Πέθανε ο κορυφαίος Νορβηγός συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ σε ηλικία 83 ετών
Εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων - Διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας


Ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ πέθανε σε ηλικία 83 ετών - Από τους πιο επιδραστικούς λογοτέχνες της Νορβηγίας - Το έργο του μεταφράστηκε από τον Χαρούκι Μουρακάμι
Ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ, μια εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων, που έχαιρε εκτίμησης από κορυφαίους λογοτέχνες σε όλο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Γνωστός για την πρόζα του, που συνδυάζει υπαρξιακή απόγνωση, πολιτικά θέματα και λεπτό χιούμορ, ο συγγραφέας Νταγκ Σόλσταντ κέρδισε το Βραβείο Νορβηγικής Κριτικής για τη λογοτεχνία τρεις φορές – κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού.
Ήταν διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και μεταφράστηκε στα ιαπωνικά από τον Χαρούκι Μουρακάμι.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λίντια Ντέιβις έμαθε μόνη της νορβηγικά διαβάζοντας το 400 σελίδων μυθιστόρημά του «Το Τηλεμάρκ: Το Άλυτο Επικό Στοιχείο στα Χρόνια 1592–1896».
Ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ θαύμαζε την «παλιομοδίτικη κομψότητά» του, ενώ ο Περ Πέτερσον τον χαρακτήρισε «τον πιο γενναίο και ευφυή Νορβηγό μυθιστοριογράφο». Σε άρθρο για το Paris Review, ο Ντέμιαν Σερλς τον παρομοίασε με τον Τζον Λένον της νορβηγικής λογοτεχνίας: «τον πειραματιστή, τον άνθρωπο των ιδεών».
Μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποταμός και εκδόθηκαν τα μυθιστορήματά του «Αιδημοσύνη και αξιοπρέπεια» και «Άρμαντ Β», σε μετάφραση Σωτήρη Σουλιώτη.
Από τη δημοσιογραφία στη λογοτεχνία
Ο Σόλσταντ γεννήθηκε το 1941, στο δήμο Σάντεφιορντ της νοτιοανατολικής Νορβηγίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα, πριν στραφεί στη συγγραφή διηγημάτων στην ηλικία των 23 ετών.
“A good writer is always lucky. Very lucky.” —Dag Solstad https://t.co/q1KjwTB3GD
— The Paris Review (@parisreview) September 22, 2024
Υπήρξε μέλος του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος της Νορβηγίας, αν και τα τελευταία χρόνια αυτοπροσδιοριζόταν ως «πολιτικός ερασιτέχνης». Παρ’ όλα αυτά, στα 80ά του γενέθλια, δήλωσε ότι ήθελε να τον θυμούνται ως κομμουνιστή.
Η πολιτική θεματολογία διακρίνεται σε κάποια από τα έργα του, όπως το μυθιστόρημα «Armand V» (2006), που αφηγείται την ιστορία ενός διπλωμάτη ο οποίος ανεβαίνει στην ιεραρχία του Νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμβιβαζόμενος με την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, ο κύριος πυρήνας των 18 μυθιστορημάτων, διηγημάτων, θεατρικών έργων και δοκιμίων του ήταν πιο προσωπικός, εστιάζοντας συχνά σε δύσκολες σχέσεις μεταξύ πατέρα και γιου. Ο Βρετανός συγγραφέας Τζεφ Ντάιερ, σε κριτική του στην Guardian, συνέκρινε τους χαρακτήρες του με τον Φίλιπ Λάρκιν, λέγοντας ότι ζούσαν «όπως θα είχε ζήσει ο Λάρκιν, αν είχε βρει δουλειά στο Τηλεμάρκ αντί για το Χαλ».
Πάθος για το ποδόσφαιρο
Μαζί με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Γιον Μίκελετ, ο Σόλσταντ έγραψε πέντε βιβλία για τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου μεταξύ 1982 και 1998.
Θάνατος και αποχαιρετισμοί
Ο Σόλσταντ πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σύντομη νοσηλεία, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Aftenposten. Δίπλα του, τις τελευταίες του στιγμές, βρισκόταν η σύζυγός του, Τερέζε Μπιέρνεμποε.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB ότι ο Σόλσταντ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Νορβηγούς συγγραφείς όλων των εποχών.
«Το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και να συναρπάζει νέους αναγνώστες. Σήμερα, οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους αγαπημένους του», είπε.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε Live
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο Μάικλ Γουλφ κάνει μια ταχύτατη και αιχμηρή καταγραφή της πορείας του Ντόναλντ Τραμπ από την ήττα του στις εκλογές του 2020 μέχρι την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο το 2024.
Εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων - Διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσεις τον χρόνο που έχει περάσει
Το βιβλίο του Χουάνγκ Σοκ Γιονγκ θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης κορεατικής λογοτεχνίας
Τα 50 χρόνια των metal θρύλων μέσα από σπάνιο υλικό - Η πρώτη ματιά στην πολυτελή έκδοση
Εξαιρετικές επιλογές συγγραφέων σε συνδυασμό με άριστους επιμελητές εκδόσεων αποτελούν εγγύηση ποιότητας για κάθε βιβλίο
Αναδεικνύεται η λογοτεχνική παραγωγή της χώρας και οι διεθνείς προοπτικές της
Χρύσα Σταυροπούλου και Έφη Χαλκέα μιλούν για τα βιβλία τους
Ο David B. Moris γράφει για τον ρόλο της επιθυμίας στην ασθένεια
«Το μεγάλο ζητούμενο σε ένα μυθιστόρημα δεν είναι να σε διασκεδάζει. Αλλά να σου αλλάζει, έστω και λίγο, τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο»
Ο Ραντουάν Νασάρ πραγματεύεται τα προαιώνια θέματα της πατριαρχίας, των ορίων της συνύπαρξης στους κόλπους της οικογένειας, της ελευθερίας, της μοναξιάς, της βίας
Από τη βάναυση, δύσκολη επαρχιώτικη ζωή στην Ιρλανδία μέχρι το καυτό τοπίο του αμερικάνικου νότου
Όλα όσα είπαμε με έναν εκ των επιμελητών του βιβλίου που εξέδωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα με αφορμή το νέο της βιβλίο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ηλικιωμένου μέσα από τη δύναμη της μουσικής
Κυκλοφορεί στα ελληνικά αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ελπίδα» - Διαβάστε ένα απόσπασμα
Αντιστασιακός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, καθηγητής. Μια ζωή που δεν χωράει σε ταμπέλες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.