Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Μεγάλη εικόνα», Μανώλης Ανδριωτάκης

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα συνηθισμένα βιβλία είναι αυτά που δίνουν στον αναγνώστη όλες τις απαντήσεις. Τα πολύ καλά βιβλία, όμως, είναι αυτά που σου θέτουν ερωτήματα και αφήνουν απόηχο στο μυαλό σου μόλις γυρίσεις την τελευταία σελίδα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη Μεγάλη Εικόνα, το πρώτο μυθιστόρημα του Μανώλη Ανδριωτάκη που ξεκινάει με πλοκή βγαλμένη από φιλμ νουάρ και εκτυλίσσεται σε ένα πολυεπίπεδο λογοτεχνικό επίτευγμα.

imageΟ επιχειρηματίας Γιώργος Μοσχονάς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, χωρίς να υπάρχει φαινομενικά λόγος, χωρίς να ειδοποιήσει κάποιον φίλο του, χωρίς να ζητήσει κανείς λύτρα. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση είναι ένα μπαούλο με 10.000 χειρόγραφες σελίδες που άφησε πίσω του ο Μοσχονάς. Η οικογένειά του εμπιστεύεται σ' έναν δημοσιογράφο το περιεχόμενο του μπαούλου προκειμένου να αναζητήσει τον μίτο του αινίγματος. Ο δημοσιογράφος αρχίζει να ταξινομεί και να ανασυνθέτει τα κείμενατού Μοσχονά σελίδα-σελίδα, κομμάτι-κομμάτι. Το μπαούλο περιέχει μυθιστορήματα, σκόρπιες ημερολογιακές αφηγήσεις, νουβέλες, ποιήματα, σχέδια, δοκίμια, αποκόμματα εφημερίδων. Καθώς προχωρά με την ανάγνωση των χειρογράφων ο δημοσιογράφος συνειδητοποιεί ότι έρχεται στην επιφάνεια μια τρομακτική αλήθεια.

Συνολικά η Μεγάλη Εικόνα είναι ένα πολύ καλογραμμένο και προκλητικό βιβλίο που δίνει κάτι παραπάνω από τροφή για σκέψη: μέσα από μια συναρπαστική ιστορία δίνεται έναυσμα για υπαρξιακές αναζητήσεις που θα φέρουν τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Ανδριωτάκης μεταπηδάει από μαγικό ρεαλισμό σε Προυστ και από Φερνάντο Πεσόα σε Ντοστογιέφκσι, αλλάζοντας συνεχώς στιλ και καταφέρνοντας να ανταποκριθεί στη δύσκολη αυτή αποστολή. Οι, δε, δύο κεντρικές ιστορίες στα χειρόγραφα του Μοσχονά (οι περιπέτειες του ψευτο-Νικόλα και η αμφιλεγόμενη ανέγερσητης κολοσσιαίας ξενοδοχειακής μονάδας στη νότια Πελοπόννησο) έχουν τόσο δυνατά στοιχεία που θα μπορούσαν να σταθούν και ως πολύ ενδιαφέροντα αυτόνομα βιβλία.

#Vres Xrono: 9 ώρες

Λέξεις κλειδιά: ταυτότητα – πολιτική – οικολογία –εξαφάνιση – σημειώσεις στα περιθώρια

Τι να διαβάσω μετά; Το απαραίτητο φως, της Ντορίνας Παπαλιού (εκδ. Ίκαρος)

Ακολουθήστε τον Μανώλη Ανδριωτάκη στο twitter.

Δείτε το trailer της Μεγάλης Εικόνας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.