Βιβλιο

Πέθανε ο κριτικός και δημοσιογράφος Δημήτρης Ραυτόπουλος

Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rautopoulos-pethane

Πέθανε ο κριτικός και δημοσιογράφος Δημήτρης Ραυτόπουλος - Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής

Πέθανε ο κριτικός Δημήτρης Ραυτόπουλος, στέλεχος της ιστορικής αριστερής Επιθεώρησης Τέχνης και μια από τις πιο διεισδυτικές φωνές της ελληνικής λογοτεχνικής κριτικής, στενός συνεργάτης του Books' Journal.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος αναγνωρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της λογοτεχνικής κριτικής. Με τα κείμενά του στην Αυγή, την Επιθεώρηση Τέχνης και άλλα έντυπα, ξεχώρισε ως βιβλιοκριτικός και μελετητής, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στον πνευματικό λόγο της εποχής.

Στην περίοδο 1947–1952, εξορίστηκε διαδοχικά στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άγιο Ευστράτιο. Με την άρση των αυστηρών μετεμφυλιακών μέτρων, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία σε εφημερίδες όπως Η Αυγή (1952–1967), Ελεύθερος και Ώρα (1955–1956). Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στη συντακτική ομάδα της Επιθεώρησης Τέχνης, μαζί με προσωπικότητες όπως ο Κώστας Κουλουφάκος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Κώστας Πορφύρης και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του προοδευτικού πνευματικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος διέφυγε στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως συντάκτης στο Λεξικό Robert και συμμετείχε ενεργά στο αφιέρωμα του περιοδικού Temps Modernes για την Ελλάδα το 1969, επιμελούμενος μια ανθολογία κειμένων διωχθέντων συγγραφέων. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι, εμβαθύνοντας στις θεωρητικές του γνώσεις.

Μετά τη Μεταπολίτευση, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού Ηριδανός και από το 1977 έως το 1980 έγραφε επιφυλλίδες στην Αυγή. Εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος στην Απογευματινή και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Το 1997 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το έργο Άρης Αλεξάνδρου, ο εξόριστος. Το 2008 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων και την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2014 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδη.

Διαβάστε τη συνέντευξή του στην Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.