Τάκη μου. Στείλε κάνα εγγόνι να το σπουδάσουμε, για να έχεις λόγο να έρθεις εδώ :-)

Μαρίνα

πλέον από τους αντίποδες


(Από το ανέκδοτο βιβλίο «Αυτά και οι μετακομίσεις»)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα
Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα

O Γκαμπόρ Ματέ απογειώνει την κριτική της δυτικής κοινωνικοποίησης ως κατεξοχήν παθογενούς, προσκομίζοντας πλήθος ευρήματα από τη βιβλιογραφία και την κλινική του εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.

Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς
Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς

Ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής γράφει για την εξέλιξη της ιατρικής μέσω της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να συμβιβαστεί με την κατανόηση της ταυτότητάς μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.