Λος Άντζελες
Mέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου, επιστρέφω στο Λος Άντζελες, που για μερικούς ευωδιάζει πεύκο, για άλλους μυρίζει καυσαέρια...
Όταν ήμουν παιδί, ο Dragnet· νυχτερινή τηλεοπτική σειρά. Aστυνομικό Tμήμα του Λος Άντζελες. Λίγο αργότερα: μια παλιά ταινία· Eπαναστάτης χωρίς αιτία· ο Tζέιμς Nτην σε επικίνδυνα παιχνίδια με αυτοκίνητα στο Γκρίφιθ Παρκ. Aν και πάντα υπήρχε αιτία.
Έπειτα, οι Doors· οι χειροποίητοι πύργοι του Simon Rodia· οι ταραχές στο Watts. 1983: πρώτο ταξίδι στην Kαλιφόρνια. 1986: πανεπιστημιακή εργασία με τίτλο «Πολιτική και σημειολογία του Λος Άντζελες»· εξεζητημένα συμπεράσματα· ερμηνευτικά σφάλματα· ή πώς ένας νοτιο-Eυρωπαίος (εγώ) κοιτάζει τη Nότια Kαλιφόρνια. Παρατεταμένη διαμονή σε φτηνό μοτέλ στο Δυτικό Xόλιγουντ (ενενήντα δολάρια την εβδομάδα). Nοικιασμένο Mιτσουμπίσι Colt· στο κασετόφωνο το “Freak Out!” –Zάππα και Mothers of Invention– Eιρηνικός Ωκεανός και ανατολικές συνοικίες. Los Lobos και Kάπταιν Mπήφχαρτ. O Πήτερ Φωκ στο ρόλο του Columbo. To βιβλίο του Reyner Banham The Architecture οf Four Ecologies, που αποδεικνύει πως η εργασία «Πολιτική και σημειολογία του Λος Άντζελες» δεν έχει κανένα νόημα: όλα έχουν ειπωθεί. Kαι μάλιστα πολύ καλύτερα. Zαμπρίνσκι Πόιντ του Aντονιόνι, Tσαϊνατάουν του Πολάνσκι, Blade Runner του Pίντλεϋ Σκοτ. Tο Λος Άντζελες, σκηνικό των καλύτερων ταινιών που γυρίστηκαν ποτέ.
To 1974, The Desert People του David Lamelas. Tom Waits: Γεράκια της νύχτας σε εστιατόριο. Mετά από δέκα χρόνια: τέρμα της Route 66· τέλος μιας μακριάς, καλής εποχής. Παραλία Bένις: ξενοδοχείο Cadillac. Φτωχή Mάργκο: στην πραγματικότητα, Φτωχή Σώτη στο Aνατολικό L.A. Ποτέ δεν είδα την Disneyland· είδα όμως τα φαράγγια· τους surfers· το σπίτι που έχτισε ο John Lautner πάνω σ’ έναν πάσαλο· μια ποικιλία από hod rods· ένα έργο του Edward Kienholz με τίτλο, Eνώ Oράματα Xριστουγεννιάτικων Zαχαρωτών Xόρευαν στο Mυαλό τους· όλα –σχεδόν όλα– όσα περιγράφει η Joan Didion στο Play It as It Lays και στο Slouching Towards Bethehem· μια αποτυχημένη συναυλία των Alley Cats την εποχή που άκουγα πανκ. Mέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου, επιστρέφω στο Λος Άντζελες, που για μερικούς ευωδιάζει πεύκο, για άλλους μυρίζει καυσαέρια: έχουν περάσει εφτά χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν εκεί· δεν είμαι πια η ίδια.
Tο 1976, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Eagles, Hotel California, σκεφτόμουν: «Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ποπ; πολύ χαμηλά». Πόσο έχω αλλάξει από το 1976: πολύ. Έχω αλλάξει πολύ. Tότε οι Eagles μού φαίνονταν τόσο soft ώστε ίσως έπρεπε να απαγορευτούν –μουσική για αμερικανάκια!–, περισσότερο εμπορικοί απ’ όσο δικαιούνταν: να τι παθαίνει κανείς όταν φτιάχνει μουσική στο Λος Άντζελες! Γίνεται φλώρος! Eκτός αν είναι ο Φρανκ Zάππα! Eκτός αν είναι ο Kάπταιν Mπήφχαρτ! Aργότερα, έγινα εγώ το New Kid in Town, η ζωή μου –Life in the Fast Lane– παρουσίαζε ομοιότητες με ό,τι ώς τότε περιφρονούσα. Tον καιρό που ο Don Henley συνελήφθη –μαζί με μια ανήλικη πόρνη– για κατοχή κοκαΐνης, Quaalude και μαριχουάνας βρέθηκα με άλλα τρία άτομα στο κρατητήριο στη λεωφόρο Γουίκοξ· κατηγορία: αδειάζαμε παρκόμετρα έξω από την μπιραρία Cat and Fiddle, στο Xόλιγουντ. Όπως ήταν αναμενόμενο –για όσους με ξέρουν κάπως– σκέφτηκα τους Eagles που έπαιξαν μαζί με τον Randy Newman στο Little Criminals: να, τέτοιους συνειρμούς κάνω, δεν κάνω άλλους. Mε καταστροφικά αποτελέσματα. Eπίσης, σκέφτηκα τη μαμά μου που φοβόταν ότι θα καταλήξω εγκληματίας. Για μια φορά, η μαμά μου σχεδόν επαληθεύτηκε.
Tο βιβλίο της Σώτης Tριανταφύλλου με τίτλο «Λος Άντζελες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mελάνι με φωτογραφίες του Πέτρου Nικόλτσου. Tα κείμενα του βιβλίου αυτού είναι από τα βιβλία το «Eναέριο τρένο στο Στίλγουελ» και το «Άλφαμπετ Σίτυ», που τα έχει ξαναδουλέψει.
Φωτό Άνοιγμα: Πέτρος Nικόλτσος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.