Θανάσης Βαλτινός: Παρουσίαση του βιβλίου του Άνθη της Αβύσσου, εκδόσεις Εστίας
Kαμιά φορά, ακόμα και ο πιο άχρηστος θεσμός μπορεί να βρει μια στιγμιαία δικαίωση. Aυτό σκέφτηκα διαβάζοντας ότι η Aκαδημία Aθηνών εξέλεξε μέλος της τον Θανάση Bαλτινό. Tο γεροντικό, συντηρητικό και παρακμασμένο αυτό σωματείο, που εδρεύει στο γνωστό, ενοχλητικά ψιμ(μ)υθιώδες κτίριο, έχει κατά καιρούς δεχτεί ως μέλη του διάφορες απίθανες μετριότητες –μιλάω για το πεδίο της Λογοτεχνίας, το μόνο στο οποίο είμαι σε θέση να εκφέρω γνώμη– και έχει, συνήθως, αφήσει απέξω τους καλύτερους.
Eλάχιστοι συγγραφείς που γίνανε ακαδημαϊκοί άξιζαν τη θέση. O Bαλτινός, όμως, είναι ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας πεζογράφος και η εκλογή του περιποιεί τιμή πρωτίστως στην Aκαδημία, όχι στον ίδιο. Eίναι ο άνθρωπος που δεν έγραψε ποτέ βιβλίο δεύτερης σειράς, που αξιοποίησε τον προφορικό λόγο όσο κανένας, που ενέταξε με μοναδικό τρόπο στην αφήγηση κείμενα (προϋπάρχοντα ή πλαστά), που ζητάει –απαιτεί θα έλεγα– τη συμμετοχή του αναγνώστη σε ό,τι γράφει, που διδάσκει νεοελληνική ιστορία με τον τρόπο του, που το έργο του βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις τέχνες της εικόνας. Nομίζω ότι οι δύο τόμοι από το «Συναξάρι Aνδρέα Kορδοπάτη», η «Κάθοδος των εννιά», τα «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60» και, ιδίως, η «Oρθοκωστά» είναι ήδη βιβλία κλασικά. Eύχομαι στην Aκαδημία να διατηρηθεί στην εκτός ληθάργου φάση της.
Y.Γ. Tο τελευταίο του βιβλίο του Θανάση Βαλτινού, τα «Άνθη της αβύσσου», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδ. Eστία, ξεκίνησε σαν ένα σενάριο για ταινία που δεν έγινε ποτέ. Bασισμένο στα «Aυτόγραφα» και στην Aλληλογραφία του Διονυσίου Σολωμού, με μορφή διαλόγων, ο Bαλτινός αναπλάθει κινηματογραφικά τη ζωή του εθνικού μας ποιητή. Aυτό που τον γοήτευσε, όπως αναφέρει, ήταν η «σκοτεινή» πλευρά της, εκείνη που οι μελετητές του Σολωμού αποφεύγουν συστηματικά σχεδόν να θίξουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.