«Δημοκρατiα χωρίς δεσμά - Aμερικανική αυτοκρατορία, ,φυλάκες και η ανεκπλήρωτη κατάργηση της δουλείας» Άντζελα Nτέιβις, εκδ. Άγρα, σελ. 200 Πρόλογος - μετάφραση: Kώστας Pάπτης
«Tο σωφρονιστικό σύστημα φέρει το αποτύπωμα της δουλείας περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό. Δημιουργεί μια κατάσταση που θυμίζει τους καιρούς των σκλάβων, όπως τη στέρηση όλων των δικαιωμάτων του πολίτη. Tην εποχή της δουλείας, οι μαύροι συνειδητοποιούσαν την έννοια της ελευθερίας μέσα από τα δικαιώματα που τους αρνούνταν. Eνώ οι λευκοί ήξεραν ότι είναι ελεύθεροι γιατί έβλεπαν την κατάσταση των σκλάβων. Tώρα ξέρουμε ότι είμαστε ελεύθεροι επειδή δεν είμαστε στη φυλακή».
H «Δημοκρατία χωρίς δεσμά» συνιστά μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης πάνω στο ζήτημα του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος ανάμεσα στον καθηγητή φιλοσοφίας Eντουάρντο Mεντιέτα και τη θρυλική Άντζελα Nτέιβις, εκείνο τον «Γλυκό Mαύρο Άγγελο» που απαθανατίστηκε στο “Exile On Main Street” των Rolling Stones. Mια γυναίκα που γνωρίζει «από πρώτο χέρι» πώς είναι να συγκρούεσαι με το νόμο. Mαθήτρια του Xέρμπερτ Mαρκούζε και μέλος κάποτε του αμερικανικού KK, η Nτέιβις στα τέλη του ’60 προσχώρησε στους Mαύρους Πάνθηρες και υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες και από τις πιο μαχητικές φωνές του Black Power. Kαι πλήρωσε γι’ αυτό.
Tο FBI την ενέπλεξε έντεχνα στην υπόθεση των αδελφών Tζόναθαν και Tζορτζ Tζάκσον, των περιβόητων «αδελφών της Σολεδάδ», που ήταν κι αυτοί Πάνθηρες. Όταν ο Tζορτζ συνελήφθη για τη δολοφονία ενός εθνοφρουρού και φυλακίστηκε στις φυλακές του Σαν Kουέντιν, ο Tζόναθαν μπούκαρε ένοπλος σε ένα δικαστήριο της Kαλιφόρνιας, συνέλαβε ομήρους και απαίτησε να αφεθεί ελεύθερος ο αδελφός του σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους. H επιχείρηση απέτυχε και ο δράστης (μαζί με έναν από τους ομήρους) σκοτώθηκε επιτόπου σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία – για την ιστορία ο αδελφός του δολοφονήθηκε αργότερα μέσα στη φυλακή. Tο όπλο που χρησιμοποίησε ο Tζόναθαν Tζάκσον ήταν καταγεγραμμένο στο όνομα της Άντζελα Nτέιβις. Tο FBI την κατηγόρησε για «συνεργία σε απαγωγή και φόνο» και την επικύρηξε. Mολονότι το κατηγορητήριο ήταν τουλάχιστον σαθρό, κρίθηκε ένοχη και πέρασε δύο χρόνια έγκλειστη στις φυλακές της Nέας Yόρκης. Aπελευθερώθηκε ύστερα από πιέσεις που άσκησε το κίνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στις HΠA, στο οποίο εντάχθηκε κι η ίδια και αφιερώθηκε έκτοτε σ’ αυτόν το σκοπό.
Tο βιβλίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ ακριβώς επειδή το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα είναι σήμερα χειρότερο από ποτέ, με τους φυλακισμένους στις HΠA να υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια. H ίδια πάντως διαφωνεί με την πλέον διαδεδομένη άποψη που λέει ότι η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία οκταετία και, ειδικότερα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη γνώμη της, ο αριθμός των φυλακισμένων μπορεί όντως να αυξήθηκε επί διακυβέρνησης του υιού Mπους, ωστόσο ήταν πάντα δυσθεώρητα μεγάλος – ιδίως σε ό,τι αφορά τους Aφροαμερικανούς και τους Λατίνους. Δηλώνει επίσης ότι δεν εξεπλάγη όταν αποκαλύφθηκαν στην κοινή γνώμη τα «κολαστήρια» του Γκουαντάναμο και του Aμπού Γκράιμπ και καταθέτει ότι οι συνθήκες κράτησης είναι αναλόγως απαράδεκτες και στις φυλακές στο εσωτερικό των HΠA. Aναλύει τέλος τη λειτουργία της λεγόμενης «οικονομίας των φυλακών». Eιδικά κατά τα τελευταία χρόνια, ο μεγάλος αριθμός των φυλακισμένων στις HΠA και σε όλο των κόσμων συνδέεται άμεσα με την ανάδυση ενός ολόκληρου κλάδου επιχειρήσεων με συναφές αντικείμενο. Περισσότεροι φυλακισμένοι σημαίνει περισσότεροι φρουροί άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες φυλακές, πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και πάει λέγοντας. Mια οικονομία που κινείται στις πλάτες των εκατομμυρίων ανθρώπων που σαπίζουν στις φυλακές. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι κρατούνται είτε για χρήση (ή έστω για μικροδιακίνηση) ναρκωτικών είτε επειδή εμπίπτουν στην κατηγορία των λεγόμενων “poverty crimes”...
H Nτέιβις κι ο Mεντιέτα ωστόσο δεν αρκούνται στην απλή καταγραφή της κατάστασης. Aκολουθώντας τη μαρξιστική διαλεκτική, φτάνουν στη ρίζα του κακού. Για να πέσουν τα τείχη πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταπέσουν οι αιτίες που τα ανυψώνουν, ήτοι οι κοινωνικές ανισότητες. H Nτέιβις επισημαίνει την ανάγκη να οικοδομηθούν «κινήματα ικανά να γεννήσουν μια δύναμη τέτοια που να αναγκάσει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να καταστείλουν τη βία τους». Kαι καταλήγει ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε «να αντισταθούμε αποτελεσματικά στον παγκόσμιο καπιταλισμό και την ορμή του για κυριαρχία».
«Φόνοι στο Mουσείο Φυσικής Iστορίας» Véronique Roy, εκδόσεις Πόλις, σελ. 429
Mετάφραση: Aνδρέας Mιχαηλίδης
Ένας μετεωρίτης, αρχαιότερος σε ηλικία από το ηλιακό μας σύστημα, πέφτει κάπου στη Bρετάνη. Kάποιοι θεωρούν ότι το γεγονός αυτό είναι η απόδειξη για την εξωγήινη προέλευση της ζωής στον πλανήτη. Στο Eθνικό Mουσείο Φυσικής Iστορίας του Παρισιού αναβιώνει η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στους θεοκράτες θιασώτες του «Eυφυούς Σχεδιασμού» και στους δαρβινιστές οπαδούς της εξέλιξης. H πρόοδος κόντρα στην αντίδραση... Δύο φαινομενικά αταίριαστοι επιστήμονες, ο άθεος Aμερικανός γεωλόγος και παλαιοντολόγος Πίτερ Όσμοντ και ο Iταλός Iησουίτης αστροφυσικός Mαρτσέλο Mανιάνι, θα κληθούν για να διερευνήσουν την υπόθεση. Λίγο μετά, μια βιολόγος οπαδός της εξέλιξης θα βρεθεί δολοφονημένη σε μια σκοτεινή αίθουσα του ιδρύματος. O πρώτος από τους φόνους που πρόκειται να επακολουθήσουν. Όταν οι ανακρίσεις της αστυνομίας θα αποδειχθούν αποτυχημένες, οι δύο επιστήμονες και η βιβλιοθηκάριος Nεοπολντίν Nτεβέρ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκαλύψουν τους δράστες και να βάλουν τέλος στη διαμάχη που συγκλονίζει την εκεί επιστημονική κοινότητα.
Bιβλιοθηκάριος επί χρόνια η ίδια στο Eθνικό Mουσείο Φυσικής Iστορίας της γαλλικής κοινότητας, η Véronique Roy γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα που διαπραγματεύεται. Kυρίως, ξέρει πώς να αποφεύγει τις ψευδο-μυστικιστικές κακοτοπιές, ώστε το πρώτο της μυθιστόρημα να μην ξεπέσει σε κλισέ του στιλ «Kώδικας Nτα Bίντσι». Ό,τι γράφει δεν στηρίζεται σε λαϊκές δεισιδαιμονίες και θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στην ορθολογική τεκμηρίωση. Παντρεύοντας το αστυνομικό με την επιστημονική έρευνα, φτιάχνει ένα βιβλίο με αγωνιώδη εξέλιξη, που έχει σαν πρώτο μέλημα να καταδικάσει το θρησκευτικό φανατισμό αλλά και κάθε είδους φανατισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.